Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι πάροχοι ετοιμάζουν υπερπροσφορές για προσέλκυση πελατών - Παιχνίδι για τους μεγάλους παίκτες και με ημερομηνία λήξης

Οι πάροχοι ετοιμάζουν υπερπροσφορές για προσέλκυση πελατών - Παιχνίδι για τους μεγάλους παίκτες και με ημερομηνία λήξης
Έρχεται μεγάλο κύμα κινητικότητας  - Γιατί φρενάρει η ΔΕΗ
Σχετικά Άρθρα
Μετά το πράσινο φως που άναψε η κυβέρνηση στους καταναλωτές, για να αλλάζουν χωρίς πρόβλημα πάροχο ανά μήνα, η φάση της κινητικότητας αναμένεται βραχυπρόθεσμα να εκτιναχθεί, οδηγώντας την αγορά της λιανικής σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία.
Το πιθανότερο είναι να δούμε κύματα αλλαγής παρόχων , όπου εταιρίες με ισχυρότερες βάσεις θα επιδιώξουν να ενισχύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους προσφέροντας χαμηλά τιμολόγια, έστω βραχυπρόθεσμα.
Αυτά βέβαια θα μπορούν να δίνονται καθόσον η κυβέρνηση θα μπορεί να διατηρήσει τις υψηλές επιδοτήσεις και φυσικά το τίμημα που θα πληρώνουν οι ίδιες οι εταιρίες θα είναι ανεκτό και διαχειρίσιμο.

Παράλληλα θα αρχίσουν να αλλάζουν παρόχους και αρκετοί πελάτες ταλαιπωρημένοι ή "επαγγελματίες" κόκκινοι, οι οποίοι θα αποκτούν ασφαλή πρόσβαση στον ηλεκτρισμό , όσο και αν οφείλουν σε τρίτους παρόχους.
Η αντιμετώπιση των εταιριών, όπως φαίνεται και από αυτόν τον πίνακα που έχει αναρτήσει η ΡΑΕ είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από μεγάλους παίκτες της αγοράς.
Έτσι αναμένονται κατά τον επόμενο μήνα νέες προσφορές για προσέλκυση πελατών, που θα οδηγήσουν αρχικά σε μεγάλες ανακατατάξεις, καθώς οι πιεσμένοι από την συγκυρία καταναλωτές θα συνειδητοποιούν, ότι θα έχουν την ευκαιρία να βρουν έστω και για έναν μήνα '' τζάμπα " ρεύμα.

Φρένο από την ΔΕΗ

Στην παρούσα φάση οι δοικήσεις των εταιριών τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας ποιές τάσεις θα κυριαρχήσουν με στόχο να τις αξιολογήσουν  και να πράξουν αναλόγως.
Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι η ΔΕΗ που είναι ο μεγαλύτερος πάροχος, που μοίραζε κάποτε ενέργεια με  δημοπρασίες μέσω των "αμαρτωλών" ΝΟΜΕ, για να μειώσει το μερδιό της, έκανε τις προσφορές της στο υψηλότερο επίπεδο και όπως διαβεβαιώνουν στελέχη της οι τιμές του Σεπτεμβρίου δεν αφήνουν περιθώρια αιισιοδοξίας για πτώση των τιμών, αντίθετα οι τιμές θα συνεχίσουν την άνοδό τους.

Αυτό προδικάζουν και οι τρέχουσες εξελίξεις με συνεχείς ανόδους των τιμών του φυσικού αερίου.
Η τιμολογηση της ΔΕΗ έγινε λοιπόν για λόγους ορθολογικούς και όχι για κάποιους άλλους που η αγορά υποθέτει.

Η αγορά όσο ισχύει το συγκεκριμένο πλαίσιο θα δώσει μεγάλες διακυμάνσεις και αλλαγές, αλλά ταυτόχρονα θα αφήνει πάντα ανοικτό στον κάθε παίκτη την δυνατότητα να πάρει πρωτοβουλία για να επαναφέρει παλαιούς πελάτες ή ακόμα και να κερδίσει καινούργιους.

Η επίτευξη του εύρους της νέας ισορροπίας

Όμως τα δεδομένα αυτά θα έχουν ημερομηνία λήξης, όσο και αν υπάρξουν εταιρίες που που θα επιχειρήσουν να εξαντλήσουν την τρέχουσα δυναμική.
Η αγορά λοιπόν θα κινηθεί σιγά σιγά προς νέο σημείο ισορροπίας, όπου σταδιακά οι market makers, που είναι και οι ισχυρότεροι πάικτες θα έχουν την ευκαιρία να αντιδράσουν με νέες προσφορές.
Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα νέο εύρος τιμών με μεγαλύτεροη ευστάθεια, καθώς η έξοδος από τις τιμές αυτές θα συνεπάγεται μηδενισμό κερδών ή και ζημίες.

Όπως αναφέρει εκπρόσωπος μεγάλης εταιρίας, ο πρώτος στόχος είναι η διατήρηση του θετικού αποτελέσματος και τότε ο ανταγωνισμός θα μπορεί πράγματι να κρατηθεί σε πιο στέρεες βάσεις.
Μέχρι τότε όμως θα προηγηθεί το τεστ αντοχής για όσους χαμήλωσαν πολύ τις προσφορές, αναφέροντας ότι δεν χάνουν.

Για την κυβέρνηση το νέο πλαίσιο είναι "αβανταδόρικο". Πρώτον γιατί η πλειοψηφία των καταλωτών μπορεί πια να βρει τιμές ρεύματος - δώρο και δεύτερον, γιατί αποδεσμεύτηκε από τις παρελθούσες οφειλές ως προς την επιλογή παρόχου. Αυτοί όμως οι πελάτες ενδέχεται να είναι εκείνοι, που δεν θα μπορούν επί μακρό να απολαμβάνουν αυτά τα προνόμια χωρίς συνέπεια και αντίκρυσμα, γιατί ακριβώς η συγκυρία που τώρα οδηγεί σε μια σειρά από στρεβλώσεις, δεν θα επιτρέψει τελικά για πάντα την επιβίωση τέτοιων καταστάσεων στην αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης