Ενέργεια

Η Ρωσία μπορεί να παρακάμψει το ανώτατο όριο τιμών του πετρελαίου της G7 σύμφωνα με το Reuters

Η Ρωσία μπορεί να παρακάμψει το ανώτατο όριο τιμών του πετρελαίου της G7 σύμφωνα με το Reuters

Εξήγαγε πάνω από 7 εκατομμύρια bpd τον Σεπτέμβριο

 

Η Ρωσία μπορεί να έχει πρόσβαση σε αρκετά δεξαμενόπλοια για να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της πέρα ​​από το νέο ανώτατο όριο τιμών της G7, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Reuters παράγοντες της βιομηχανίας και Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Ομάδα των Επτά χωρών συμφώνησε τον περασμένο μήνα να περιορίσει τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου σε επιβεβλημένη χαμηλή τιμή έως τις 5 Δεκεμβρίου, αλλά αντιμετώπισε ανησυχία από τους κύριους παράγοντες της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου που φοβήθηκαν ότι η κίνηση θα μπορούσε να παραλύσει το εμπόριο παγκοσμίως.

Μήνες συζητήσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των ασφαλιστικών, εμπορικών και ναυτιλιακών εταιρειών έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες για την έκθεσή τους σε κυρώσεις, αλλά όλα τα μέρη συνειδητοποιούν τώρα ότι η Ρωσία μπορεί σε μεγάλο βαθμό να παρακάμψει το σχέδιο με τα δικά της πλοία και υπηρεσίες.

Οι προβλέψεις για την ανθεκτικότητα του ρωσικού εμπορίου πετρελαίου και οι λεπτομέρειες των συζητήσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου και υπηρεσιών δεν έχουν κοινοποιηθεί.

Οι εκτιμήσεις ότι έως και το 80-90% του ρωσικού πετρελαίου θα συνεχίσει να ρέει εκτός του μηχανισμού ανώτατου ορίου εάν η Μόσχα επιδιώξει να το παραβιάσει δεν είναι παράλογες, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Μεταξύ 1 και 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) ρωσικών εξαγωγών αργού και διυλισμένων προϊόντων θα μπορούσαν να κλείσουν, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν ένα από τα πολλά πιθανά σενάρια και ήταν ασαφές εάν η Ρωσία θα συμμορφωθεί με το ανώτατο όριο.

Η Ρωσία εξήγαγε πάνω από 7 εκατομμύρια bpd τον Σεπτέμβριο.

Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει οικονομικές και τεχνικές δυσκολίες για τη Ρωσία, αλλά θα στερούσε επίσης τον κόσμο από το 1-2% της παγκόσμιας προσφοράς του, τη στιγμή που ο πληθωρισμός αυξάνεται και η ύφεση πλησιάζει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι ορισμένα πλοία αλλάζουν τη χώρα προέλευσής τους και ότι οι εμπορικές οντότητες μετακινούνται πέρα ​​από το G7 προκειμένου να αποφύγουν το σχέδιο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η Ρωσία θα επιβαρυνθεί με κόστος από το να χρειαστεί να πραγματοποιήσει μεγαλύτερα ταξίδια και να υποβιβαστεί σε ασφάλειες και χρηματοδότηση κάτω από την ισοτιμία, είπε ο αξιωματούχος, κάνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες αισιόδοξες ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να πουλήσει εντός του ανώτατου ορίου τιμής με την πάροδο του χρόνου.

Η Ινδία και η Κίνα αύξησαν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου με έντονες εκπτώσεις τους τελευταίους μήνες, αλλά καμία δεν έχει επικυρώσει το ανώτατο όριο. Η Ινδία είπε αυτή την εβδομάδα ότι θα εξετάσει το σχέδιο.

Οι ΗΠΑ βλέπουν το ανώτατο όριο τιμών να δίνει τη δυνατότητα στην Κίνα και την Ινδία να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο σε χαμηλότερες τιμές, προς όφελος των οικονομιών τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης