Τελευταία Νέα
Ενέργεια

26ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022» του ΙΕΝΕ: Στο επίκεντρο οι αγορές, το Θεσμικό Πλαίσιο για ΑΠΕ και οι έρευνες υδρογονανθράκων

26ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022» του ΙΕΝΕ: Στο επίκεντρο οι αγορές, το Θεσμικό Πλαίσιο για ΑΠΕ και οι έρευνες υδρογονανθράκων
Τονίστηκε η στρατηγική σημασία της επίσπευσης των σεισμικών και διερευνητικών ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών σημαντικών στόχων υδρογονανθράκων στον ελληνικό χερσαίο και υποθαλάσσιο χώρο

Σε διαφορετικό τόνο συνεχίστηκαν σήμερα οι εργασίες του 26ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022» που διοργανώνει στις 22 και 23 Νοεμβρίου το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στην Αθήνα. Κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, και πρώην αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος εγκαινίασε τον κύκλο των ομιλητών, μεταφέροντας τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα θέματα της ενέργειας.

Ο κ. Φάμελλος μίλησε για τιτάνια προβλήματα στα θέματα της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, καθώς και της πορείας προς την πράσινη ανάπτυξη, που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ενώ τόνισε πως το μείζον που απασχολεί σήμερα την ελληνική κοινωνία είναι το υψηλό κόστος της ενέργειας και η σώρευση υπερκερδών από τους ηλεκτροπαραγωγούς και τα διυλιστήρια.

Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΝ πρότεινε την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ως μέσο για τον καλύτερο έλεγχο των τιμών στην αγορά, επέκρινε τα κυβερνητικά μέτρα για την απολιγνιτοποίηση και την αδειοδότηση ΑΠΕ και τόνισε ότι είναι ευθύνη της Πολιτείας να πάρει τα αναγκαία μέτρα που θα εξασφαλίζουν σε όλους πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια.

Τέλος μίλησε για προχειρότητα στο σχεδιασμό της πολιτικής και για την ανάγκη να ανοίξει περισσότερος ηλεκτρικός χώρος ώστε να ηλεκτριστούν τα έργα ΑΠΕ που παραμένουν, σήμερα, ακινητοποιημένα.

Ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα 4η Συνεδρία με τίτλο: «Hydrocarbon Research & Production» που συντόνισε η κα Τερέζα Φωκιανού, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Flow Energy, Εταίρος του ΙΕΝΕ και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Upstream του ΙΕΝΕ. Μίλησαν ο Δρ. Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε (ΕΔΕΥΕΠ) και ο κ. Γιάννης Γρηγορίου, Αντιπρόεδρος του  Central Eastern Europe & Caspian Scout Group & Εταίρος του IENE. Τονίστηκε η στρατηγική σημασία της επίσπευσης των σεισμικών και διερευνητικών ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών σημαντικών στόχων υδρογονανθράκων στον ελληνικό χερσαίο και υποθαλάσσιο χώρο και επισημάνθηκε ότι τυχόν ανακάλυψη, κυρίως φυσικού αερίου, θα έδινε στη χώρα πολύτιμη οικονομική ανάσα για τα επόμενα 30-40 χρόνια.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Αριστοφάνη Στεφάτου, ότι οφείλουμε στους εαυτούς μας και στη χώρα να δούμε εάν υπάρχει αυτός ο ορυκτός πλούτος για τον οποίο μιλούν όλοι τα τελευταία χρόνια, ενώ ο κ. Γρηγορίου προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως η Ελλάδα «κρύβει» 70-90 tcf αερίου, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 12-15,5 δισ. βαρέλια ή ισοδύναμα πετρελαίου. Τέλος, η κα Φωκιανού τόνισε ότι η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δεν επιβαρύνει καθόλου τον προϋπολογισμό, καθώς  όλο το κόστος επιβαρύνει τον επενδυτή.

Το 26ο Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη» που βρίσκεται σε εξέλιξη, επέδειξε χθες, πρώτη ημέρα διεξαγωγής του, ορισμένες ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές.

Ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας στην ομιλία του αναφέρθηκε στις βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες συνέπειες της κρίσης στο συνολικό σχεδιασμό της πολιτικής και μίλησε για τις παρεμβάσεις της Πολιτείας στα θέματα της προστασίας των καταναλωτών, με την παράλληλη παρακράτηση μέρους των υπερεσόδων που αποκόμισαν οι ηλεκτροπαραγωγοί στο κρίσιμο διάστημα από πέρυσι το καλοκαίρι.  

Ακόμη πιο σημαντική ήταν η αναφορά του στις προτάσεις που κατέθεσε η Αρχή προς τον Ευρωπαίο Ρυθμιστή Ενέργειας (ACER). Πρώτον, την αναστολή των χρηματοοικονομικών συναλλαγών ώστε να δοθεί δυνατότητα μόνο για συναλλαγές φυσικής παράδοσης που θα συμβάλουν στον περιορισμό φαινομένων χειραγώγησης της αγοράς. Δεύτερον, τη δημιουργία ενός νέου δείκτη αναφοράς (benchmark) για το φυσικό αέριο που να αντανακλά καλύτερα τη νέα κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου, που χαρακτηρίζεται από το σημαντικά αυξημένο μερίδιο του LNG έναντι του φυσικού αερίου το οποίο μεταφέρεται μέσω αγωγών και τέλος την υιοθέτηση ενός ex-ante power mitigation mechanism κατά τη διαδικασία της υποβολής προσφορών. Ο Δρ. Δαγούμας είπε πως στο πλαίσιο της πρότασης προς τον ACER έχει εκπονηθεί ειδική μελέτη που περιλαμβάνει 18 χώρες, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

«Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους για την χρησιμότητα των προτάσεών μας και προς τούτο, θα διοργανώσουμε ειδική ενημερωτική ημερίδα», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα και την προτεραιοποίηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, ως μοχλούς περιορισμού του κόστους και μείωσης των εκπομπών CO2.

Υποστήριξε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας στην προσεχή δεκαετία, καθώς αλλάζει σταδιακά το βασικό εισαγωγικό προφίλ της, μίλησε εκτενώς για τις επενδύσεις σε νέες υποδομές φυσικού αερίου και υποστήριξε πως η χώρα είναι ο πλέον αξιόπιστος εταίρος των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Υπογράμμισε τη σημασία της αποθήκευσης, την ανάγκη για περισσότερη εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ, και του νέου πλαισίου αδειοδοτήσεων, ζητήματα τα οποία η ΡΑΕ έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση. 

Σημειώνουμε πως σε σύντομη παρέμβασή του, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής υπογράμμισε την ανάγκη ο προσωρινός μηχανισμός της αγοράς να αποκτήσει μόνιμη μορφή σε επίπεδο Ε.Ε., ενώ εξέφρασε τη θέση ότι οι Ευρωπαίοι δεν αναγνώρισαν τη συμβολή της χώρας μας στην προώθηση αυτού του μηχανισμού, τον οποίο φρόντισαν, όμως, να αντιγράψουν, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το διήμερο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης