Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται από... τον καιρό σύμφωνα με το Reuters

Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται από... τον καιρό σύμφωνα με το Reuters

Ο κρύος καιρός τον χειμώνα θα μπορούσε να απαιτήσει βαθύτερες περικοπές στη χρήση αερίου

 

Οι ευρωπαϊκές χώρες αγοράζουν φυσικό αέριο σε υψηλές τιμές και προσπαθούν να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας για να αποφύγουν τις ελλείψεις καυσίμων αυτόν τον χειμώνα, αλλά οι πρώτες μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν τον κίνδυνο που θα μπορούσε να αυξήσει προσωρινά τη ζήτηση .

Η άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσμα των μειωμένων ρωσικών προμηθειών πυροδοτεί τον πληθωρισμό, παρεμποδίζει τη βιομηχανική δραστηριότητα και επιφέρει λογαριασμούς ρεκόρ στους καταναλωτές ενόψει του χειμώνα.

Παρά τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου και τη σταθερή ροή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους ελλείψεων ηλεκτρικής ενέργειας, διακοπής ρεύματος και συρρίκνωσης ενέργειας που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις οικονομικές επιπτώσεις.

Οι πρόωρες χειμερινές προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF) την Πέμπτη ανέφεραν ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα κρύο Δεκέμβριο - υποδεικνύοντας μια πιθανή επιπλέον ενεργειακή συμπίεση, καθώς οι χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις σπάνιες ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου και τις υψηλές τιμές ενέργειας.

"Υπάρχει ακόμη ένας πολύ σημαντικός κίνδυνος. Και αν μη τι άλλο, ο κίνδυνος είναι ελαφρώς υψηλότερος από το συνηθισμένο", δήλωσε στο Reuters ο Carlo Buontempo, Διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus στο ECMWF.

Για τις επόμενες εβδομάδες, ο καιρός στη Δυτική Ευρώπη φαίνεται ήπιος, χάρη στους θερμούς δυτικούς ανέμους από τον Βόρειο Ατλαντικό. Όμως τα μοντέλα της ECMWF δείχνουν μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη πιθανότητα ανάπτυξης συστήματος υψηλής πίεσης στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο, φέρνοντας κρύο αέρα από τη Σιβηρία και την Κεντρική Ασία και προκαλώντας πτώση της θερμοκρασίας δυνητικά αρκετούς βαθμούς.

«Εάν έχουμε πτώση της θερμοκρασίας, θα μπορούσαμε να περιμένουμε αύξηση της ζήτησης ενέργειας για θέρμανση», δήλωσε ο Buontempo.

Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις δεν μπορούν να προβλέψουν με βεβαιότητα ότι ένα συμβάν ή τη διάρκειά του - τα "μοτίβα αποκλεισμού" της υψηλής πίεσης μπορεί να διαρκέσουν μόλις μία εβδομάδα ή περισσότερο. Ωστόσο, η πρόβλεψη προσφέρει μια πρώιμη ένδειξη σε εταιρείες και κυβερνήσεις που προσπαθούν να εκτιμήσουν πόσο φυσικό αέριο θα χρειαστεί για τη θέρμανση των σπιτιών.

Ένα κρύο θα μπορούσε να αυξήσει αυτή τη ζήτηση. Μια περίοδος ψύχους στα τέλη Σεπτεμβρίου είδε την κατανάλωση φυσικού αερίου μεταξύ των γερμανικών νοικοκυριών και της μικρής βιομηχανίας να εκτοξεύεται στο 14,5% πάνω από τον μέσο όρο για την ίδια εβδομάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Η ζήτηση από τα νοικοκυριά θα είναι ένα τεράστιο ερωτηματικό», δήλωσε ο Cuneyt Kazokoglu, διευθυντής ενεργειακής οικονομίας στην εταιρεία συμβούλων FGE.

Αύξηση της ζήτησης

Μια αύξηση της ζήτησης αερίου που προκαλείται από το κρύο θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με τη μειωμένη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς τα συστήματα υψηλής πίεσης τείνουν να σημαίνουν λιγότερο άνεμο και βροχή - αν και μια τάση για τέτοια συστήματα να έχουν λιγότερη νεφοκάλυψη θα μπορούσε να ενισχύσει την ηλιακή παραγωγή.

Τα buffer αποθήκευσης αερίου θα βοηθήσουν, αλλά όχι για όλα τα καιρικά σενάρια. Οι χώρες της ΕΕ έχουν γεμίσει τις δεξαμενές αερίου τους κατά μέσο όρο περίπου στο 92% της χωρητικότητας, εξαγοράζοντας μη ρωσικό φυσικό αέριο σε τιμές ρεκόρ τους τελευταίους μήνες για να δημιουργήσουν ένα απόθεμα ασφαλείας, καθώς η Μόσχα μείωσε προοδευτικά τις παραδόσεις μετά τις κυρώσεις της Δύσης ως απάντηση στον πόλεμο της Ουκρανίας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτό από μόνο του δεν θα αντισταθμίσει την απώλεια του κύριου προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης - και ένας κρύος χειμώνας θα το έκανε χειρότερο. Το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελεί τώρα λιγότερο από το 8% της προμήθειας της Ευρώπης, από περίπου 40% πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία - και οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει ότι είναι δυνατή η πλήρης διακοπή της λειτουργίας.

"Η Ευρώπη κινδυνεύει επί του παρόντος με έλλειμμα περίπου 7-8% της ζήτησης κατά τη διάρκεια του χειμώνα, περίπου 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm). Ένας σκληρός χειμώνας θα μπορούσε ουσιαστικά να διπλασιάσει αυτό", δήλωσε ο Emmanuel Dubois-Pelerin, διευθύνων σύμβουλος της S&P Global Ratings. .

«Εάν οι θερμοκρασίες είναι ήπιες, τότε η Ευρώπη δεν θα χρειαστεί να επιβάλει δελτίο, ούτε να επιταχύνει τη μείωση της ζήτησης [φυσικού αερίου]», πρόσθεσε.

Τι θα γίνει τον επόμενο χειμώνα

Αλλά δεν είναι μόνο ο καιρός της Ευρώπης που έχει σημασία. Καθώς οι περικοπές της ρωσικής προμήθειας έχουν βαθύνει, η Ευρώπη βασίστηκε στο LNG για να συμβάλει στην κάλυψη του κενού - εξαγοράζοντας φορτία στις παγκόσμιες αγορές όπου ανταγωνίζονται τους Ασιάτες αγοραστές.

Ένας κρύος χειμώνας στην Ευρώπη θα μπορούσε να προσθέσει 8 bcm στη ζήτηση φυσικού αερίου της Ευρώπης, δήλωσε ο αναλυτής της Energy Aspects Leon Izbicki.

Εάν η Ασία αντιμετώπιζε επίσης έναν κρύο χειμώνα και χρειαζόταν περισσότερο φυσικό αέριο για τη δική της θέρμανση, η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα κενό παροχής φυσικού αερίου 19 bcm - και να τελειώσει το χειμώνα με την αποθήκευσή της μόλις 18% γεμάτη, επίπεδο που ο Izbicki είπε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει περιφερειακές ελλείψεις καυσίμων.

"Η αποθήκευση δεν πρέπει ποτέ να πέσει τόσο χαμηλά", είπε. «Η ζήτηση για LNG στην Ασία θα είναι κρίσιμη ως καθοριστικός παράγοντας για το πόση ενέργεια μπορεί πραγματικά να πάρει η Ευρώπη κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα».

Εάν ο κρύος καιρός εξαντλήσει τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, η Ευρώπη θα χρειαστεί να αναπληρώσει τον επόμενο χειμώνα - με πολύ λιγότερο ρωσικό αέριο.

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν μειωθεί σε περίπου 85 mcm ημερησίως από 360 mcm ημερησίως τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με αναλυτές της Bernstein, καθώς η Μόσχα περιόρισε σταδιακά τις ροές μέσω του δικτύου Nord Stream προς τη Γερμανία και μέσω άλλων δρομολογίων.​

Η ανεξήγητη ζημιά τον περασμένο μήνα στους αγωγούς Nord Stream που εκτείνονται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα φαίνεται να διέλυσε κάθε ελπίδα ότι οι ροές φυσικού αερίου θα ξαναρχίσουν.

Η Marina Tsygankova, διευθύντρια έρευνας εμπορευμάτων στη Refinitiv, είπε ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να ξαναγεμίσει την αποθήκευση εγκαίρως για τον επόμενο χειμώνα, μόνο εάν αυτός είναι ήπιος ή εάν μειωθεί η ζήτηση φυσικού αερίου.

«Πρέπει είτε να προσευχηθείτε για ήπιο χειμώνα ή να συμβεί περισσότερη μείωση της ζήτησης», είπε σε συνέδριο στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν μια εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% για το χειμώνα - κάτι που οι Βρυξέλλες είπαν ότι θα εξασφαλίσει επαρκή καύσιμα για έναν μέσο χειμώνα, αλλά όχι έναν κρύο.

Έγγραφο που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα έδειξε ότι η ζήτηση φυσικού αερίου των χωρών της ΕΕ ήταν 13% χαμηλότερη τον Μάιο από τον μέσο όρο της πενταετίας του μήνα, 7,6% χαμηλότερη τον Ιούνιο και 10,7% χαμηλότερη τον Ιούλιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης