Ενέργεια

Δούκας: Kοστίζει ακριβά στους Έλληνες πολίτες η αναποτελεσματική ενεργειακή πολιτική

Δούκας: Kοστίζει ακριβά στους Έλληνες πολίτες η αναποτελεσματική ενεργειακή πολιτική
Η κυβέρνηση έχει μείνει πολύ πίσω και στην κατασκευή των νέων διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Δούκας

Τις αιτίες για την υψηλή χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στη χώρα μας, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, καταγράφει ο γραμματέας του τομέα ενέργειας του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ Χάρης Δούκας σε ανακοίνωση του κόμματος.

H απόκλιση τιμών μεταξύ της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού και των αντίστοιχων αγορών στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη ήταν χαοτική το τελευταίο διάστημα. Πέρα από τα γνωστά προβλήματα του ελληνικού χρηματιστηρίου και των στρεβλώσεων του, που έχουμε πολλές φορές αναδείξει, δύο επιπλέον σημεία είναι ενδεικτικά της αναποτελεσματικής ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης.

1. Στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη υπήρχε πολύ μεγάλη παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όμως έχει αποτύχει στον στόχο για εγκατάσταση νέων ανανεώσιμων πηγών το 2022, καθώς εγκατασταθήκαν στην Ελλάδα 1.4 GW νέων φωτοβολταϊκών, όταν στην Πορτογαλία εγκαταστάθηκαν 2.6 GW και στην Ολλανδία -δίχως ήλιο και εκτάσεις- 4 GW.

2. Η κυβέρνηση έχει μείνει πολύ πίσω και στην κατασκευή των νέων διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Το 2020 ο σχεδιασμός προέβλεπε να λειτουργήσει η νέα διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας στα μέσα του 2022. Τώρα ο στόχος έχει πάει στα μέσα του 2023, και αν. Έτσι η Ελλάδα δεν είχε την πρόσθετη μεταφορική ικανότητα για να εισαγάγει φθηνή ενέργεια και να ρίξει σημαντικά τις τιμές.

Η διπλή αυτή αποτυχία της κυβέρνησης κοστίζει πολύ ακριβά στους Έλληνες πολίτες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης