Τελευταία Νέα
Απόψεις

Γ. Μανιάτης: Και λειψυδρία μετά το ενεργειακό..

Γ. Μανιάτης: Και λειψυδρία μετά το ενεργειακό..
Άρθρο του κ. Μανιάτη στην εφημερίδα «Καθημερινή» με ημερομηνία 19/8

Πάνω από 44 χώρες πρόκειται να αντιμετωπίσουν υψηλή πίεση από έλλειψη νερού μέχρι το 2040. Μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Ισπανία. Συνολικά, οι μεσογειακές χώρες ανήκουν στις περιοχές του πλανήτη με τους υψηλοτέρους κινδύνους ξηρασίας και έλλειψης νερού. Ήδη σήμερα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη περίοδο ξηρασίας των τελευταίων 500 ετών.

73_2.JPG

Πάνω από 2,8 δις άνθρωποι σε 48 χώρες θα αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις νερού μέχρι το 2025. Μέχρι τα μέσα του αιώνα, μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 7 δις ανθρώπων. Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με το υψηλότερο αποτύπωμα κατανάλωσης νερού 2,389μ3/έτος, αμέσως μετά τις ΗΠΑ.

86_1.JPG

Η κατανάλωση νερού στον αγροτικό τομέα, προσδιορίζεται όχι μόνο από τη σπατάλη κατά την άρδευση, αλλά και από τις επεξεργασίες των ίδιων των προϊόντων. Το τυρί βρίσκεται στην κορυφή των αναγκών σε νερό με 5.605 λίτρα/κιλό. Ακολουθούν οι ξηροί καρποί, oι ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ η εκτροφή αγελάδων και η καλλιέργεια ρυζιού αποτελούν επίσης μεγάλους καταναλωτές.

4_73.JPG

Στα ευρωπαϊκά ενεργειακά παράδοξα της εποχής, εμφανίζεται σημαντική μείωση παραγωγής ηλεκτρισμού στις δυο σημαντικότερες πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, στα υδροηλεκτρικά (-20%) και στην πυρηνική ενέργεια (-12%), σε σχέση με το 2021. Από την άλλη, στο ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας προβλέπεται το 2026, η 1η πηγή τροφοδοσίας να είναι το φυσικό αέριο και η 2η ο άνθρακας, με μηδενισμό των πυρηνικών (συζητείται όμως η επέκταση λειτουργίας τους).

7_34.JPG

Συνεχίζει να είναι εξαιρετικά αυξημένο το πλεόνασμα της Ρωσίας Ιούνιο και Ιούλιο 2022, υπερτριπλάσιο του αντίστοιχου πλεονάσματος όλων των προηγούμενων ετών. Οι εξωπραγματικές τιμές των καυσίμων, εκμηδενίζουν την μείωση των εισαγωγών της Ευρώπης.

22_40.JPG


Από τα ελάχιστα ευχάριστα της ενεργειακής συγκυρίας, η υπέρβαση του 10% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρισμού (2021), από το άθροισμα των αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων. Κίνα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης