Ενέργεια

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Τι σημαίνει η απόφαση της ΕΕ, η λειτουργία του Μηχανισμού

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Τι σημαίνει η απόφαση της ΕΕ, η λειτουργία του Μηχανισμού
Είναι ένας μηχανισμός προστασίας απέναντι σε ακραίες συνθήκες και όχι ένας μηχανισμός μείωσης των τιμών
Σχετικά Άρθρα

Έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις, το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες, ενέκρινε τον μηχανισμό διόρθωσης τιμών και με την ψήφο της Γερμανίας, της χώρας που όλο το προηγούμενο διάστημα πρόβαλλε τις μεγαλύτερες αντιστάσεις υπό τον φόβο πιθανών προβλημάτων εφοδιασμού που θα μπορούσε να προκαλέσει.

Ο μηχανισμός προβλέπει ανώτατο όριο τιμής στα 180 ευρώ/MWh στο TTF της Ολλανδίας από τις 15 Φεβρουαρίου και σε όλους τους υπόλοιπους χρηματιστηριακούς δείκτες από τις 31 Μαρτίου 2023, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER. O μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις συνεχόμενες ημέρες και η διαφορά τιμής με τις διεθνείς τιμές του LNG είναι μεγαλύτερη από 35 ευρώ.

Η σημασία του μηχανισμού

Σύμφωνα με την kathimerini.gr, με την ενεργοποίηση του μηχανισμού που συμφωνήθηκε χθες, η Ευρώπη θα μπορεί να αποτρέψει την κερδοσκοπία που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις στενότητας της αγοράς και να αποφύγει τις υπέρογκες αυξήσεις. Είναι ένας μηχανισμός προστασίας απέναντι σε ακραίες συνθήκες και όχι ένας μηχανισμός μείωσης των τιμών, που αν και έχουν υποχωρήσει σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Το χθεσινό αποτέλεσμα «δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο» όπως εύστοχα δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος εδώ και μήνες σήκωσε όλο το βάρος της προσπάθειας στήριξης από τους ομολόγους του, της ελληνικής πρότασης που για πρώτη φορά εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Μάρτιο.

Η συμφωνία προβλέπει και ασφαλιστικές δικλίδες για την ασφάλεια εφοδιασμού, οι οποίες κατάφεραν να κάμψουν τις αντιδράσεις της Γερμανίας, χωρίς την ψήφο της οποίας το χθεσινό αποτέλεσμα δεν θα ήταν εφικτό. Σε περίπτωση μείωσης της τροφοδοσίας και κήρυξης πανευρωπαϊκού ή περιφερειακού συναγερμού, το πλαφόν θα καταργείται αυτομάτως, όπως επίσης και σε περίπτωση που η ζήτηση αυξηθεί σε ποσοστό 10%-15%. Από την ψηφοφορία, πάντως, απείχαν η Αυστρία και η Ολλανδία, ενώ η Ουγγαρία καταψήφισε.

«Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι όταν οι αγορές αποτυγχάνουν οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν. Δεν θα επιτρέψουμε στους θεσμούς μας να οπλιστούν εναντίον μας. Αυτό είναι ένα πρόσθετο εργαλείο, που βοηθά στην προστασία των οικονομιών μας από την έκτακτη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου», σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με χθεσινή ανάρτησή του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης