Ενέργεια

Γερμανία: Σοβαρό πρόβλημα με την έκτακτη εισφορά στο φυσικό αέριο - Που «σκοντάφτει» το μέτρο

Γερμανία: Σοβαρό πρόβλημα με την έκτακτη εισφορά στο φυσικό αέριο - Που «σκοντάφτει» το μέτρο
Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των αποθεμάτων σε φυσικό αέριο στη Γερμανία ενόψει του δύσκολου χειμώνα

Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να τροποποιήσει ξανά τον νόμο για την ενεργειακή ασφάλεια τον Σεπτέμβριο, καθώς η εισφορά φυσικού αερίου δεν μπορεί ακόμη να επιβληθεί σε όλους τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με συμβάσεις σταθερών τιμών, δήλωσαν κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές πηγές στο Reuters.

Ειδικότερα, πηγές του κλάδου είπαν στο Reuters ότι περίπου το 1/4 των συμβολαίων καταναλωτών φυσικού αερίου έχουν ρήτρες που θα εγγυώνται σταθερές τιμές, γεγονός που θα καθιστούσε δύσκολη την προσθήκη εισφοράς. Από την πλευρά του, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ δεν έχει ακόμα κάνει κάποιο σχόλιο στο θέμα.

Το Βερολίνο, επικαλούμενο το βαθμιαίο κλείσιμο της ρωσικής στρόφιγγας, τις αλματώδεις ανατιμήσεις και τον κίνδυνο κατάρρευσης των εισαγωγέων και παρόχων φυσικού αερίου,αποφάσισε τελικά να φορτώσει στους πολίτες μέσω έκτακτης εισφοράς το 90% των ζημιών που υφίστανται οι εταιρείες ενέργειας. Οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ηλεκτροσόκ τουλάχιστον τριπλασιασμού στο ύψος των λογαριασμών του γκαζιού και κατά συνέπεια στο κόστος θέρμανσης, ενόψει ενός ζοφερού χειμώνα.

Στο 69% η πληρότητα των αποθεμάτων

Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των αποθεμάτων σε φυσικό αέριο στη Γερμανία ενόψει του δύσκολου χειμώνα, ενώ τα νοικοκυριά εξοικονομούν ήδη ενέργεια με τους παρόχους πάντως να ετοιμάζονται να  μετακυλίσουν στους πελάτες τους το αυξημένο κόστος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Klaus-Robert Müller, η αποθήκευση φυσικού αερίου έχει φθάσει το 69%, παρά τον πολύ μειωμένο όγκο που παραδίδει πλέον η Ρωσία. Καθημερινά, σημείωσε, προστίθενται στην αποθήκευση περίπου 0,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Η κατανάλωση ενέργειας από την άλλη πλευρά μειώθηκε στη Γερμανία στο α’ εξάμηνο του έτους κατά 3,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ειδικά η κατανάλωση φυσικού αερίου περιορίστηκε κατά 15%. Η μείωση αποδίδεται αφενός στις αυξημένες τιμές και αφετέρου στις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης