Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί η Ελλάδα βγαίνει ενισχυμένη από την ενεργειακή κρίση - Αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον

Γιατί η Ελλάδα βγαίνει ενισχυμένη από την ενεργειακή κρίση - Αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η ελληνική οικονομία μετατρέπεται σε ενεργειακή - Ανοδικά οι κεφαλαιοποιήσεις των πρωταγωνιστών
H είσοδος του 2023 αναμένεται να οδηγήσει σε ξεκαθάρισμα μια σειρά από ζητήματα, που αποτελούν και την τις εστίες των αναταράξεων για την πορεία των οικονομιών και της ενεργειακής ζήτησης.
Η πορεία του πληθωρισμού, των βασικών βιομηχανικών commodities αλλά και της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι τρεις βασικοί παράγοντες, την ώρα που ο γεωπολιτικός παράγοντας είναι καθοριστικός για την διαμόρφωση των ισορροπιών στη ΝΑ Μεσόγειο. Η θέση της χώρας έχει εξελιχθεί ικανοποιητικά και μετασχηματίζεται σταθερά σε ενεργειακό hub.

Τόσο οι επενδύσεις σε FSRU, Αλεξανδρούπολη και Dioriga Gas, όσο και οι προσβάσεις σε ποσότητες εισαγωγής φυσικού αερίου από τις Mytilineos και ΔΕΠΑ έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις με την παράλληλη ολοκλήρωση του IGB για την ανάπτυξη των σχεδιασμών που θα δώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ροές του αερίου. Στην ίδια κατεύθυνση οι διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ αλλά και το καλώδιο με την Αίγυπτο θα συμπλήρώσουν το παζλ για να πρωταγωνιστήσει η χώρα στην ενεργειακή οικονομία. Στους σχεδιασμούς αυτούς έχει μπει και η Κύπρος με την δημιουργία του Euroasia αλλά και τις διασυνδέσεις με Ισραήλ μέσω αγωγού, σύμφωνα με το σχέδιο της Energean καθώς και της Αιγύπτου.

Έτσι η ελληνική οικονομία και με τους φιλόδοξους στόχους στις ΑΠΕ αποκτά σταδιακά έναν ενεργειακό χαρακτήρα αλλάζοντας την δομή της σε σχέση με την ασύμμετρη ανάπτυξη που οδήγησε στην χρεοκοπία και στην έκρηξη των κόκκινων δανείων κατά το μοντέλο εισόδου στο ευρώ. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά η εύρεση κοιτασμάτων, που θεωρείται πολύ πιθανή κατά τις έρευνες που θα διεξαχθούν ΝΑ της Κρήτης.
Σημειώνται επίσης ότι τα ελληνικά διυλιστήρια σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό  παρουσιάζουν σημαντικά πλεονεκτήματα και ισχυρές κερδοφορίες, ενώ παράλληλα ενισχύουν και αυτά την παρουσία τους στις ΑΠΕ, όπως συνέβη με την επένδυση της Motor Oil , η οποία συμπληρώθηκε και από ένα επενδυτικό πρόγραμμα 4 δισ.

Οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, όπως αναδείχθησαν κατά την προηγούμενη δεκαετία εξελίσσονται σε υπερ - ομίλους για τα ελληνικά δεδομένα που ξεφέυγουν σε σχέση με τα μεγέθη, που ως τώρα γνωρίζαμε.
Από εκεί και πέρα η πορεία της πράσινης ανάπτυξης με τα ενεργειακά κτίρια στο real estate θα είναι ένας πρόσθετος καταλύτης, ενώ μακροπρόθεσμα πέραν του στοιχείου της εξοικονόμησης ενέργειας, το κόστος ενέργειας θα αρχίζει να δέχεται τις ευεργετικές πιέσεις του ανταγωνισμού. Στην  κατεύθυνση αυτή ένα κρίσιμο εμπόδιο αποτελεί ο επόμενος χειμώνας δηλαδή αυτός του 2023 -2024, όπου η Ευρώπη θα κληθεί να καλύψει ένα κενό 30- 50 bcm.

Θετικά ως κολακευτικά είναι τα σχόλια για την Ελλάδα από την Handelsblatt η οποία εξηγεί τους τρόπους με τους οποίους η χώρα σημείωσε πολυσχιδή πρόοδο στον ενεργειακό τομέα. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα Γκερντ Χέλερ επισημαίνει επίσης ότι η χώρα έχει αποδεσμευτεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Η Ελλάδα έχει ήδη αποταμιεύσει υπερδιπλάσιο ποσό φυσικού αερίου από το προβλεπόμενο κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της της κρίσης. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα μειώνει δραστικά τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Τον Νοέμβριο του 2022, οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ήταν κατά 98,3% χαμηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Ελλάδα απελευθερώθηκε έτσι από την εξάρτησή της από τη Ρωσία, μέσα σε έναν χρόνο, χάρη στη δραστική εξοικονόμηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου», στρεφόμενη στο υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG, η διακίνηση του οποίου σχεδόν διπλασιάστηκε κατά το 2022.

Τα commodities θα συνεχίσουν - Η Ευρώπη άντεξε

Σε κάθε περίπτωση οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι ο σούπερ κύκλος των commodities θα συνεχιστεί, όπως ανέφερε ο Jeff Currie (Goldman)  και ήδη το πετρέλαιο (brent) κινείται υψηλότερα των 85 δολ/βαρέλι.
Βέβαια η πορεία των μεγάλων οικονομιών ΗΠΑ, Ευρώπης και Κίνας θα είναι αποδυναμωμένη όπως ανέφερε χθες 1/1 η Georgieva ( επικεφαλής του ΔΝΤ) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το έτος αυτό, το 2023, δεν θα χαρακτηριστεί από δύο βασικές εξελίξεις. Την αποκλιμάκωση του πληθωρσιμού, που δεν θα γίνει άμεσα, αλλά και την εκτόνωση της πολεμικής εμπλοκής στην Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση με τον πόλεμο της Ουκρανίας τα αποτελέσματα δείχνουν ότι άντεξε και έστω και καθυστερημένα πήρε αποφάσεις που χτύπησαν στην ρίζα τους την κερδοσκοπία στο TTF. Η γερμανική κυβέρνηση που αναγκάστηκε να αλλάξει άρδην την πράσινη ατζέντα της ενόψει της δημιουργίας των ενεργειακών αναγκών που ο πόλεμος έφερε, φαίνεται ότι έχει κερδίσει τώρα αρκετό χρόνο για το διάστημα αυτό της βιαίας προσαρμογής.Ο χειμώνας είναι βέβαια στο ξεκίνημά του, αλλά κάθε μήνας που περνά είναι κέρδος για τις χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα.

Ενισχύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον

Στα πλαίσια αυτά το επενδυτικό ενδιαφέρον για τους μεγάλους ενεργειακούς - βιομηχανικούς ομίλους βαίνει αυξανόμενο με τις κεφαλαιποιήσεις να σημειώνουν διαρκή άνοδο στο τελευταίο δίμηνο.
Για την Mytilineos είναι θέμα χρόνου η κεφαλαιοποίηση να φτάσει τα 3 δισ ευρώ, ενώ αναμένεται και η επιστροφή της Motor Oil στον δείκτη της Morgan Stanley.
Αναμένεται ότι η αγορά θα αρχίσει να αποτυπώνει τις επεκτατικές κινήσεις αλλά και την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης της ΔΕΗ, ενώ ο Ιανουάριος θα δώσει και το νούμερο που θα κλείσει το deal της Τέρνα Ενεργειακής.

Επανερχόμενοι στο ρεπορτάζ της Handelsblatt σημειώνουμε την αναφορά της στις ΑΠΕ:

Τέλος, η κυβέρνηση επιδιώκει να προωθήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με απώτερο σκοπό το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το 2030 να προσεγγίσει το 80%, η Ελλάδα σημειώνει και εκεί πρόοδο: «Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2022, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε το 47,1%, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ. Συγκριτικά, πριν από δέκα χρόνια ήταν μόλις 6% », υπογραμμίζει η HB. Ο αρθρογράφος της αναφέρει ότι «η έκρηξη της ελληνικής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας προσελκύει και ξένες ενεργειακές εταιρείες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης