Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το χρονοδιάγραμμα για την λειτουργία της Πτολειμαϊδας V - Από Σεπτέμβριο η λειτουργία με ντίζελ των 5 μονάδων φυσικού αερίου

Το χρονοδιάγραμμα για την λειτουργία της Πτολειμαϊδας V - Από Σεπτέμβριο η λειτουργία με ντίζελ των 5 μονάδων φυσικού αερίου
Πως υλοποιείται το πλάνο για την μείωση της χρήσης φυσικού αερίου στην παραγωγή

Eντός του Οκτωβρίου αναμένεται να εγκαινιαστεί η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5 ισχύος 660MW, η οποία επί του παρόντος θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία. Η εμπορική λειτουργία της προβλέπεται για τον Ιανουάριο και εκτιμάται ότι θα δώσει «ανάσα» στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς θα ενισχύσει την επάρκεια και θα συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε στη ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι η απολιγνιτοποίηση ως μακροχρόνια πολιτική είναι μονόδρομος για τη χώρα, αλλά και ότι η «καταφυγή», στον λιγνίτη για ένα ή δυο χρόνια ως «προσωρινό μέτρο» είναι αναγκαία, όσο οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται στα σημερινά εξωφρενικά επίπεδα.

Τα χαρακτηριστικά της νέας μονάδας

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου δεν θα μείνουν στα σημερινά επίπεδα και είπε ότι όταν προσαρμοστούν, έστω και σε υψηλότερα επίπεδα από ό, τι πριν από 2 χρόνια, το κόστος του λιγνίτη θα είναι πιο ακριβό από αυτό το φυσικού αερίου. Πάντως ειδικά για την Πτολεμαΐδα που είναι μια σύγχρονη μονάδα με υψηλό βαθμό απόδοσης και μειωμένες εκπομπές ρύπων, επί του παρόντος έχει εγκαταλειφθεί το σχέδιο για μετατροπή της σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου από το 2026. Αυτή την περίοδο η μονάδα βρίσκεται στη φάση του commissioning όπου γίνεται δοκιμή σε όλα τα συστήματα όπως η μεταφορά λιγνίτη, η καύση καθώς και όλο το κύκλωμα των λεβητοστασίων ώστε να γίνει ο συγχρονισμός της στο δίκτυο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια σύγχρονη μονάδα που πληροί όλους του κανονισμούς με σκοπό τον μέγιστο δυνατό βαθμό απόδοσης. Διαθέτει σύστημα αποθείωσης καυσαερίων τα οποία θα βγαίνουν σε μορφή γύψου, καθώς φέρει και επιπλέον σύστημα κατακράτησης σωματιδίων, έχοντας εκπομπή 10mg/ ανά κυβικό μέτρο καυσαερίων όταν οι παλαιότερες μονάδες εκπέμπουν πάνω από 50mg διαθέτοντας επίσης σύστημα κατακράτησης οξειδίων του αζώτου. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για διεύρυνση του ενεργειακού μίγματος μέσω της Πτολεμαΐδας 5, κάτι το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.

Aπό τον Σεπτέμβριο η στροφή των μονάδων σε ντίζελ

Άλλωστε για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας έχει ενεργοποιηθεί ήδη το σχέδιο μετατροπής μονάδων φυσικού αερίου σε καύση πετρελαίου ανεξαρτήτως του επιπέδου εκπομπών ρύπων.
Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ζήτησε από τις τρεις εταιρίες (ΔΕΗ, Elpedison και Ήρων) που διαθέτουν μονάδες φυσικού αερίου με δυνατότητα καύσης ντίζελ να ενεργοποιήσουν το σχέδιο μετάβασης καυσίμου μέσα στον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα οι μονάδες της ΔΕΗ στην Κομοτηνή και το Λαύριο, οι δυο μονάδες της Elpedison στη Θίσβη και την Θεσσαλονίκη και η μονάδα του Ήρωνα θα λειτουργήσουν για 120 ώρες μέσα στο Σεπτέμβριο με καύση ντίζελ.

Στόχος είναι να δοκιμαστεί η συγκεκριμένη δυνατότητα η οποία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο της υποχρέωσης της χώρας για περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο. Οι μονάδες αυτές που έχουν συνολική ισχύ 1795 MW, με βάση το νέο σχέδιο της ΡΑΕ θα πρέπει να τηρούν πλέον αποθέματα πετρελαίου 20 ημερών έναντι των 5 ημερών που ίσχυε πριν την κρίση ενώ θα τίθενται σε λειτουργία κάθε μήνα με καύση ντίζελ ώστε να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης