ΛΑΡΚΟ: Πράσινο φως από ΤΑΪΠΕΔ για την κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Αναμένεται η εισήγηση του Ειδικού Διαχειριστή

ΛΑΡΚΟ: Πράσινο φως από ΤΑΪΠΕΔ για την κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Αναμένεται η εισήγηση του Ειδικού Διαχειριστή
Η αρχιτεκτονική των δίδυμων διαγωνισμών ΤΑΙΠΕΔ – Ειδικής Διαχείρισης δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους που έχουν πλειοδοτήσει στον έναν από τους δύο διαγωνισμούς να πλειοδοτήσει και στον άλλο

Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη διαδικασία πώλησης των μεταλλείων και του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ. Ειδικότερα, προ δεκαημέρου αποσφραγίστηκαν οι οικονομικές προσφορές και από το ΤΑΙΠΕΔ που «τρέχει» τον διαγωνισμό για την εκμίσθωση του εργοστασίου στη Λάρυμνα, αλλά και από τον Ειδικό Διαχειριστή για την πώληση των μεταλλείων της νικελοβιομηχανίας.

Αλλά ενώ από το ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται ότι βγαίνει …λευκός καπνός, το τοπίο παραμένει θολό όσον αφορά στην αξιολόγηση της προσφοράς που έχει υποβληθεί στον Ειδικό Διαχειριστή. Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στις διαδικασίες, στον διαγωνισμό για τα μεταλλεία την υψηλότερη προσφορά, έχει καταθέσει η ιρλανδική Commodity & Mining Insight Ireland, με μικρή διαφορά από εκείνη της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - AD Holdings AG. Ωστόσο, σε επιστολή της κοινοπραξίας προς τον Ειδικό Διαχειριστή εκφράστηκαν ενστάσεις ως προς την εγγυητική επιστολή που έχει υποβάλλει η ιρλανδική εταιρεία αλλά και ως προς την απουσία ενός τεκμηριωμένου business plan. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, πράγματι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αξιολογηθούν, γι΄ αυτό και έχει καθυστερήσει η διαδικασία.


Αναμένεται η έγκριση του Ειδικού Διαχειριστή

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν, εντός των επόμενων ημερών το αργότερο έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας ο Ειδικός Διαχειριστής θα έχει ολοκληρώσει την αξιολόγησή του ως προς την ιρλανδική εταιρεία. Με δεδομένο ότι στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ προσφορά είχε υποβάλει μόνο η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings AG, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει πάρει το «πράσινο φως» από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείο και αναμένεται η τελική έγκριση από τα εποπτεύοντα υπουργεία, η αξιολόγηση της Ειδικής Διαχείρισης θα κρίνει και την έκβαση του διαγωνισμού.

Εάν η αξιολόγησή της είναι αρνητική και η Commodity & Mining Insight Ireland αποκλειστεί, προτιμητέος επενδυτής θα είναι η κοινοπραξία. Διαφορετικά θα ακολουθηθεί η διαδικασία του shoot out ώστε οι υποψήφιοι να πλειοδοτήσουν.

Η αρχιτεκτονική των δίδυμων διαγωνισμών ΤΑΙΠΕΔ – Ειδικής Διαχείρισης δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους που έχουν πλειοδοτήσει στον έναν από τους δύο διαγωνισμούς να πλειοδοτήσει και στον άλλο, δηλαδή τους δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσουν και τα δύο περιουσιακά στοιχεία. Στην περίπτωση που κανείς δεν ενδιαφερθεί, δίνεται η δυνατότητα να υπάρξουν δύο ξεχωριστοί πλειοδότες, ένας για κάθε διαγωνισμό, κάτι που η κυβέρνηση απεύχεται. Σε κάθε περίπτωση πριν την ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή και την ενεργοποίηση της διαδικασίας του shoot out (εάν τελικά χρειαστεί) θα ενημερωθούν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να δώσουν την έγκρισή τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης