Ενέργεια

Γ. Αρβανιτίδης: Μια "ξεχασμένη" ενεργειακή οδηγία που θα προστάτευε τους καταναλωτές ενσωματώνεται «κουτσουρεμένη»

Γ. Αρβανιτίδης: Μια
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είχε ζητήσει να σταματήσουν πια οι «Γκρίζες Ζώνες» στα Ενεργειακά Τιμολόγια που παραλαμβάνουν οι πολίτες και να υπάρξει διαφάνεια στις χρεώσεις, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αρβανιτίδης

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τοποθετήθηκε επί της αρχής, στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου, για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες περιβαλλοντικές διατάξεις.

Ο κ. Αρβαντίδης ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας τη σπουδαιότητα ενσωμάτωσης αυτής της οδηγίας και την παράβλεψή της από την Κυβέρνηση για περίπου δυο χρόνια. Η οδηγία αυτή θα έπρεπε να είχε ενσωματωθεί από τις 31.12.2020 και την είχε εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αρμόδιος Υπουργός στις....26.01.2022. Η ασυδοσία της ενεργειακής ακρίβειας στην χώρα μας, βρήκε πάτημα – πέραν των άλλων αδυναμιών ελέγχου και εγχώριων στρεβλώσεων της ενεργειακής αγοράς – και στην απουσία ακριβώς αυτής της ενεργειακής οδηγίας.

Μιας Οδηγίας που έχει ως στόχους την επικαιροποίηση του εθνικού θεσμικού πλαισίου για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την ενίσχυση της θέσης και της προστασίας των καταναλωτών, την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και την διασφάλιση οικονομικά προσιτών τιμών ενέργειας, με διαφάνεια για τους καταναλωτές.

Ό,τι δεν φρόντισε η Κυβέρνηση να ενσωματώσει έγκαιρα, ήρθαν - εκ των υστέρων - να διορθώσουν οι Έλληνες Δικαστές των πρωτοβάθμιων Δικαστηρίων με δικαστικές αποφάσεις που αναφέρονται στις πρόνοιες της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής οδηγίας. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της κακής νομοθέτησης της κυβέρνησης. Δυστυχώς για άλλη μια φορά θα βιώσουμε τις επόμενες ημέρες στη Βουλή το μόνιμο μοτίβο της ενεργειακής νομοθέτησης, που δεν είναι άλλο από το: «Εκπρόθεσμες Ευρωπαϊκές Οδηγίες πακέτο με Εκπρόθεσμες Τροπολογίες».

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του διερωτώμενος τι γίνεται με την προμήθεια των έξυπνων μετρητών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη δυναμική τιμολόγηση, τι γίνεται με την ενίσχυση της ΡΑΕ με στελέχη με εξειδικευμένο προσωπικό, τι γίνεται με την ανταπόκριση των εταιρειών σε θέματα διαφάνειας των λογαριασμών και τη φορολόγηση των κερδών τους.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είχε ζητήσει να σταματήσουν πια οι «Γκρίζες Ζώνες» στα Ενεργειακά Τιμολόγια που παραλαμβάνουν οι πολίτες και να υπάρξει διαφάνεια στις χρεώσεις. Να σταματήσουν οι ρήτρες στους λογαριασμούς ρεύματος χωρίς όρια. Το πολυδιαφημισμένο Target Model άλλαζε και αλλάζει συνέχεια κανόνες. Η ΔΕΗ δεν δίνει λογαριασμό τι κάνει με τα υδροηλεκτρικά. Και όλοι μαζί - ΔΕΗ και ιδιωτικές εταιρείες - οδηγούν τους πολίτες και τις παραγωγικές μονάδες και επιχειρήσεις της χώρας να σχεδιάζουν το μέλλον τους σε καθεστώς ενεργειακής ακρίβειας και ανασφάλειας

Ο βουλευτής στη συνέχεια της ομιλίας του τόνισε ότι η Κυβέρνηση με τη δυνατότητα που της δίνει η παρούσα οδηγία, επιλέγει η ΡΑΕ να μην πιστοποιεί τα άλλα αντίστοιχα εργαλεία που λειτουργούν, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην έχει την απαραίτητα ασφάλεια όταν τα χρησιμοποιεί. Αφήνει εκτός ενεργειακής πραγματικότητας χιλιάδες μικρούς επενδυτές Φωτοβολταϊκών, αποκλείοντας τους από τον ηλεκτρικό χώρο. Και όλο αυτό το διάστημα που δεν είχε ενσωματώσει την συγκεκριμένη οδηγία (την οποία ενσωματώνει και μισή) άφηνε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έρμαια στην αισχροκέρδεια ορισμένων εταιρειών.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εδώ και τέσσερα χρόνια προτείνει την Ενεργειακή Δημοκρατία και τις Ενεργειακές Κοινότητες, τα προγράμματα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τα χιλιάδες μικρά έργα ΑΠΕ και το Netmetering με αποθήκευση σε ένα αποκεντρωμένο ενεργειακό σύστημα, τη διαφάνεια στα Τιμολόγια, το πλαφόν στην λιανική τιμή, τη μείωση των φόρων στα καύσιμα, τη μείωση του ΦΠΑ και στην ενέργεια και ελέγχους των αρμοδίων Αρχών για την πάταξη της αισχροκέρδειας.

Ο κ. Αρβανιτίδης έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις με καλές προθέσεις, όπως η εκπόνηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιας Εθνικής Στρατηγικής για το Περπάτημα, ρυθμίσεις διαφόρων χωροταξικών και πολεοδομικών θεμάτων με "πυροσβεστικές" διατάξεις και λύσεις ανάγκης, όμως η Κυβέρνηση μη βλέποντας τις στρεβλώσεις της εγχώριας ενεργειακής αγοράς και με ψευδείς εντυπώσεις προσπαθεί να το χειριστεί επικοινωνιακά και επιμένει στο κρίσιμο ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας να στρουθοκαμηλίζει.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης