Ενέργεια

Η άνιση εφαρμογή των προτάσεων της Επιτροπής οδηγεί σε στρεβλώσεις τονίζουν οι Ευρωπαϊκοί Φορείς

Η άνιση εφαρμογή των προτάσεων της Επιτροπής οδηγεί σε στρεβλώσεις τονίζουν οι Ευρωπαϊκοί Φορείς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει για «ασυντόνιστα ανώτατα όρια» που «μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές στρεβλώσεις

 

Τα έκτακτα μέτρα της ΕΕ που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα για να ανακουφίσουν τους καταναλωτές από το βάρος των υψηλών τιμών ενέργειας κινδυνεύουν να δημιουργήσουν ένα συνονθύλευμα διαφορετικών παρεμβάσεων σε όλη την Ευρώπη και να μειώσουν τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προειδοποίησαν πηγές του κλάδου σύμφωνα με το euractiv και το energymarketprice.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει για «ασυντόνιστα ανώτατα όρια» που «μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές στρεβλώσεις μεταξύ των παραγωγών στην Ένωση, καθώς οι παραγωγοί ανταγωνίζονται σε ολόκληρη την ΕΕ σε μια αγορά συνδεδεμένης ηλεκτρικής ενέργειας».

Οι υπουργοί της ΕΕ εξετάζουν επί του παρόντος τις προτάσεις και πρόκειται να τις συμφωνήσουν σε έκτακτη συνεδρίαση στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε δύο μέτρα για την αναδιανομή των έκτακτων εσόδων που έχουν πραγματοποιήσει ορισμένες εταιρείες ενέργειας λόγω των επιπτώσεων της ραγδαίας αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου στην αγορά ενέργειας.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ανώτατο όριο εσόδων για την πώληση «υποπεριθωριακών» τεχνολογιών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια, το οποίο η Επιτροπή έχει ορίσει σε 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα·
  • «Συνεισφορά αλληλεγγύης» στα οφέλη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, που προέρχεται από τουλάχιστον το 33% των πλεονασματικών κερδών που πραγματοποιήθηκαν το οικονομικό έτος 2022.

Ωστόσο, η εφαρμογή αυτών των μέτρων, η οποία επαφίεται στις εθνικές κυβερνήσεις, προκαλεί ανησυχία ότι οι βιομηχανικοί και οι οικικοί καταναλωτές θα ωφεληθούν διαφορετικά ανάλογα με τη χώρα στην οποία βρίσκονται.
«Οι προτάσεις για την ανάκτηση απροσδόκητων κερδών είναι πολύ ασαφείς και βασικά αφήνονται στα κράτη μέλη να τις εφαρμόσουν», δήλωσε ο Bram Claeys από το Regulatory Assistance Project, think tank για το κλίμα και την ενέργεια.


Κίνδυνος κατακερματισμένης εφαρμογής

«Αν και ακούγονται αρκετά καλά, η εφαρμογή μπορεί να είναι κατακερματισμένη, κάτι που είναι ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα από μόνο του», είπε στο EURACTIV.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα μέτρα για να συγκεντρώσουν 142 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουν τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να επενδύσουν σε καθαρή τεχνολογία και ενεργειακή απόδοση.
Ωστόσο, ο Claeys ήταν δύσπιστος σχετικά με αυτό, λέγοντας ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος να ανακτηθεί πραγματικά μόνο ένα κλάσμα αυτού».

Η άνιση εφαρμογή κινδυνεύει επίσης να στρεβλώσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και να αναιρέσει την πολυετή εργασία για την ενοποίηση των εθνικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, προειδοποίησε ο Claeys.


Μάχη για τα κριτήρια των πλαφόν στους μηχανισμούς


Όταν παρουσίασε τα έκτακτα μέτρα την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε στόχο να εξασφαλίσει μια συντονισμένη προσέγγιση στις εθνικές απαντήσεις στην ενεργειακή κρίση.

Το ανώτατο όριο εσόδων είναι σε επίπεδο ΕΕ και έχει οριστεί αρκετά χαμηλό ώστε να πλήξει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση ορυκτά καύσιμα περισσότερο από την ενέργεια που παράγεται από πυρηνικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες είναι φθηνότερες στην παραγωγή και θα διατηρούν υψηλά περιθώρια κέρδους, ακόμη και με ανώτατο όριο εσόδων 180 €/ MWh.

Ωστόσο, η ευελιξία για τις κυβερνήσεις της ΕΕ να διατηρήσουν τα ήδη υπάρχοντα εθνικά ανώτατα όρια τιμών ή να ορίσουν χαμηλότερα, εγείρει ανησυχίες στη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Ένα κράτος μέλος θα μπορούσε να αποφασίσει, εάν έχει αυτές τις διαθέσιμες πληροφορίες, να έχει χαμηλότερο ανώτατο όριο εσόδων στις υποπεριθωριακές τεχνολογίες: πυρηνικές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για παράδειγμα, που θα μπορούσε να είναι χαμηλότερο επειδή το ισοπεδωμένο κόστος τους είναι συνήθως χαμηλότερο», εξήγησε αξιωματούχος της ΕΕ.

Ωστόσο, ένα συνονθύλευμα διαφορετικών ανώτατων ορίων τιμών, που εισήχθη μονομερώς από μεμονωμένες χώρες της ΕΕ, θα δημιουργούσε επενδυτική αβεβαιότητα, προειδοποίησε η WindEurope.
«Ένα ανώτατο όριο σε όλη την ΕΕ στα έσοδα από την αιολική ενέργεια θα πρέπει να είναι ακριβώς αυτό – ένα ενιαίο ανώτατο όριο σε όλη την ΕΕ. Το να επιτρέπεται στις χώρες να αποκλίνουν από αυτό και να έχουν χαμηλότερα ανώτατα όρια δημιουργεί σύγχυση και αβεβαιότητα – και θα επιβραδύνει τις επενδύσεις που τόσο χρειαζόμαστε», δήλωσε ο CEO της WindEurope, Giles Dickson.

Ανησυχία από και την ηλιακή ενέργεια

Παρόμοιοι φόβοι έχουν εκφραστεί από τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας.

«Λυπούμαστε πολύ για τη δυνατότητα που διατηρείται για τα κράτη μέλη να ορίσουν χαμηλότερο ανώτατο όριο στα έσοδα σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε η Naomi Chevillard, επικεφαλής ρυθμιστικών υποθέσεων της SolarPower Europe.

«Αυτό δημιουργεί υψηλή αβεβαιότητα για τους επενδυτές και θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα και την ενότητα της αγοράς της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να καθορίσει ένα πανευρωπαϊκό επίπεδο βάσης αναλογικότητας για τα νέα μέτρα ανώτατου ορίου», πρόσθεσε.

Η ηλιακή βιομηχανία έχει επίσης επισημάνει ανησυχίες ότι, εάν η τιμή μειωνόταν, θα μπορούσε να πλήξει τις συμφωνίες αγοράς ενέργειας, ένα ζωτικό εργαλείο για την ανάπτυξη δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, οποιοδήποτε ανώτατο όριο τιμής πρέπει να συνοδεύεται από τη δυνατότητα για μακροπρόθεσμα συμβόλαια λιανικής πώλησης θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Sanjeev Kumar από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωθερμικής Ενέργειας.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που επιδοτούν την υψηλή τιμή της ορυκτής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας στη λιανική αγορά θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν αποκρουστικές», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης