Ενέργεια

Κατ αρχήν συμφωνία για διπλασιασμό χωρητικότητας της Βουλγαρίας με Gastrade στο FSRU Αλεξανδρούπολης

Κατ αρχήν συμφωνία για διπλασιασμό χωρητικότητας της Βουλγαρίας με Gastrade στο FSRU Αλεξανδρούπολης
Συνάντηση του κ. Δ.Κοπελούζου με την βουλγαρική κυβέρνηση - Τι μεταδίδει το Radio Boulgaria

«Έχει επέλθει κατ' αρχήν συμφωνία για διπλασιασμό της χωρητικότητας που έχει η Βουλγαρία στον τερματικό σταθμό LNG που κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Ρόσεν Χρίστοφ αφού με τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ συζήτησαν με εκπροσώπους των εταιρειών Gastrade και Copelouzos Group τις δυνατότητες αύξησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα εισάγει η Βουλγαρία μέσω Ελλάδας από την Αλεξανδρούπολη. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γκάλαμπ Ντόνεφ και οι διοικήσεις των Bulgargaz και Bulgartransgaz. Η αύξηση που διαπραγματεύτηκαν είναι από 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως σε 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα.

Ο Ράντεφ σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το τερματικό να κατασκευαστεί έγκαιρα και να συνδέει τις δύο χώρες από την 1η Οκτωβρίου. Ο εκπρόσωπος της Gastrade Κωστής Σιφναίος δήλωσε ότι η Βουλγαρία θα έχει προτεραιότητα στη δέσμευση δυναμικότητας και διαβεβαίωσε ότι το έργο θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το σχέδιο.

«Η Βουλγαρία είναι μέτοχος 20% στον τερματικό σταθμό και έχει δεσμευμένη χωρητικότητα για τα επόμενα 10 χρόνια. Αυτό το έργο είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, αλλά και για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας των Βαλκανίων, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μέσω της επίτευξης πραγματικής διαφοροποίησης, ασφάλειας εφοδιασμού και ανταγωνισμού», σημείωσε ο Ράντεφ κατά τη συνάντηση. Επεσήμανε ότι η ένταξη της Βουλγαρίας στη διαχείριση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης είναι επίσης σημαντική για τη χώρα μας.

Σιφναίος: Προτεραιότητα στην Βουλγαρία

Αύξηση της χωρητικότητας
που έχει δεσμεύσει η Βουλγαρία μέσω της Bulgargaz στον υπό κατασκευή πλωτό τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης ζητά η βουλγαρική πλευρά από την Gastrade.
Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνάντησση του Δημήτρη Κοπελούζου και του αντιπροέδρου της Gastrade Κωστή Σιφναίου με τον πρόεδρο της χώρας Ρούμεν Ράντεφ, τον Πρωθυπουργό Γκάλαμπ Ντόνεφ, τον Υπουργό Ενέργειας Ρόσεν Χρίστοφ καθώς και αντιπροσωπείες από την Bulgargaz και την Bulgartransgaz.

Οι Βούλγαροι ζήτησαν μέχρι και διπλασιασμό της χωρητικότητας. Σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία η Bulgargaz έχει δεσμεύσει χωρητικότητα ίση με 500 εκατομμύρια κυβικά μέτρα για τα επόμενα δέκα χρόνια. Π

«Για εμάς, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ολοκληρωθεί ο τερματικός σταθμός στην ώρα του, καθώς εξετάζουμε την πιθανότητα να αυξήσουμε την προμήθεια αερίου μέσω της Ελλάδας τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», δήλωσε δημόσια ο κ. Ράντεφ, ζητώντας, ταυτόχρονα, να ενταχθεί η Βουλγαρία στο management του έργου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων novinite.

Ο κ. Κωστής Σιφναίος ανέφερε η Βουλγαρία θα έχει προτεραιότητα  για προσφορές δέσμευσης χωρητικότητας. Τόνισε, ότι η Βουλγαρία βρίσκεται στη μέση των δρόμων μεταφοράς ενέργειας προς Σερβία και Ρουμανία, ενώ ελπίζει το αέριο να μπορεί να φτάσει έως και την Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης