Τελευταία Νέα

ΕΕ: Υπέρ της κατάργησης της δωρεάν διανομής δικαιωμάτων άνθρακα τάσσεται η βιομηχανία

ΕΕ: Υπέρ της κατάργησης της δωρεάν διανομής δικαιωμάτων άνθρακα τάσσεται η βιομηχανία
Επιστολή από τρία θεσμικά όργανα στην ΕΕ

Η ΕΕ θα πρέπει να τερματίσει τη δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα το συντομότερο δυνατό και να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του μηχανισμού προσαρμογής των συνόρων άνθρακα (CBAM) για να αποφύγει την καταστροφή της ανταγωνιστικότητας του μπλοκ, προέτρεψαν βιομηχανικοί όμιλοι.

Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων στους τομείς CBAM έως το 2032 «έχει καθυστερήσει και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αναβληθεί», ανέφεραν οι δύο ομάδες σε επιστολή τους.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιομηχανιών Ανακύκλωσης (EuRIC), η οποία εκπροσωπεί 5.500 εταιρείες, και η δεξαμενή σκέψης για την κλιματική αλλαγή Sandbag έστειλαν την επιστολή την Παρασκευή στα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ που συμμετέχουν στην αναθεώρηση του ETS και στις διαπραγματεύσεις για το CBAM. Ο επόμενος τριμερής διάλογος του ETS – με τη συμμετοχή του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – θα πραγματοποιηθεί σήμερα (22/11).

«Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις διαιωνίζουν τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, οι οποίες βλάπτουν την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, την αυτάρκειά της, την ανθεκτικότητά της στον πληθωρισμό και την ικανότητά της να προσαρμοστεί σε έναν κόσμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα» έγραψαν το EuRIC και το Sandbag στην επιστολή τους.

Ο ρόλος του CBAM

Ο CBAM (Μηχανισμός Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα - Carbon Border Adjustment Mechanism-CBAM) σχεδιάστηκε ως ένας τρόπος εξισορρόπησης των όρων ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές βιομηχανικές επιχειρήσεις που υπόκεινται σε αυστηρούς κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων, οι οποίοι καθιστούν την παραγωγή τους πιο δαπανηρή σε σύγκριση με την παραγωγή χωρών με χαλαρότερα πρότυπα εκπομπών.

Ωστόσο, θα καθιστούσε επίσης ακριβότερη τη σημαντική πρώτη ύλη για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου, προσθέτοντας στο βάρος που ήδη έχουν αυτές οι βιομηχανίες επειδή είναι επίσης από τις πιο ενεργοβόρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης