Ενέργεια

Κομισιόν: Δεν αναμένεται να εξαιρέσει την ηλεκτροπαραγωγή φυσικού αερίου από το πλαφόν του Μηχανισμού

Κομισιόν: Δεν αναμένεται να εξαιρέσει την ηλεκτροπαραγωγή φυσικού αερίου από το πλαφόν του Μηχανισμού

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να διατηρήσει αναλλοίωτο τον τρέχοντα μηχανισμό

 

Αμετάβλητος θα παραμείνει ο ελληνικός μηχανισμός λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος ανεξαρτήτως των όποιων αποφάσεων ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτό σημαίνει ότι θα διατηρηθεί το πλαφόν σε όλες τις τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρισμού και δεν θα εξαιρεθεί η παραγωγή από φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το ΥΠΕΝ έχει λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις από την Κομισιόν ενώ σύμφωνα και με τη νομική ερμηνεία της πρότασης της Επιτροπής, οι χώρες μέλη θα κληθούν να υιοθετήσουν κατ΄ ελάχιστο μέτρα αποσύνδεσης της τιμής του ηλεκτρισμού από το φυσικό αέριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εάν ήδη έχουν δημιουργήσει ένα πιο εξελιγμένο μηχανισμό θα πρέπει να τον αλλάξουν.

Σημειώνεται ότι ο ελληνικός μηχανισμός προβλέπει πλαφόν εσόδων για κάθε τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρισμού το οποίο λειτουργεί σε ωριαία βάση και αναπροσαρμόζεται κάθε μήνα. Έτσι για τον Σεπτέμβριο οι λιγνιτικές μονάδες αμείβονται κατ΄ ανώτατο 214,22 ευρώ/MWh, οι μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου 564,18 ευρώ/MWh, οι μονάδες φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου με 797,30 ευρώ/MWh, τα υδροηλεκτρικά με 112 ευρώ/MWh και οι μονάδες ΑΠΕ που δεν έχουν συμβόλαια εγγυημένης τιμής με 85 ευρώ/MWh.

Ειδικά από το πλαφόν στην τιμή παραγωγής από φυσικό αέριο και παρά την εξαιρετικά υψηλή τιμή του εκτιμάται ότι τα έσοδα του μηχανισμού είναι της τάξης των 150-200 εκατ ευρώ σε μηνιαία βάση.
Αυτό είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να διατηρηθεί ο μηχανισμός ως έχει και να μην υπάρξουν τροποποιήσεις ανεξαρτήτως των όποιων αποφάσεων ληφθούν από την Κομισιόν.

Επιβολή τέλους

Τώρα σε ότι αφορά το επιπλέον τέλος 10 ευρώ ανά θερμική MWh που προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αυτό θα επιβληθεί στους προμηθευτές φυσικού αερίου για το καύσιμο που κατευθύνεται σε ηλεκτροπαραγωγή.
Υπολογίζεται ότι τα έσοδα από το συγκεκριμένο τέλος σε ετήσια βάση θα είναι της τάξης των 400 εκατ ευρώ και η επιβολή του είναι ανεξάρτητη από τις εξελίξεις σχετικά με τον μηχανισμό της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού. Εκτιμάται ότι οι τιμές εισαγωγής του φυσικού αερίου τόσο στην ελληνική όσο και στις άλλες αγορές της Ευρώπης είναι χαμηλότερες από την χρηματιστηριακή τιμή του TTF. Και αυτό διότι οι εισαγωγείς στην ελληνική αγορά διαθέτουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια στα οποία η τιμολόγηση γίνεται και με βάση το πετρέλαιο. Πέραν αυτού οι συμφωνίες για την εισαγωγή LNG γίνονται με σημαντικές εκπτώσεις. Αυτά βέβαια λαμβάνουν την μια πλευρά, που έχει να κάνει με το trading του καυσίμου, αλλά δεν λαμβάνουν πολλά στοιχεία που έχουν να κάνουν με το κόστος λειτουργίας των εργοστασίων, την ανταγωνιστότητα κλπ.

Όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας τα έσοδα από το ειδικό τέλος στο φυσικό αέριο θα έχουν ως στόχο:

α) Την υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου
β) Την υποστήριξη των επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο και
γ) Την υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου καθώς και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης