WindEurope: Σε κίνδυνο οι στόχοι των ΑΠΕ στην Ευρώπη λόγω ανεμογεννητριών

WindEurope: Σε κίνδυνο οι στόχοι των ΑΠΕ στην Ευρώπη λόγω ανεμογεννητριών
Οι συνολικές παραγγελίες το 2022 φτάνουν στα 7,7 GW, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία

Μια πτώση στις παραγγελίες ανεμογεννητριών το γ΄ τρίμηνο, λόγω του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας σχετικά με τις παρεμβάσεις της ΕΕ στην ενεργειακή αγορά θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της ΕΕ για το 2030, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή (28/10) η WindEurope.

Οι παραγγελίες για νέες ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 36% σε ετήσια βάση στα 2 GW τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Ένωση αιολικής ενέργειας. Εννέα ευρωπαϊκές χώρες υπέβαλαν παραγγελίες ανεμογεννητριών το τρίτο τρίμηνο, επικεντρωμένες στα χερσαία αιολικά έργα. Η Φινλανδία παρήγγειλε τη μεγαλύτερη νέα ισχύ με 322 MW, ακολουθούμενη από τη Σουηδία και τη Γερμανία.

«Κάτω από την βάση» η Ευρώπη

Οι συνολικές παραγγελίες το 2022 φτάνουν στα 7,7 GW, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Η ΕΕ έχει θέσει στόχο να φτάσει τα 510 GW αιολικής ενέργειας έως το 2030, κάτι που θα απαιτούσε την εγκατάσταση αιολικής ισχύος 39 GW κάθε χρόνο μέχρι το 2030, επισήμανε η Wind Europe. «Με τον τρέχοντα ρυθμό παραγγελιών στροβίλων, η Ευρώπη θα υστερούσε πολύ σε αυτόν τον στόχο», πρόσθεσε.

H πρόταση

Η Ένωση μάλιστα, προτείνει τη σταδιακή αλλαγή στην πολιτική της ΕΕ με τις ΑΠΕ. Στο επίκεντρο βρίσκεται η επιτάχυνση των αδειών για νέα έργα, η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα δύο χρόνια από τη στιγμή που υποβάλλεται η πρώτη αίτηση άδειας και συνάμα να δώσει στους επενδυτές ορατότητα για τα μελλοντικά έσοδα.

Η δεύτερη παραίνεση αφορά την πολιτική στήριξη για την επέκταση της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού την τρέχουσα χρονική περίοδο, λόγω του υψηλού κόστους στις πρώτες ύλες, τα εξαρτήματα και τη διεθνή ναυτιλία.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης