Ενέργεια

J. Borgas (Endesa): Δεν λειτουργεί το ευρωπαϊκό μοντέλο - Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις

J. Borgas (Endesa): Δεν λειτουργεί το ευρωπαϊκό μοντέλο - Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις
Η εταιρεία σημείωσε αύξηση 23% σε ετήσια βάση στα κέρδη προ τόκων και φόρων στα 2,4 δισ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης «δεν λειτουργεί σωστά» και χρειάζεται μεταρρύθμιση, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ισπανικής εταιρείας κοινής ωφελείας Endesa,Jose Bogas, σύμφωνα με το Montel.

«Κατά τη γνώμη μου, είναι απολύτως σαφές ότι σε ένα ακραίο και ασταθές πλαίσιο, το οριακό σύστημα που έχουμε, δεν λειτουργεί σωστά», είπε σε αναλυτές κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης κατά την παρουσίαση των πιο πρόσφατων οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. Η Endesa ήταν «πολύ ανοιχτή» στη μεταρρύθμιση της αγοράς, η οποία θα πρέπει να καθορίσει διαφορετική αμοιβή για κάθε τεχνολογία στο μείγμα παραγωγής, πρόσθεσε.

Παράλληλα, το σύστημα οριακής τιμολόγησης –όπου οι πιο ακριβές μονάδες παραγωγής καθορίζουν ωριαίες τιμές, συνήθως μονάδες με αέριο– «λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό αποτελεσματικά, επειδή κατανέμει τους πόρους με τον σωστό τρόπο».

Τα δεδομένα της ενεργειακής κρίσης

Στον απόηχο όλων αυτών των προσεγγίσεων, η ΕΕ έχει ανακοινώσει μια σειρά προτάσεων για τον περιορισμό των λογαριασμών των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου 180 ευρώ/MWh στα έσοδα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους.

Ωστόσο, τα σχέδια της Ισπανίας για απροσδόκητο φόρο 1,2% στα έσοδα από τις πωλήσεις μεγάλων ενεργειακών εταιρειών έρχονται «σε αντίθεση με το πνεύμα της ευρωπαϊκής πρότασης», είπε ο Bogas. Ωστόσο, η εταιρεία είχε βάλει κατά μέρος την πρόβλεψη των 400 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που εγκριθεί ο φόρος  και  συζητείται αυτή τη στιγμή στη Βουλή.

Τέλος, σημειώνεται ότι η εταιρεία σημείωσε αύξηση 23% σε ετήσια βάση στα κέρδη προ τόκων και φόρων στα 2,4 δισ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης