Ενέργεια

Κοινό μοντέλο για σημεία φόρτισης στους Δήμους με 500 εκατ - Προκηρύσσεται το «Φορτίζω Παντού» για τους ιδιώτες

Κοινό μοντέλο για σημεία φόρτισης στους Δήμους με 500 εκατ - Προκηρύσσεται το «Φορτίζω Παντού» για τους ιδιώτες
Οι δήμοι της χώρας έχουν ολοκληρώσει 328 Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων  χωροθετώντας 11.000 δημοσίως προσβάσιμα σημεία

Έως τα τέλη Ιανουαρίου θα είναι πιθανώς έτοιμο το «εγχειρίδιο» που ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα βήματα για τους διαγωνισμούς που θα πρέπει να προκηρύξουν οι δήμοι της χώρας για την εγκατάσταση δημοσίως προσβάσιμων σημείων φόρτισης. Σε σύσκεψη που είχε γίνει στα μέσα Νοεμβρίου στο ΥΠΕΝ, με τη συμμετοχή στελεχών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, ΚΕΔΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) είχαν οριστικοποιηθεί ορισμένα βασικά σημεία και υπήρξε ενημέρωση για αποστολή του εγχειριδίου έως τα τέλη του Δεκεμβρίου, ώστε οι ΟΤΑ να προετοιμαστούν και να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες προκηρύξεις, βάσει ενός κοινού «μοντέλου».
 
Ωστόσο, όπως αναφέρει στέλεχος του ΥΠΕΝ, εκκρεμούσαν αρκετές λεπτομέρειες, οι οποίες σταδιακά αποσαφηνίζονται και εκτιμάται ότι σύντομα ο οδηγός θα είναι έτοιμος. Οι δήμοι της χώρας έχουν ολοκληρώσει 328 Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) χωροθετώντας 11.000 δημοσίως προσβάσιμα σημεία επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων εντός των διοικητικών ορίων τους. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει συνολικά τα 500 εκατ. ευρώ.
 
Φορτίζω Παντού για τους ιδιώτες

Επίσης, το επόμενο διάστημα θα γίνει και η προκήρυξη του προγράμματος «Φορτίζω Παντού» για την ενίσχυση ιδιωτικών φορέων που θα αναλάβουν την προμήθεια, εγκατάσταση και σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων σημείων ταχείας και υπερταχείας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, σε στρατηγικά σημεία αστικών και περιαστικών περιοχών (σούπερ μάρκετ, πρατήρια καυσίμων, εμπορικά κέντρα κ.ά.). Η πρόσκληση του προγράμματος, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, αποτελεί ορόσημο του RRF για το πρώτο τρίμηνο του 2023.
 
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο ΥΠΕΝ, όταν η αγορά της ηλεκτροκίνησης δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί, κανένας επενδυτής δεν θα βάλει το χέρι στην τσέπη για δίκτυο φορτιστών, γι΄ αυτό χρειάζεται ενίσχυση. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης που είχε εκπονηθεί για λογαριασμό του ΥΠΕΝ, θα απαιτηθούν περισσότερα από 13.000 δημόσια σημεία φόρτισης έως το 2025 και συνολικά 100.000 έως το 2030, με τις αναγκαίες επενδύσεις να ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ.
 
Οι εταιρίες

Πάντως, ήδη πολλές μεγάλες εταιρείες προχωρούν σε εγκατάσταση δικτύου φορτιστών. Η ΔΕΗ Blue, έφερε στην Ελλάδα τον ισχυρότερο ταχυ-φορτιστή συνολικής δυνατότητας έως και 300 kW (Κιλοβάτ), ο οποίος εγκαταστάθηκε στο εμπορικό πάρκο TOP PARKS στην οδό Πειραιώς. Γενικότερα, στο δίκτυο ΔΕΗ Blue, έχουν ήδη εγκατασταθεί πάνω από 400 σημεία δημόσια προσβάσιμων υποδομών φόρτισης πανελλαδικά ενώ έχει δεσμευθεί για την τοποθέτηση 10.000 φορτιστών μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια, σε κομβικά σημεία ανά την χώρα.

Παράλληλα, και η ElpeFuture αναπτύσσει ένα σημαντικό δίκτυο φόρτισης, με την ηλεκτρική ενέργεια που τροφοδοτεί τους σταθμούς της να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, συμβάλλοντας στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους. Από τα μεγαλύτερα και ταχύτερα αναπτυσσόμενα δίκτυα φορτιστών αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι και το Chargespot της WATT+VOLT έχοντας ήδη 456 σημεία φόρτισης και άλλα 98 υπό εγκατάσταση. Επίσης, δίκτυα φορτιστών αναπτύσσουν η Motor Oil, η Μυτιληναίος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.ά.

Πάντως, παρότι η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων στην ελληνική αγορά γίνεται κάτω από δυσμενείς συνθήκες, εν μέσω πληθωριστικής κρίσης, με μια αυτοκινητοβιομηχανία που καθυστερεί στις παραδόσεις το 2022 καλύφθηκε το 90% του στόχου του ΕΣΕΚ. Σήμερα στην Ελλάδα κυκλοφορούν 17.000 και υπάρχουν εγκατεστημένοι 2.300 φορτιστές, ενώ πριν δύο χρόνια υπήρχαν λιγότερα από 1.000 οχήματα και ούτε 100 φορτιστές. Τον περασμένο Νοέμβριο, το μερίδιο των ηλεκτρικών οχημάτων στη αγορά ήταν στο 7,4% με 6.745 ταξινομήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης