Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Bloomberg: Η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει κατώτερη τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο

Bloomberg: Η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει κατώτερη τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο
Απάντηση στο πλαφόν που επέβαλε η Ομάδα των Επτά

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει μια κατώτατη τιμή για τις διεθνείς πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου ως απάντηση στο πλαφόν που επέβαλε η Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), όπως μετέδωσε το πρακτορείο Blooomberg.

Η Μόσχα σκέπτεται είτε να επιβάλει μια σταθερή τιμή για τα βαρέλια ρωσικού πετρελαίου είτε να ορίσει μέγιστες εκπτώσεις σε διεθνή σημεία αναφοράς στις οποίες θα μπορεί να πωλείται, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους που έχουν γνώση του σχεδίου.

Το πλαφόν της G7 στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης τέθηκε σε ισχύ , καθώς η Δύση προσπαθεί να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία, όμως η Ρωσία έχει πει ότι δεν θα συμμορφωθεί με το μέτρο, ακόμη κι αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή.

Το ανώτατο όριο τιμών,  από τα έθνη της G7, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία, προστίθεται στο εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού δια θαλάσσης και παρόμοιες δεσμεύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Βρετανία.

Επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες χρησιμοποιώντας δεξαμενόπλοια της G7 και της ΕΕ, ασφαλιστικές εταιρείες και πιστωτικά ιδρύματα, μόνο εάν το φορτίο αγοράζεται με ή κάτω από το ανώτατο όριο τιμής.

Καθώς οι μεγάλες ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου εδρεύουν στις χώρες της G7, το ανώτατο όριο θα μπορούσε να δυσκολέψει τη Μόσχα να πουλήσει το πετρέλαιο της σε υψηλότερη τιμή.

Η απάντηση της Μόσχας

Η Ρωσία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θα δεχτεί το ανώτατο όριο και δεν θα πουλήσει πετρέλαιο που υπόκειται σε αυτό, ακόμη και αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή.

Η πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν μία από τις κύριες πηγές κερδών της Ρωσίας από τότε που οι Σοβιετικοί γεωλόγοι βρήκαν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στους βάλτους της Σιβηρίας τις δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πηγή που επικαλείται το Reuters αναφέρει ότι ετοιμάζεται ένα διάταγμα για να απαγορεύσει στις ρωσικές εταιρείες και τους traders να αλληλεπιδρούν με χώρες και εταιρείες που δεσμεύονται από το ανώτατο όριο.

Ουσιαστικά, ένα τέτοιο διάταγμα θα απαγόρευε την εξαγωγή πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες και εταιρείες που το εφαρμόζουν.

Ωστόσο, με το ανώτατο όριο τιμής να έχει οριστεί στα 60 δολάρια το βαρέλι, όχι πολύ κάτω από το επίπεδο των 67 δολαρίων όπου έκλεισε την Παρασκευή, η ΕΕ και οι χώρες της G7 αναμένουν ότι η Ρωσία θα έχει ακόμα κίνητρο να συνεχίσει να πουλά πετρέλαιο σε αυτή την τιμή, ενώ θα έχει μικρότερα κέρδη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης