Ενέργεια

Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου οι σεισμικές καταγραφές στο block 2 του Ιονίου - Την εκτίμηση για κοιτάσματα 250 δισ αξίας επανέλαβε ο Στεφάτος

Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου οι σεισμικές καταγραφές στο block 2 του Ιονίου - Την εκτίμηση για κοιτάσματα 250 δισ αξίας επανέλαβε ο Στεφάτος

 Στο «block 2» οι καταγραφές διενεργούνται από το σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion της νορβηγικής PGS 

Σχετικά Άρθρα
Έως το τέλος Νοεμβρίου ή στις αρχές του Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σεισμικές καταγραφές που βρίσκονται σε εξέλιξη στο θαλάσσιο «block 2» του Ιονίου Πελάγους με στόχο τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Την ίδια ώρα η έναρξη σεισμικών ερευνών και στα θαλάσσια οικόπεδα Βoρειοδυτικά της Κρήτης και Νοτίως της Πελοποννήσου από την ExxonMobil και την Helleniq Energy έχει δημιουργήσει κλίμα ευφορίας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥΕΠ) Αριστοφάνη Στεφάτο να δηλώνει στην ΕΡΤ ότι από το σύνολο των παραχωρήσεων της χώρας και εφόσον και διαπιστωθούν βιώσιμα και εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, ο κύκλος εργασιών μπορεί να φθάσει τα 250 δις ευρώ.

Σε ότι αφορά το «block 2» οι καταγραφές διενεργούνται από το σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion της νορβηγικής PGS για λογαριασμό της κοινοπραξίας των ελληνικών εταιριών Energean και Helleniq Energy (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια) οι οποίες κατέχουν τα δικαιώματα έρευνας και εκμεταλλεύσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.
Για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις αρχές Οκτωβρίου και διενεργούνται σε έκταση 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων της συγκεκριμένη παραχώρησης έχει εκδοθεί NAVTEX από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι έρευνες γίνονται πολύ μακριά από την ακτή ενώ ο δρόμος για τη διενέργεια τους άνοιξε όταν πριν από δυο χρόνια επήλθε συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για την ΑΟΖ.

Όπως προαναφέρθηκε τα δικαιώματα έρευνας κι εκμετάλλευσης έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των ελληνικών εταιριών Energean - Helleniq Energy με την Energean να κατέχει το 75% της κοινοπραξίας και να έχει το ρόλο του διαχειριστή
Οι σεισμικές καταγραφές είναι τρισδιάστατες καθώς οι επενδυτές επέλεξαν να επιταχύνουν την διαδικασία εξερεύνησης της παραχώρησης. Μετά την ολοκλήρωση της συλλογής των δεδομένων θα ακολουθήσει η μελέτη τους ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πιθανός στόχος για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

Προστασία περιβάλλοντος

Σε ότι αφορά τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της προστασίας της θαλάσσιας ζωής πρέπει να σημειωθεί ότι η Energean, ως διαχειριστής έχει μεριμνήσει για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων. Έτσι στη διαδικασία μετέχουν τρεις παρατηρητές Θαλάσσια Ζωής (Marine Mammals Observers), δύο καταγραφείς της έντασης του ήχου της έρευνας, σύνδεσμοι με τους αλιείς και τις τοπικές αρχές, ενώ η όλη διαδικασία παρακολουθείται και από το Λιμενικό Σώμα.
Η συγκεκριμένη έρευνα είναι έκτη που πραγματοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια, ενώ η έρευνα που ξεκίνησε χθες από την Exxon Mobile και την Helleniq Energy στα δυο οικόπεδα βορειοδυτικά της Κρήτης και Νότια της Πελοποννήσου, είναι η έβδομη.

Έχουν προηγηθεί το 2015 οι σεισμικές στον Πρίνο, το 2016 στον Πατραϊκό Κόλπο, στα Ιωάννινα το 2018-2019 και την περασμένη Άνοιξη στα blocks του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού – block ΒΔ Πελοπόννησος. Μάλιστα η Helleniq Energy με ειδικό σεισμογραφικό σκάφος ερεύνησε τις παραχωρήσεις του Κυπαρισσιακού κόλπου και του Ιονίου και τους επόμενους μήνες αναμένονται τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δεδομένων για την ύπαρξη πιθανών στόχων φυσικού αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ελληνικές παραχωρήσεις ξεκίνησαν εκ νέου μετά από κυβερνητική απόφαση τον περασμένο Απρίλιο κυρίως για να διαπιστωθεί εάν στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου. Επρόκειτο για μια στροφή στην πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με τα μέχρι τότε δεδομένα υπαγορευμένη τόσο από την ενεργειακή κρίση ότι και από την απόφαση της ΕΕ να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το σχετικό σήμα και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) σε συνεργασία με τους επενδυτές προχώρησαν στη διαμόρφωση ενός νέου οδικού χάρτη πραγματοποίησης των ερευνών ο οποίος φαίνεται ότι πλέον αποδίδει καρπούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης