Ενέργεια

Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο εντόπισε το γεωτρύπανο της Εni – TotalEnergies

Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κύπρο εντόπισε το γεωτρύπανο της Εni – TotalEnergies
Το νέο κοίτασμα ενισχύει τις προοπτικές της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ως μια νέα πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο

Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στον στόχο «Ζευς 1» εντόπισε το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ΕΝΙ-TotalEnergies στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρόκειται για κοίτασμα μεγαλύτερο από αυτό του «Κρόνος 1» που ανακάλυψε η ιταλογαλλική κοινοπραξία στο ίδιο τεμάχιο (οικόπεδο 6) στις 22 Αυγούστου.

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κοίτασμα 3,5 τρισ. κυβικών ποδιών, το οποίο αν προστεθεί στο κοίτασμα «Γλαύκος» (5-8 τρισ. κυβικά πόδια), στο «Κρόνος 1» (2,5 τρισ. κυβικά πόδια) και την «Αφροδίτη» (4,2 τρισ. κυβικά πόδια) ανεβάζει τη δυνητική δυναμικότητα της Κύπρου στα 15,2-18,2 τρισ. κυβικά πόδια. Στα 6-8 τρισ. κυβικά πόδια αερίου υπολογίζονται τα αποθέματα στο κοίτασμα «Καλυψώ», όπου όμως η μέχρι στιγμής δραστηριότητα δεν έχει επιβεβαιώσει κάποιον στόχο.

Η νέα ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟZ, που κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί σήμερα από την ΕΝΙ, δημιουργεί ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Κρόνος 1» στο ίδιο τεμάχιο, αλλά και του «Γλαύκος» που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και το οποίο, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κοίτασμα της Κύπρου.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης