Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τετραπλό πακέτο Σκρέκα 600 εκατ ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις - Ποιοί τομείς εξσφαλίζουν ενεργειακή αυτονομία

Τετραπλό πακέτο Σκρέκα 600 εκατ ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις - Ποιοί τομείς εξσφαλίζουν ενεργειακή αυτονομία
Για φ/β στην στέγη και αποθήκευση απειτείτει νομοθετική ρύθμιση για να  ηλεκτροδοτούνται είτε στη Μέση είτε στην Υψηλή Τάση Επιχειρήσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες

Σειρά μέτρων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ για τις κάλυψη των ιδίων αναγκών τους ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας για το ενεργειακό κόστος.

Όπως δήλωσε ο κ. Σκρέκας εντός του Οκτωβρίου θα γίνει η προδημοσίευση δυο προγραμμάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας από επιχειρήσεις.
Το πρώτο από τα δυο προγράμματα προϋπολογισμού 360 εκατ. ευρώ θα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων του τουρισμού, των υπηρεσιών όπως και κάποιων επιχειρήσεων του δευτερογενούς τομέα.
Επίσης εντός του Οκτωβρίου θα γίνει η προδημοσίευση του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή» για επιχειρήσεις προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ.

Η τρίτη από τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας αφορά την εγκατάσταση από επιχειρήσεις φωτοβολταικών στη στέγη αλλά και μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, έχοντας τη δυνατότητα οι συγκεκριμένες επενδύσεις να γίνουν εκτός του χώρου δραστηριότητας τους. Για την εφαρμογή της συγκεκριμένης παρέμβασης απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει τη δυνατότητα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού για τα έργα των επιχειρήσεων που ηλεκτροδοτούνται είτε στη Μέση είτε στην Υψηλή Τάση υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες. Η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει το πλαίσιο για τη δημιουργία των ενεργειακών κοινοτήτων μόνο από ομάδες επιχειρήσεων και θα κατατεθεί στη Βουλή πριν το τέλος του χρόνου.

Repower EU και ενεργειακή αυτονομία

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να γίνουν ενεργειακά αυτόνομες μειώνοντας κατακόρυφα το ενεργειακό κόστος.
Επίσης ανακοίνωσε ότι στο Repower EU έχει ενταχθεί πρόγραμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της αντικατάστασης παλαιών ή της εγκατάστασης νέων ηλιακών θερμοσιφώνων, σημειώνοντας ότι ήδη μέσω του προγράμματος "Εξοικονομώ" το οποίο στους δυο κύκλους του, έχει διαθέσει συνολικά 2 δις ευρώ, έχει χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση 60.000 νέων ηλιακών θερμοσιφώνων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη πρόγραμμα που αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο θα χρηματοδοτήσει την αλλαγή εξοπλισμού από τις επιχειρήσεις με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι θα συνεχιστεί η επιδότηση του ενεργειακού κόστους τόσο των επιχειρήσεων όσο και των οικιακών καταναλωτών σημειώνοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε στοχεύουν στη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης