Ενέργεια

Βρετανία: Eπιστροφή στον άνθρακα - Εφεδρικές μονάδες σε περίπτωση χειμερινής κρίσης ρεύματος

Βρετανία: Eπιστροφή στον άνθρακα - Εφεδρικές μονάδες σε περίπτωση χειμερινής κρίσης ρεύματος
Η βρετανική National Grid ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υπέγραψε συμβόλαια με τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας Drax Group και EDF για την παράταση της διάρκειας ζωής τεσσάρων μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακ

 Η Βρετανία στρέφεται σε παλιές μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα ως «έσχατη λύση» σε περίπτωση που άλλες πηγές δεν μπορούν να παρέχουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια ευρύτερη ενεργειακή κρίση.

Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζήτησαν να διατίθεται εφεδρική ισχύς από αδρανείς μονάδες άνθρακα ή από εκείνες που πρόκειται να κλείσουν λόγω χαμηλότερων ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η βρετανική National Grid ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υπέγραψε συμβόλαια με τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας Drax Group και EDF για την παράταση της διάρκειας ζωής τεσσάρων μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα σε δύο εργοστάσια για τον ερχόμενο χειμώνα.

Η διαθέσιμη δυναμικότητα θα χρησιμοποιηθεί μόνο ως έσχατη λύση για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού, εάν χρειαστεί, δήλωσε ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ESO), προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με μια τρίτη γεννήτρια για μια πέμπτη μονάδα άνθρακα.

"Αυτές οι συμβάσεις προορίζονται να χρησιμοποιηθούν μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι εμπορικές επιλογές στο πλαίσιο του Μηχανισμού Εξισορρόπησης", ανέφερε η ESO.

Συνολικά 1.940 μεγαβάτ (MW) θα διατεθούν από δύο μονάδες άνθρακα στο εργοστάσιο της EDF Energy στο West Burton A, οι οποίες επρόκειτο να κλείσουν αυτόν τον Σεπτέμβριο και δύο στο εργοστάσιο της Drax στο Γιορκσάιρ, το οποίο διέκοψε την εμπορική λειτουργία του πέρυσι.

Τα υπόλοιπα στο εργοστάσιο του Drax έχουν μετατραπεί σε βιομάζα.

Η ESO είπε ότι το αρχικό κόστος αναμένεται να είναι μεταξύ 220 και 420 εκατομμυρίων λιρών και οι μονάδες με καύση άνθρακα θα είναι διαθέσιμες μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης