Ενέργεια

Τι σημαίνει η συμφωνία Βουλγαρίας - Τουρκίας για την Ρεβυθούσα

Τι σημαίνει η συμφωνία Βουλγαρίας - Τουρκίας για την Ρεβυθούσα

Μπορεί να δέχεται ανταγωνισμό η Ρεβυθούσα αλλά από την άλλη οι ανάγκες της Βουλγαρίας προκαλούσαν μεγάλη πίεση στα slots

 

Σχετικά Άρθρα
Μία ακόμη πύλη εισόδου για προμήθειες φυσικού αερίου διασφάλισε η Βουλγαρία με την μακροχρόνια συμφωνία διάρκειας 13 ετών, που υπέγραψε χθες η κρατική εταιρία Bulgargaz με την τουρκική κρατική εταιρία φυσικού αερίου Botas. Αν και τα στοιχεία της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστά πληροφορίες φέρουν την βουλγαρική εταιρία να προμηθεύεται μέσω της Botas ποσότητες 1 δις.κμ ετησίως που καλύπτουν κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο της συνολικής κατανάλωσης της χώρας.

Η βουλγαρική αγορά καταναλώνει ετησίως περί τα 3-3,5 δις. κμ αερίου. Ποσότητες 1 δις, κμ καλύπτονται από αζέρικο αέριο μέσω του TAP, ενώ αντίστοιχες ποσότητες έχει δεσμεύσει η Βουλγαρία στις εγκαταστάσεις του νέου FSRU Αλεξανδρούπολης στο οποίο συμμετέχει και ως μέτοχος μέσω της Bulgartransgaz με ποσοστό 20%. To αέριο θα φτάνει στην βουλγαρική αγορά από τον Αλεξανδρούπολη μέσω του αγωγού IGB, υποδομή στην οποία επίσης η Βουλγαρία συμμετέχει με ποσοστό 50% μέσω της Bulgarian Energy Holding (BEH).
Η συμφωνία με την Τουρκία, δεν αλλάζει τα δεδομένα σε σχέση με το ρόλο του FSRU Αλεξανδρούπολης και του IGB για την τροφοδοσία της Βουλγαρίας, σύμφωνα με παράγοντες που παρακολουθούν τις εξελίξεις. Η Ελλάδα θα παραμείνει μια βασική δίοδος τροφοδοσίας της βουλγαρικής αγοράς σε φυσικό αέριο, αφού και το αζέρικο αέριο φτάνει στη Βουλγαρία μέσω του ΤAP που διέρχεται της χώρας μας.

Ανταγωνιστική δίοδος

Η νέα δίοδος προμήθειας μέσω της Τουρκία , σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις είναι ωστόσο ανταγωνιστική στη Ρεβυθούσα, η οποία κατά την διάρκεια της κρίσης αποτέλεσε σχεδόν τον βασικό τροφοδότη της βουλγαρικής αγοράς. Ωστόσο οι εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων συγκλίνουν στο ότι αυτό δεν είναι κατ ανάγκη αρνητικό για τη Ρεβυθούσα αλλά και για τη χώρα, η δυναμικότητα της οποίας είναι απαραίτητη για την διασφάλιση της τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς. «Μπορεί να αποδυναμωθεί λίγο ο ρόλος της Ρεβυθούσας αλλά από την άλλη οι ανάγκες της Βουλγαρίας προκαλούσαν μεγάλη πίεση στα slots , παράγοντας που θα εκλείψει και αυτό είναι θετικό» δηλώνει χαρακτηριστικά παράγοντας με γνώση της αγοράς.

Η συμφωνία με την κρατική Botas διασφαλίζει στην Βουλγαρία πρόσβαση στους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Τουρκίας, καθώς και στο τουρκικό δίκτυο μεταφοράς αερίου, προκειμένου να μεταφέρονται ποσότητες έως τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα. Όπως ανέφερε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας, η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα αγοράς από τη χώρα ποσοτήτων αερίου "από όλους τους μεγάλους παραγωγούς παγκοσμίως" και την εκφόρτωσή τους στην Τουρκία, απ' όπου στη συνέχεια θα μεταφέρονται στη Βουλγαρία.
Σε αντίστοιχες δηλώσεις, ο υφυπουργός Ελένκο Μπόζκωφ, τόνισε ότι για φέτος η Βουλγαρία θα καλύψει τις ανάγκες της σε αέριο κατά δύο τρίτα μέσω του LNG και κατά ένα τρίτο μέσω του αγωγού ΤΑΡ και του IGB.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης