Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υποχωρούν οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Αυξάνονται οι εισαγωγές στην Ελλάδα, που έμεινε ψηλά

Υποχωρούν οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Αυξάνονται οι εισαγωγές στην Ελλάδα, που έμεινε ψηλά

 Οι καιρικές συνθήκες και το πλαφόν βοήθησαν στην αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές

 

Σε φάση αποκλιμάκωσης βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι τιμές τόσο του φυσικού αερίου όσο και του ηλεκτρισμού ως αποτέλεσμα κυρίως των καλών καιρικών συνθηκών, αλλά και του κλίματος που δημιούργησε έστω και προσωρινά η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέμβει στην αγορά φυσικού αερίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η τιμή του φυσικού αερίου στο Ολλανδικό TTF για το συμβόλαιο του επόμενου μήνα, έκλεισε για πρώτη φορά μετά από μεγάλο διάστημα κάτω από τα 100 ευρώ/MWh και συγκεκριμένα στα 98,5 ευρώ/MWh καταγράφοντας πτώση κατά 6,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία φορά που η τιμή του φυσικού αερίου βρισκόταν κάτω από τα 100 ευρώ ήταν τον περασμένο Ιούνιο όταν άρχισε η σταδιακή άνοδος που κορυφώθηκε τον Αύγουστο φθάνοντας στα 350 ευρώ/MWh.

Αντιστοίχως αποκλιμάκωση καταγράφεται και στις αγορές ηλεκτρισμού της Ευρώπης οι περισσότερες από τις οποίες κινήθηκαν πτωτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γαλλία και τη Γερμανία η τιμή του ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 194,7 ευρώ/MWh και στα 192,64 ευρώ/MWh με πτώση λίγο πάνω από 10% και στις δυο αγορές. Αντίστοιχη ήταν η πτώση και στη βουλγαρική αγορά όπου η τιμή διαμορφώθηκε στα 202,63 ευρώ/MWh (-9,7%). Αρκετά υψηλότερη ήταν η τιμή της ιταλικής αγοράς που έκλεισε στα 240,3 ευρώ/MWh με πτώση 6,2%. Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές ρεύματος που καταγράφονται όλες τις τελευταίες ημέρες στις αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας όπου για σήμερα η τιμή έχει διαμορφωθεί στα 52,03 ευρώ/MWh με πτώση 18,8%.

Στην ελληνική αγορά Επόμενης Ημέρας η μέση τιμή για σήμερα έχει διαμορφωθείς τα 265,91 ευρώ/MWh με άνοδο 1,8% Σε ότι αφορά την ελληνική αγορά που όπως είναι γνωστό δεν συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές καθώς η παραγωγή από φυσικό αέριο τιμολογείται με βάση τις τιμές του φυσικού αερίου τον προηγούμενο μήνα, έχει ενδιαφέρον η μεγάλη συμμετοχή των εισαγωγών στο μίγμα. Συγκεκριμένα οι εισαγωγές καλύπτουν για σήμερα στο 30,14% του μίγματος, το φυσικό αέριο το 33,28% ο λιγνίτης το 14,52%, οι ΑΠΕ μόνο το 13,89% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά το 3,28%.

Αναπλήρωση αποθηκών


Πάντως σε ότι αφορά την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης πρέπει να σημειωθεί ότι κατ΄αρχήν θα κριθεί από τις καιρικές συνθήκες και την ταχύτητα αδειάσματος των ευρωπαϊκών αποθηκών οι οποίες σήμερα έχουν πληρότητα 84%.  Ωστόσο ανεξαρτήτως του πως θα εξελιχθούν τα πράγματα εφέτος η Ευρώπη θα πρέπει να αναπληρώσει τις ποσότητες φυσικού αερίου στις αποθήκες της για την επόμενη χειμερινή περίοδο. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα είναι πρόκληση τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε ότι αφορά τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου.

Άλλωστε, όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Fatih Birol, «πολλές από τις συνθήκες που επέτρεψαν στις χώρες της ΕΕ να γεμίσουν τις αποθήκες τους ενόψει του φετινού χειμώνα μπορεί κάλλιστα να μην επαναληφθούν το 2023». Από την πλευρά της η Wood Mackenzie προβλέπει ότι έως και 25 δισ. κυβικά μέτρα λιγότερου ρωσικού αερίου θα φτάσουν στην Ευρώπη για την περίοδο πλήρωσης του 2023, από τον Απρίλιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Έτσι ο μόνος τρόπος αναπλήρωσης είναι το LNG και το ερώτημα είναι η διαθεσιμότητα του καυσίμου αλλά και η ζήτηση από την Ασία. Η περιορισμένη ζήτηση από την Κίνα το 2022 μπορεί να μη συμβεί το επόμενο έτος, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό για το LNG, κάτι που θα ανεβάσει το κόστος.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στην όλη εξίσωση συμπεριλαμβάνεται και το υψηλό κόστος της ενέργειας που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου περίπου κατά 20% από τον περασμένο Αύγουστο. Όπως όλα δείχνουν η τάση αυτή θα συνεχιστεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης