Τελευταία Νέα
Ενέργεια

EuroAsia: Ξεκινά την Παρασκευή 14/10 - Σκρέκας: Εμπεδώνεται η στρατηγική συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ

EuroAsia: Ξεκινά την Παρασκευή 14/10 - Σκρέκας: Εμπεδώνεται η στρατηγική συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ
Το έργο έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Connecting Europe” για να χρηματοδοτηθεί με 657 εκατ. ευρώ σε ότι αφορά το σκέλος της διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στη Λευκωσία παρουσία του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, αλλά και του Έλληνα υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή για την έναρξη των εργασιών κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector.

Πρόκειται το ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Κρήτη συνολικού μήκους 1.214 χλμ. και ισχύος 1 GW, το οποίο θα άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, δημιουργώντας έναν ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο που θα μπορεί να τροφοδοτεί με φθηνή ενέργεια την Ευρώπη.

Το έργο έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Connecting Europe” για να χρηματοδοτηθεί με 657 εκατ. ευρώ σε ότι αφορά το σκέλος της διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο. Η σχετική απόφαση της Κομισιόν ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2022, ενώ έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ της εταιρίας που προωθεί το έργο δηλαδή της EuroAsia Interconnector και του ΑΔΜΗΕ η μετοχική συμμετοχή του Έλληνα Διαχειριστή σε ποσοστό 25%.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ο EuroAsia Interconnector είναι ένα έργο ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας που η ελληνική κυβέρνηση έχει στηρίξει με συνέπεια υπογράφοντας τον Μάρτιο του 2021 στη Λευκωσία το τριμερές συμφωνητικό για την προώθηση της διασύνδεσης με την Κύπρο και το Ισραήλ.

«Με το έργο αυτό, τόνισε ο κ. Σκρέκας, εμπεδώνεται ακόμα περισσότερο η στρατηγική συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ και γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή».

Περήφανος για την έναρξη των έργων του EuroAsia Interconnector, δήλωσε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το πρώτο ηλεκτρικό καλώδιο που ενώνει την Ασία με την Ευρώπη. Πρέπει να σημειωθεί ότι επί υπουργίας του Γιάννη Μανιάτη πριν από εννέα χρόνια το 2013, το έργο εντάχθηκε για πρώτη φορά για χρηματοδότηση στα χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα PCIs και στις ελληνικές Στρατηγικές Επενδύσεις.

«Σήμερα, στο μέσο της ενεργειακής καταιγίδας, τέτοιες οραματικές επιλογές διαμορφώνουν τις νέες εθνικές ευκαιρίες γεωπολιτικής αναβάθμισης τόσο της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας» τόνισε ο κ. Μανιάτης.

Τα ενεργειακά οφέλη για την Κύπρο

Με τη λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης, η Κύπρος θα πάψει να είναι η μόνη απομονωμένη αγορά ενέργειας στην ΕΕ και θα μπορεί να εισάγει φθηνή ενέργεια από ευρωπαϊκές αγορές, προς ανάπτυξη του ανταγωνισμού και της ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και να εξάγει ηλεκτρισμό, βάσει ενός πολύ ευέλικτου συστήματος αλλαγής κατεύθυνσης της ροής που προβλέπεται στις τεχνικές μελέτες του καλωδίου.

Οι εργασίες επί του εδάφους αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, σε περιοχή κοντά στην Κοφίνου, υπό τη διαχείριση της γερμανικής Siemens, με στόχο να ολοκληρωθούν το 2027. Το διπλό καλώδιο θα το προμηθεύσει η νορβηγική Nexans.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα 657 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν από το “Connecting Europe” είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότηση έργου στην Κύπρο, αλλά και η μεγαλύτερη χρηματοδότηση ανάλογου έργου στην ΕΕ. Επιπλέον, το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 100 εκατ. ευρώ από το κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Το συνολικό κόστος, μετά και την πρόσφατη εκτόξευση των τιμών των πρώτων υλών, υπολογίζεται κοντά στο 1,7 δισ. ευρώ. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί συμφωνίες για πρόσθετη χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας που προωθεί το έργο με ποσοστό 25% οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και η οριστικοποίηση της συμφωνίας αναμένεται το επόμενο διάστημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης