Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Mytilineos: Το case study της ενεργειακής κρίσης - Γιατί η κερδοφορία θα σπάσει το όριο των 300 εκατ ευρώ

Mytilineos: Το case study της ενεργειακής κρίσης - Γιατί η κερδοφορία θα σπάσει το όριο των 300 εκατ ευρώ
Οι παράμετροι που οδηγούν την εταιρία σε χρονιά - ρεκόρ μέσα στην κρίση
Σχετικά Άρθρα

Η στρατηγική της Mytilineos θα καταγραφεί σαν case study της σύγχρονης ενεργειακής κρίσης. Η RWE εξάλλου μόλις δύο ημέρες πριν αναθεώρησε ανοδικά το guidance της κερδοφορίας της από 3,6 - 4 δισ EBITDA για το 2022 σε 5 - 5,5 δισ.
Τι μας δείχνει αυτό; Ο,τι στην κρίση θα υπάρξουν οι χαμένοι, όπως η Uniper αλλά και οι νικητές.
Σε αυτούς τους νικητές περιλαμβάνεται και η Mytilineos, η οποία πρόεβλεψε και προγραμμάτισε σωστά και εκμεταλλεύθηκε την συγκυρία, όπως συνέβη για παράδειγμα με τις υψηλές τιμές αλουμινίου τους προηγούμενους μήνες.

O κ. Μυτιληναίος είπε κάτι σημαντικό στο χθεσινό teleconference, "προσέξτε τις εκπλήξεις από τον τομέα power & gas" , σημειώνοντας ότι οι εταιρίες που έχουν τεχνογνωσία και καλή χρηματοδότηση μπορούν να επωφεληθούν από το volatility των αγορών. Όταν βέβαια έχεις κλείσει slots στην Ρεβυθούσα μέχρι και το 2024 , αυτό δείχνει, ότι οι παραγγελίες σου στο LNG μπορούν να θεωρούνται εξασφαλισμένες.
Και πολύ περισσότερο όταν οι μονάδες σου φυσικού αερίου είναι οι πλέον αποτελεσματικές και μπορούν να επιβραβεύονται από τον οποιοδήποτε νέο μηχανισμό -  μην ξεχνάμε και τη νέα μονάδα CCGT H - Class που μπαίνει σε λειτουργία μετά το καλοκαίρι  - αυτά δείχουν ότι είσαι, σαν έτοιμος από καιρό για μια τέτοια κρίση. Και αυτό αφορά και τις ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν εξασφαλιστεί αλλά και τις αντισταθμίσεις που γίνονται.

Όπως είπε εξάλλου είπε χθες ο πρόεδρος, όταν η εταιρία υλοποιεί αυτές τις επενδύσεις και διατηρεί κάτω από 2 την σχέση καθαρού δανεισμού πος EBITDA, σημαίνει ότι έχει την πολυτέλεια ισχυρών ταμειακών ροών.
Ελιναι θετικό, ότι το ελληνικό περιβάλλον στο σύνολό του θα έχει καλύτερες προσβάσεις στις ενεργειακές πηγές ακόμα και αν οι Ρώσοι ελαχιστοποιήσουν την τροφοδοσία επί μακρό, καθώς πέραν των άλλων η τροφοδοσία του από τον TurkStream έχει το πλεονέκτημα ότι ο αγωγός αυτός εχει κατασκευαστεί με ρωσικές τουρμπίνες και λοιπό βασικό εξοπλισμό και αρα δεν κινδυνεύει απο τα τεχνικά προβλήματα που ταλανίζουν τον Nordstream 1.

Στην μεταλλουργία όμως δεν είναι μόνο η στρατηγική της αντιστάθμισης που κλείδωσε την κερδοφορία για τις επόμενες χρήσεις. Είναι και αυτό που αποκάλυψε ο CEO χθες, ότι με την χρήση εναλλακτικού καυσίμου σε ελάχιστο διάστημα μπορεί να λειτουργήσει η μονάδα χωρίς φυσικό άεριο.

Από εκεί και πέρα ερχόμαστε στον κλάδο των ΑΠΕ.  Πέραν της αξιοποίησης του pipeline και την αύξησης της εγκατεσημένης ισχύος στα 500 MW μέχρι το 2024, ο κλάδος των ΒΟΤ αποδεικνύεται εξαιρετικά κερδοφόρος στην παρούσα φάση , ενοούμενος από την συγκυρία των τιμών ως προς τα περιθώρια κέρδους.
Και βέβαια στο μεγάλο κεφάλαιο των PPAs πέραν της ελληνικής αγοράς με τον μηχανισμό του Green Pool το σημαντικό νέο, έχει να κάνει με την προετοιμασία της ανάπτυξης της δραστηριότητας αυτής διεθνώς και μέσω των διασυνδέσεων με βάση την ανάπτυξη του pipeline των ΑΠΕ στην γειτονική Ιταλία.
Στρατηγικά δηλαδή η εταρεία πέραν της βραχύβιας κάλυψης των αναγκών, παράλληλα αναπτύσσει την πράσινη μετάβαση που με τον ένα τρόπο ή τον άλλο θα κυριαρχήσει σε λίγα χρόνια.

Τα νούμερα ειναι φυσικά το σημαντικότερο για τους επενδυτές. Αν ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι το EBITDA στο δεύτερο εξάμηνο θα είναι καλύτερο από το πρώτο, καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι το EBITDA του θα ξεπεράσει τα 300 εκατ ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 166 εκατ που είναι αυτά του πρώτου εξαμήνου.
Άρα μιλάμε για μια καθαρή κερδοφορία στο σύνολο της χρονιάς, που θα ξεπεράσει τα 300 εκατ ευρώ για μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 2,12 δισ.

Είναι εύλογο να αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτή η αξία σε ένα μεγάλο διεθνές χρηματιστήριο, όπως του Λονδίνου, θα ελάμβανε μια μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, πράγμα που δεν απέκλεισε ο πρόεδρος.
Το μοντέλο της Coca Cola ενδεχομένως θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Σημαντικό ότι ο ίδιος ο κ. Μυτιληναίος είχε μιλήσει για τον αρχικό στόχο διπλασιασμού των μεγεθών του 2022 από πέρυσι και η αρχική επιβεβαίωση, οδηγεί σε μια ακόμα υψηλότερη πρόβλεψη. Εξάλλου έχουμε περάσει το μέσον της χρονιάς.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης