Ενέργεια

Με Von der Leyen τα εγκαίνια του IGB το Σάββατο 1/10 - Ποιοί θα συμμετάσχουν στην περιφεριακή συνάντηση κορυφής

Με Von der Leyen τα εγκαίνια του IGB το Σάββατο 1/10 - Ποιοί θα συμμετάσχουν στην περιφεριακή συνάντηση κορυφής
Η διαβούλευση για τις αλλαγές στον κώδικα λειτουργίας του IGB ολοκληρώθηκαν εχθές και αφορούν στους κώδικες για το δίκτυο του IGB αλλά και για τις ταρίφες
Την Πέμπτη κλείνουν και οι τελευταίες ρυθμιστικές εκκρεμότητες ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει απρόσκοπτα η εμπορική λειτουργία του IGB. Ειδικότερα, από την Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) περνάει την ερχόμενη Πέμπτη ο Κώδικας Διαχείρισης του IGB (Interconnector Greece–Bulgaria) συμπεριλαμβανομένων και των παραρτημάτων αυτού.


Είναι αξιοσημείωτο ότι η διαβούλευση για τις αλλαγές στον κώδικα λειτουργίας του IGB ολοκληρώθηκαν εχθές και αφορούν στους κώδικες για το δίκτυο του IGB αλλά και για τις ταρίφες προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα, καθώς και η διαφάνεια και προβλεψιμότητα του Τιμολογίου Μεταφοράς για όλους τους χρήστες του νέου αγωγού μεταφοράς αερίου. Επίσης, από την έγκριση της Αρχής θα περάσει η συμφωνία μεταφοράς αερίου, η συμφωνία χρήσης εικονικού σημείου συναλλαγών κ.ά. Αντίστοιχες διαδικασίες θα ακολουθήσει εντός της εβδομάδας και η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βουλγαρίας.

Εγκαίνια

Έτσι ανοίγει ο δρόμος ώστε να μπει σε εμπορική λειτουργία ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου ο οποίος θα εγκαινιαστεί το ερχόμενο Σάββατο στη Σόφια παρουσία του Βούλγαρου προέδρου Ρούμεν Ραντεφ, του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και των προέδρων της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας κ.κ. Αλεξάντερ Βούτσιτς και Στέβο Πεντάροφσκι, του πρωθυπουργού της Ρουμανίας κ. Νικόλας Τσιούκα και του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν κ. Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Μάλιστα, στη συνάντηση θα συμμετάσχει και η πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τα εγκαίνια να μετατρέπονται σε μια περιφερειακή συνάντηση «κορυφής» στην οποία θα συζητηθούν καίρια ενεργειακά θέματα. Άλλωστε, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε βρεθεί πριν λίγο καιρό στο Μπακού και είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την επέκταση της χωρητικότητάς του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), στον οποίο η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar κατέχει το 20%. Είχε μάλιστα υπογράψει και μνημόνιο με τον Ι. Αλίγιεφ για διπλασιασμό των μεταφερόμενων ποσοτήτων αζέρικου φυσικού αερίου, μέσω του TAP, έως το 2027.

Ο αγωγός IGB, μήκους 182 χιλιόμετρων, ξεκινάει από την Κομοτηνή (όπου «κουμπώνει» με τον TAP) και εισέρχεται στο βουλγαρικό δίκτυο στην πόλη Στάρα Ζαγόρα. Αρχικά θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν ενώ όταν θα λειτουργήσει το FSRU Αλεξανδρούπολης το μείγμα του θα διαφοροποιηθεί. Αρχικά θα μεταφέρει 3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, αν και η συνολική μεταφορική του ικανότητα φτάνει στα 5 δισ. κυβικά μέτρα. Ο IGB, ο οποίος αποτελεί τμήμα του κάθετου διαδρόμου (Vertical Corridor) αναμένεται να …συνεχίσει τη διαδρομή του, μέσω άλλων διασυνδετήριων αγωγών, μεταφέροντας αέριο προς τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και αργότερα την Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης