Ενέργεια

Βουλγαρία: Συμφωνία με την Τουρκία για την προμήθεια 1,5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως

Βουλγαρία: Συμφωνία με την Τουρκία για την προμήθεια 1,5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως

Η Bulgargaz θα μπορεί να χρησιμοποιεί τους τερματικούς σταθμούς LNG της Τουρκίας για αποστολές εμπορευμάτων

 

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Βουλγαρίας Bulgargaz υπέγραψε την Τρίτη μακροπρόθεσμη συμφωνία με την τουρκική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Botas, καθώς η δεύτερη της εξασφάλισε πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου της γειτονικής Τουρκίας και στους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να βοηθήσει στην παροχή προμηθειών σύμφωνα με το Reuters.

Η Βουλγαρία εξαρτιόταν σχεδόν πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά αναζητά εναλλακτικές λύσεις μετά τη διακοπή των παραδόσεων από τη Μόσχα τον Απρίλιο λόγω της άρνησης της Σόφιας να πληρώσει σε ρούβλια.

Σύμφωνα με τη νέα 13ετή συμφωνία, η Bulgargaz θα μπορεί να χρησιμοποιεί τους τερματικούς σταθμούς LNG της Τουρκίας για αποστολές εμπορευομένων ποσοτήτων, οι οποίες θα μεταφέρονται μέσω του δικτύου φυσικού αερίου της Botas στη Βουλγαρία.

"Με αυτή τη συμφωνία εξασφαλίζουμε την ευκαιρία να αγοράζουμε φυσικό αέριο από όλους τους παγκόσμιους παραγωγούς και να το εκφορτώνουμε στην Τουρκία, κάτι που ταιριάζει καλύτερα στη Βουλγαρία υλικοτεχνικά", δήλωσε ο προσωρινός υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Rossen Hristov.

Ο Τούρκος ομόλογός του Fatih Donmez είπε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να μεταφέρει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως και θα συμβάλει στην αύξηση της ασφάλειας του εφοδιασμού στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Hristov είπε ότι η Βουλγαρία θέλει να δεσμεύει χωρητικότητα περίπου 1 bcm φυσικού αερίου ετησίως στους τουρκικούς τερματικούς σταθμούς LNG και να συνάπτει συμφωνίες εισαγωγής με ευρωπαίους και αμερικανικούς παραγωγούς LNG.

Οι κρατήσεις για το 2023 θα είναι λιγότερες, γιατί η Bulgargaz έχει ήδη κερδίσει διαγωνισμούς για slots στον ελληνικό τερματικό σταθμό ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα εδώ και αρκετούς μήνες.

Προειδοποίηση για εισαγωγή ρωσικού αερίου

Η Βουλγαρία καλύπτει επί του παρόντος περίπου το ένα τρίτο των ετήσιων αναγκών της σε φυσικό αέριο εισάγοντας 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα αζερικού φυσικού αερίου και συνάπτει συμβάσεις με τους traders να το προμηθεύουν με το υπόλοιπο μέσω Ελλάδας.
Ο εμπειρογνώμονας ενέργειας και πρώην πρεσβευτής της Βουλγαρίας στη Μόσχα Ilian Vassilev είπε ότι η κράτηση της νέας χωρητικότητας θα παρείχε εναλλακτικές λύσεις στον πολυσύχναστο τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, αλλά προειδοποίησε ότι η Βουλγαρία μπορεί να καταλήξει να εισάγει καλυμμένο ρωσικό αέριο εάν επιλέξει να αγοράσει φυσικό αέριο από τη Botas.

Η Τουρκία εισάγει ρωσικό αέριο και η Μόσχα πρότεινε τη δημιουργία κόμβου για το ρωσικό αέριο στην Τουρκία, ο οποίος θεωρητικά θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να κρύψει τις εξαγωγές της με καύσιμα από άλλες πηγές.

Ο Hristov είπε ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί να ελέγξει τι φυσικό αέριο θα εισέλθει στη Βουλγαρία, αλλά ότι η Σόφια θα φροντίσει να υπογράψει συμφωνίες για παραδόσεις LNG που δεν προέρχονται από τη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης