Ενέργεια

Goldman: Στα 100 ευρώ/MWh τα TTF στο α' τρίμηνο του 2023

Goldman: Στα 100 ευρώ/MWh τα TTF στο α' τρίμηνο του 2023
Η Goldman Sachs προλέπει απότομη πτώση στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου το επόμενο εξάμηνο
Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου πρόκειται να μειωθούν περισσότερο από 50% τους επόμενους έξι μήνες, καθώς η ήπειρος διαπραγματεύεται με επιτυχία έναν χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο, σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs.
Οι αναλυτές της Goldman σε σημείωμα τους προς τους πελάτες τους αναφέρουν ότι αναμένουν οι τιμές αναφοράς για τη βορειοδυτική Ευρώπη να πέσουν «διαδοχικά» σε περίπου 100 ευρώ / MWh το πρώτο τρίμηνο του 2023, με βάση τις υποθετικές προβλέψεις των μέσων χειμερινών θερμοκρασιών.

Η μελλοντική καμπύλη προβλέπει επί του παρόντος τιμές περίπου 200 EUR/MWh, ενώ η τιμή για παράδοση τον Οκτώβριο είναι περίπου 192 EUR/MWh.
Οι προβλέψεις τους βασίζονται στην άποψη ότι η Ευρώπη έχει κάνει ουσιαστικά τη σκληρή δουλειά ήδη προετοιμάζοντας την ίδια για την περίοδο αιχμής της ζήτησης, γεμίζοντας την αποθήκευση ταχύτερα από το συνηθισμένο με επιθετικές αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά για να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές που δεν πραγματοποιούνται πλέον. Ρωσικοί αγωγοί.
Επιπλέον, σημειώνουν, οι πολύ υψηλές τιμές που παρατηρήθηκαν στην αγορά spot αυτό το καλοκαίρι έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ζήτησης, ιδίως από βιομηχανικούς πελάτες.

«Καθώς διανύουμε τον χειμώνα, αναμένουμε ότι τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης στην αρχή της σεζόν θα εξυπηρετούν μεγαλύτερες από το μέσο όρο αποσύρσεις αποθήκευσης», είπαν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι αναμένουν ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης της ΕΕ θα είναι ακόμη κατά 20% γεμάτες στο τέλος Μαρτίου.
Ως αποτέλεσμα, υποστήριξαν, μια «αίσθηση ανακούφισης της αγοράς επειδή πέτυχε τον χειμώνα» θα αντικαταστήσει την τρέχουσα «αίσθηση του επείγοντος για την καταστροφή της ζήτησης».
Ακόμη και στα 100 EUR/MWh, ωστόσο, οι τιμές θα εξακολουθούσαν να είναι περίπου έξι φορές από ό,τι πριν από ένα χρόνο, θέτοντας τεράστια πρόκληση για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και μεγάλη απειλή για την καταναλωτική δύναμη των καταναλωτών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης