Ενέργεια

ΟΠΕΚ: Mείωσε την πρόβλεψη για την ζήτηση πετρελαίου για το 2022 και το 2023 καθώς η οικονομία επιβραδύνεται

ΟΠΕΚ: Mείωσε την πρόβλεψη για την ζήτηση πετρελαίου  για το 2022 και το 2023 καθώς η οικονομία επιβραδύνεται

 Στα 2,64 εκατομμύρια bpd βλέπει τώρα την αύξηση της ζήτησης φέτος από 3,1 εκατομμύρια bpd

 

Ο ΟΠΕΚ μείωσε την Τετάρτη τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2022 για τέταρτη φορά από τον Απρίλιο και περιόρισε επίσης την πρόβλεψη του επόμενου έτους, επικαλούμενος την επιβράδυνση των οικονομιών, την αναζωπύρωση των κινεζικών μέτρων περιορισμού του COVID-19 και τον υψηλό πληθωρισμό.

Η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,64 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) ή 2,7% το 2022, σύμφωνα με τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) σε μηνιαία έκθεση, μειωμένη κατά 460.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψη.

«Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια εποχή αυξημένης αβεβαιότητας και αυξανόμενων προκλήσεων, εν μέσω συνεχιζόμενων υψηλών επιπέδων πληθωρισμού, νομισματικής σύσφιξης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, υψηλού κρατικού χρέους σε πολλές περιοχές καθώς και συνεχιζόμενων ζητημάτων προσφοράς», αναφέρει ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.

Η χαμηλότερη προοπτική ζήτησης δίνει πρόσθετο πλαίσιο για την κίνηση της περασμένης εβδομάδας του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, γνωστών ως OPEC+, να κάνουν τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής από το 2020 για να στηρίξουν την αγορά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν την απόφαση.

Ακόμη και μετά την υποβάθμιση, ο ΟΠΕΚ εξακολουθεί να αναμένει ότι η αύξηση της ζήτησης θα είναι ισχυρότερη φέτος και το επόμενο έτος από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ο οποίος εκδίδει τις τελευταίες προβλέψεις του την Πέμπτη.

Το επόμενο έτος, ο ΟΠΕΚ βλέπει τη ζήτηση πετρελαίου να αυξάνεται κατά 2,34 εκατομμύρια bpd, 360.000 bpd λιγότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, στα 102,02 εκατομμύρια bpd. Ο ΟΠΕΚ εξακολουθεί να αναμένει ότι η ζήτηση το 2023 θα υπερβεί τον προ-πανδημικό ρυθμό του 2019.

Ο ΟΠΕΚ μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για το 2022 στο 2,7% από 3,1%, μείωσε το ποσοστό του επόμενου έτους στο 2,5% και δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω αδυναμίας.

«Σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν», δήλωσε ο ΟΠΕΚ, προσθέτοντας ότι υπάρχει περιορισμένη ανοδική δυνατότητα από παράγοντες όπως τα δημοσιονομικά μέτρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα και οποιαδήποτε λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες εξασθενούν ως απάντηση στους φόβους για την οικονομία, υποχώρησαν μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, διαπραγματευόμενες κάτω από τα 94 δολάρια το βαρέλι.

Παραγωγή πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ + για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους ενισχύει την παραγωγή πετρελαίου για να χαλαρώσει τις περικοπές ρεκόρ που επιβλήθηκαν το 2020 μετά τη μείωση της ζήτησης από την πανδημία.
Η απόφαση του ομίλου για τον Σεπτέμβριο του 2022 απαιτούσε αύξηση του στόχου παραγωγής κατά 100.000 bpd, εκ των οποίων περίπου 64.000 bpd επρόκειτο να προέρχονται από τις 10 συμμετέχουσες χώρες του ΟΠΕΚ.

Η έκθεση έδειξε ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 146.000 bpd στα 29,77 εκατομμύρια bpd τον Σεπτέμβριο, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Νιγηρία.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ αντλεί πολύ λιγότερα από αυτά που απαιτούνται από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ λόγω των ανεπαρκών επενδύσεων σε πετρελαιοπηγές από ορισμένα μέλη.

Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση για το αργό του θα είναι κατά μέσο όρο 29,4 εκατομμύρια bpd το επόμενο έτος, μειωμένη κατά 300.000 bpd από τον περασμένο μήνα και υποδηλώνοντας πλεόνασμα 370.000 bpd εάν η παραγωγή συνεχιστεί με τους ρυθμούς του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα ισχύει για όλο το 2023 και είναι πολύ μεγαλύτερη, στα 2 εκατομμύρια bpd.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης