Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ινδία και άνθρακας πάνε μαζί μέχρι το 2040 – Το «πισωγύρισμα» χωρών της ΕΕ

Ινδία και άνθρακας πάνε μαζί μέχρι το 2040 – Το «πισωγύρισμα» χωρών της ΕΕ
Ο υπουργός Pralhad Joshi είπε ότι ο άνθρακας θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην Ινδία τουλάχιστον μέχρι το 2040

Ο υπουργός Άνθρακα της Ινδίας δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει πρόθεση να αφαιρέσει τον άνθρακα από το ενεργειακό της μείγμα σύντομα.

Απευθυνόμενος σε κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Pralhad Joshi είπε ότι ο άνθρακας θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην Ινδία τουλάχιστον μέχρι το 2040, αναφερόμενος στο καύσιμο ως μια προσιτή πηγή ενέργειας για την οποία η ζήτηση δεν έχει ακόμη κορυφωθεί στην Ινδία.

Τα λόγια τα μεγάλα

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τον βασικό εταίρο της Ιταλίας, φιλοξένησαν τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26, μια εκδήλωση που πολλοί πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη τελευταία ευκαιρία στον κόσμο για να τεθεί υπό έλεγχο η αδιάκοπη κλιματική αλλαγή. Ένα βασικό αποτέλεσμα της συνόδου ήταν ότι δεκάδες έθνη δεσμεύτηκαν να τερματίσουν την αποψίλωση των δασών, να περιορίσουν τις εκπομπές CO2 και μεθανίου και επίσης να σταματήσουν τις δημόσιες επενδύσεις στην ενέργεια από άνθρακα.

Ειδικότερα όσον αφορά τον άνθρακα, συνολικά 46 χώρες υπέγραψαν τη δήλωση Global Coal to Clean Power Transition, σύμφωνα με την οποία θα «επιταχύνουν τη μετάβαση από την αμείωτη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα» και «θα σταματήσουν την έκδοση νέων αδειών για νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αμείωτη καύση άνθρακα».

Ένα χρόνο αργότερα, όλες αυτές οι υποσχέσεις πήγαν στον… βρόντο, με τις ανεπτυγμένες χώρες να προσπαθούν τώρα να ξαναρχίσουν την παραγωγή ενέργειας με βάση τον άνθρακα, μετά την κρίση στην Ουκρανία που προκάλεσε μια παγκόσμια ενεργειακή κατάρρευση.

Η δικαιολογία

Ωστόσο, όλα αυτά δεσμεύτηκαν την ώρα που δεν υπήρχε ο πόλεμος στο λεξιλόγιο της καθημερινότητας, καθώς σύμφωνα με έκθεση του Observer Research Foundation, οι διακοπές του ενεργειακού εφοδιασμού που προκλήθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέβασαν ακόμη περισσότερο τις τιμές του LNG αφήνοντας τον άνθρακα ως τη μόνη επιλογή.

Σύμφωνα με την Washington Post, στη Γερμανία άρχισαν να επισκευάζονται ανθρακωρυχεία και εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που έκλεισαν πριν από 10 χρόνια. Σε αυτό που οι παρατηρητές της βιομηχανίας ονόμασαν «άνοιξη» για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Γερμανίας με καύση άνθρακα, η χώρα αναμένεται να καίει τουλάχιστον 100.000 τόνους άνθρακα τον μήνα μέχρι το χειμώνα. Αυτή είναι μια μεγάλη ανατροπή, δεδομένου ότι ο στόχος της Γερμανίας ήταν να καταργήσει σταδιακά όλη την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από άνθρακα έως το 2038. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, η Πολωνία, η Ολλανδία και η Ελλάδα άρχισαν επίσης να επανεκκινούν εργοστάσια άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης