Ενέργεια

ΡΑΕ: Τι αναφέρει η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για την μείωση του κόστους στην χονρδεμπορική

ΡΑΕ: Τι αναφέρει η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για την μείωση του κόστους στην χονρδεμπορική
Στόχος της ΡΑΕ όπως προκύπτει από την επιστολή της προς τον ΑΔΜΗΕ είναι να γίνουν αναγκαίες τροποποιήσεις στον Κώδικα

Τον έλεγχο της αύξησης του κόστους της Αγοράς Εξισορρόπησης που παρατηρείται το τελευταίο τρίμηνο, μετά την εφαρμογή του νέου μηχανισμού λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς επιχειρεί η ΡΑΕ με βάση σχετική μελέτη και εισήγηση του ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με τη μελέτη το αυξημένο κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης (WEN 5/10/2022) οφείλεται στην μεταβολή της συμπεριφοράς της πλειοψηφίας των Φορέων Συλλογικής Εκπροσώπησης ΦΟΣΕ ΑΠΕ κατά τη συμμετοχή τους στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και Στην Ενδοημερήσια Αγορά.
Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι οι ΦΟΣΕ υποβάλλουν συστηματικά στις δυο Αγορές, εντολές πώλησης μικρότερες από την κατανάλωση των μονάδων που εκπροσωπούν.

Τι διαπιστώνει η μελέτη του ΑΔΜΗΕ

Μάλιστα μετρήθηκε ότι το όφελος για τις διάφορες κατηγορίες χαρτοφυλακίων ΑΠΕ για την περίοδο από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2022 είναι της τάξης του 29% και 41%. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη μελέτη του ΑΔΜΗΕ η οποία εκπονήθηκε κατόπιν αιτήματος της ΡΑΕ με στόχο την τροποποίηση του υπολογισμού των αποκλίσεων των ΑΠΕ στην Αγορά Εξισορρόπησης:
Για χαρτοφυλάκια με Υποχρέωση Συμμετοχής στην Αγορά χωρίς λειτουργική ενίσχυση, το σύνολο των εσόδων από την Αγορά ανέρχεται σε 11.294.535 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.300.170 ευρώ, δηλαδή το 29% εκτιμάται ότι είναι το όφελος των υποδηλώσεων.
Για χαρτοφυλάκια με Υποχρέωση Συμμετοχής στην Αγορά με ΣΕΔΠ το σύνολο των εσόδων από την Αγορά ανέρχεται σε 145.576.437 ευρώ εκ των οποίων τα 42.379.576 ευρώ δηλαδή το 29% εκτιμάται ότι είναι το όφελος των υποδηλώσεων.

Για χαρτοφυλάκια (ΣΕΔΠ) σε δοκιμαστική λειτουργία ή δοκιμές παραλαβής, το σύνολο των εσόδων από την Αγορά ανέρχεται σε 47.780.577 ευρώ εκ των οποίων 19.527.688 ευρώ δηλαδή το 41% εκτιμάται ότι είναι το όφελος των υποδηλώσεων.
Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΑΔΜΗΕ υπέβαλε στη ΡΑΕ την εισήγηση του για τις αναγκαίες αλλαγές που απαιτούνται στη λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης η οποία μάλιστα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου.

Τροποποίηση στον κώδικα

Στόχος της ΡΑΕ όπως προκύπτει από την επιστολή της προς τον ΑΔΜΗΕ είναι να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στον Κώδικα, ώστε να μη δημιουργείται οικονομικό κίνητρο στους συμμετέχοντες ΑΠΕ στην Αγορά να αποκομίζουν απροσδόκητα οικονομικά οφέλη υποδηλώντας σχετικές ποσότητες στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, λόγω της εφαρμογής του Προσωρινού Μηχανισμού Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας.
Σύμφωνα με την πρόταση του ΑΔΜΗΕ η τροποποίηση του Κώδικα της Αγοράς Εξισορρόπησης, ώστε κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης αποκλίσεων να λαμβάνεται υπόψη η Ρυθμιζόμενη Τιμή Εσόδων Παραγωγών, θα είχε ως αποτέλεσμα οι σταθμοί ΑΠΕ να μην έχουν ευθύνη εξισορρόπησης, και πρότεινε εναλλακτικά να διερευνηθεί η αυστηροποίηση των Χρεώσεων μη Συμμόρφωσης για σημαντικές, συστηματικές αποκλίσεις της παραγωγής των Χαρτοφυλακίων Μονάδων ΑΠΕ.

Ο ΑΔΜΗΕ λοιπόν εισηγείται την τροποποίηση των Χρεώσεων μη Συμμόρφωσης, προτείνοντας την προσθήκη νέων παραμέτρων υπολογισμού των χρεώσεων αυτών.
Σε ότι αφορά τα Χαρτοφυλάκια Μονάδων ΑΠΕ σε Δοκιμαστική Λειτουργία ή σε κατάσταση Δοκιμών Παραλαβής στα οποία δεν επιβάλλονται Χρεώσεις μη Συμμόρφωσης προτείνεται η κατάργηση της εξαίρεσης αυτής (άρθρο 101 του ΚΑΕ).
Ενώ σε ότι αφορά τα χαρτοφυλάκια μονάδων ΑΠΕ με Υποχρέωση Συμμετοχής στην Αγορά με ΣΕΔΠ, τα οποία επί του παρόντος επίσης εξαιρούνται από τις Χρεώσεις Μη Συμμόρφωσης, ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί ότι δεν χρειάζεται μεταβατικό μέτρο αφού εντός του Νοεμβρίου θα αρχίσει η διενέργεια Συνεχούς Ενδοημερήσιας Συναλλαγής και η απόφαση για τροποποίηση των παραμέτρων ΧΜΣ δημοσιεύεται τουλάχιστον δύο μήνες πριν από την εφαρμογή των νέων τιμών. Συγκεκριμένα, προτείνεται η Χρέωση Μη Συμμόρφωσης για σημαντικές συστηματικές αποκλίσεις παραγωγής των Χαρτοφυλακίων Μονάδων ΑΠΕ να τροποποιηθεί και προτείνονται οι νέες παράμετροι που πρέπει να ενσωματωθούν.

O ΔΑΠΕΕΠ

Τέλος ο ΑΔΜΗΕ λαμβάνοντας υπόψη ότι μέχρι σήμερα ο ΔΑΠΕΕΠ υποβάλλει Εντολές Πώλησης για τις Μονάδες ΑΠΕ που εκπροσωπεί μόνο στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και ότι οι ΦοΣΕ ΑΠΕ θα έχουν την δυνατότητα να διορθώνουν το πρόγραμμά τους στη Συνεχή Ενδοημερήσια Συναλλαγή, προτείνεται να θεσπιστεί ως κατώτατο όριο η τρίτη μεγαλύτερη τιμή που παρατηρήθηκε ως απόκλιση για το χαρτοφυλάκιο του ΔΑΠΕΕΠ, δηλαδή η τιμή 5%. Δεδομένης της δυσκολίας πρόβλεψης και τήρησης του προγράμματος λειτουργίας από τις μονάδες ΑΠΕ σε δοκιμαστική λειτουργία ή δοκιμές παραλαβής, προτείνεται το όριο ανοχής που προβλέπεται για τα χαρτοφυλάκια αυτά να είναι αυξημένο κατά 8% σε σχέση με τα λοιπά χαρτοφυλάκια ΑΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης