Ενέργεια

Επανασχεδιασμό της διαχείρισης αποκεντρωμένης παραγωγής ζητά ο ΕΣΠΕΝ

Επανασχεδιασμό της διαχείρισης αποκεντρωμένης παραγωγής ζητά ο ΕΣΠΕΝ

Έως τις 16 Ιανουαρίου η δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ

 

Τον επανασχεδιασμό της διαχείρισης της αποκεντρωμένης παραγωγής τόσο στη Μέση όσο και τη Χαμηλή Τάση, ζητούν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ, υπογραμμίζοντας την ύπαρξη στρεβλώσεων στον τρόπο λειτουργίας του net metering, που έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική ζημία των εταιριών προμήθειας και μάλιστα σε μια περίοδο που υφίστανται σημαντικές πιέσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης.


Το ζήτημα ετέθη στη ΡΑΕ με επιστολές τόσο από τον Σύνδεσμο των ιδιωτικών εταιριών προμήθειας (ΕΣΠΕΝ) όσο και από τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η Αρχή ανταποκρινόμενη στο αίτημα να θέσει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 16 Ιανουαρίου τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων και συγκεκριμένα:
α) Τροποποίηση συγκεκριμένων προβλέψεων του Εγχειριδίου Εκπροσώπησης Μετρητών και Περιοδικής Εκκαθάρισης.
β) Αναδρομική εκτέλεση διορθωτικών εκκαθαρίσεων για παρελθούσες περιόδους εκκαθάρισης, λαμβάνοντας υπόψη και τυχόν αρνητική διαφορά μεταξύ απορροφηθείσας και εγχυθείσας ενέργειας ανά Περίοδο Εκκαθάρισης.

Αναγκαίες ενέργειες

Μάλιστα η ΡΑΕ ζητεί από τους διαχειριστές του δικτύου αλλά και του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή από τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ να συμμετέχουν στη διαβούλευση, υποβάλλοντας τυχόν απόψεις τους επί της αρχής αλλά και να τοποθετηθούν ιδίως σε σχέση με τις αναγκαίες ενέργειες από πλευράς τους για την υλοποίηση των προτάσεων σε τεχνικό και διαδικαστικό επίπεδο, το σχετικό χρονοδιάγραμμα, καθώς για τυχόν πρόσθετες αναγκαίες παρεμβάσεις σε κανονιστικά κείμενα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΣΠΕΝ στην επιστολή του προς τη ΡΑΕ σημειώνει την ανάγκη συνολικής επαναξιολόγησης του πλαισίου διαχείρισης της αποκεντρωμένης παραγωγής, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που δεν διευθετηθούν άμεσα οι υφιστάμενες στρεβλώσεις θα είναι πολύ δυσκολότερο να αρθούν στο μέλλον.

Πολύ δε περισσότερο που η στόχευση σε επίπεδο Ε.Ε. είναι η αύξηση και η επιτάχυνση της διείσδυσης αποκεντρωμένης παραγωγής
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο η τροποποίηση του Εγχειριδίου Εκπροσώπησης Μετρητών και Περιοδικής Εκκαθάρισης θα πρέπει να γίνει άμεσα, να αφορά τόσο τη Μέση όσο και τη Χαμηλή Τάση και να έχει αναδρομικό χαρακτήρα αφού αφορά σε διόρθωση σφάλματος στην εκκαθάριση που ζημιώνει ξεκάθαρα την προμήθεια, η οποία καλείται να στηρίξει τα μέτρα εθνικής πολιτικής και υφίσταται ασφυκτικές πιέσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι λόγω της λανθασμένης μεθοδολογίας οι προμηθευτές χρεώνονται με μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας από αυτή που τελικά τιμολογούν τον πελάτη μετά τη μηνιαία εκκαθάριση του κάθε καταναλωτή, βάσει των συνολικών ενδείξεων του μετρητή διπλής κατεύθυνσης.

Σύμφωνα πάντα με τον ΕΣΠΕΝ η σημαντική οικονομική ζημία που ανακύπτει για τους προμηθευτές ενέργειας, καθιστά αναγκαία την άμεση διόρθωση του σφάλματος και την εκτέλεση διορθωτικών εκκαθαρίσεων με τις οποίες θα λαμβάνεται υπόψη και τυχόν αρνητική διαφορά μεταξύ απορροφηθείσας και εγχυθείσας ενέργειας ανά Περίοδο Εκκαθάρισης.
Όπως λέει ο ΕΣΠΕΝ σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει τροποποίηση του πλαισίου, καθίσταται προφανές ότι οι προμηθευτές δε θα μπορέσουν να στηρίξουν τους φιλόδοξους στόχους της πολιτείας για την ενίσχυση της αυτοπαραγωγής και θα αναθεωρήσουν την πολιτική τους αναφορικά με την ανάληψη της εκπροσώπησης των εν λόγω πελατών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης