Ενέργεια

70% επιδότηση για το κόστος καυσίμων προτείνει η γερμανική επιτροπή εμπειρογνωμόνων

70% επιδότηση για το κόστος καυσίμων προτείνει  η γερμανική επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Η επιτροπή συνέστησε να παραχωρηθεί σε περίπου 25.000 εταιρείες πρόσβαση σε εγγυημένη τιμή φυσικού αερίου 7 σεντς/kWh για το 70% των αναγκών τους για προμήθειες

 

Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοτεί το 70% του κόστους των καυσίμων για τους καταναλωτές βιομηχανικού αερίου, επεσημαίνει επιτροπή εμπειρογνωμόνων σε συστάσεις προς την γερμανική κυβέρνηση που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Η επιτροπή συνέστησε να παραχωρηθεί σε περίπου 25.000 εταιρείες πρόσβαση σε εγγυημένη τιμή φυσικού αερίου 7 σεντς/kWh για το 70% των αναγκών τους για προμήθειες που ορίζονται στα επίπεδα χρήσης του 2021. Οποιοδήποτε αέριο καταναλώνεται πάνω από αυτήν την ποσόστωση θα πρέπει να αγοράζεται με τις τιμές της αγοράς.

Οι προτάσεις αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό εκείνες που κατατέθηκαν σε μια ενδιάμεση έκθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ακολούθησε «εντατικές συνομιλίες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας» ξεκαθάρισε πιθανές ανησυχίες σχετικά με την παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας και Κλίματος.
Η «βασική ιδέα» του μηχανισμού θα μπορούσε να τεθεί σε νομική ισχύ για τις εταιρείες όπως είχε προγραμματιστεί την 1η Ιανουαρίου, πρόσθεσε.

Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτρέψει την ανάγκη για μεμονωμένες αιτήσεις για ελάφρυνση στο πλαίσιο του καθεστώτος, ανέφερε το υπουργείο. Η γερμανική κυβέρνηση είχε ανησυχήσει ότι η πρόσθετη γραφειοκρατία που υπονοείται θα επιβραδύνει την ανάπτυξη του συστήματος.

Ωστόσο, οι εταιρείες θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα στον προμηθευτή τους και να το δημοσιοποιήσουν, πρόσθεσε το υπουργείο.
Η γερμανική βιομηχανία μείωσε την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 20-25% από την αρχή της κρίσης, σύμφωνα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Στα ύψη οι λογαριασμοί

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνέστησε επίσης έναν παρόμοιο μηχανισμό για τους γερμανούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι είδαν τους λογαριασμούς φυσικού αερίου τους να αυξάνονται στα ύψη μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επακόλουθη απώλεια των εξαγωγών στη Γερμανία. Η Γερμανία έλαβε περισσότερο από το ήμισυ της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία πέρυσι.

Για τα νοικοκυριά, η Επιτροπή συνέστησε να διασφαλιστεί το 80% της ζήτησης των καταναλωτών το 2021 στα 12 σεντς/kWh.

Τα γερμανικά συμβόλαια φυσικού αερίου για νέους πελάτες επί του παρόντος είναι κατά μέσο όρο περίπου 21 σεντς/kWh, από 6,8 σεντς/kWh αυτή την περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Τα νοικοκυριά αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της γερμανικής ζήτησης φυσικού αερίου, με την υπόλοιπη κατανάλωση να συνδέεται με τη βιομηχανία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σχεδόν τα μισά γερμανικά σπίτια θερμαίνονται με φυσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης