Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Η πράσινη χρηματοδότηση με 580 δισ ξεπέρασε για πρώτη φορά τα ορυκτά καύσιμα το 2022 σύμφωνα με το Bloomberg

Η πράσινη χρηματοδότηση με 580 δισ ξεπέρασε για πρώτη φορά τα ορυκτά καύσιμα το 2022 σύμφωνα με το Bloomberg
Περίπου 530 δισ. δολάρια το 2022 χρηματοδότησαν τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων

Για πρώτη φορά, κατευθύνθηκαν περισσότερα κεφάλαια για φιλικά προς το κλίμα έργα από ό, τι για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Περίπου 580 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 επενδύθηκαν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες περιβαλλοντικά υπεύθυνες επιχειρήσεις, ενώ οι βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα στράφηκαν σε δανειστές και αναδόχους για περίπου 530 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Η πράσινη χρηματοδότηση όμως δεν είναι αυτή που "κερδίζει" τελικά τον δανεισμό των ορυκτών καυσίμων. Αντίθετα, οι Big Oil φαίνεται να παίρνουν περισσότερα χρήματα από άλλες πηγές.
Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου κατά το περασμένο έτος πιθανώς "απελευθέρωσαν" εταιρείες ενέργειας από την εξάρτησή τους από τις κεφαλαιαγορές, δήλωσε ο April Merleaux διευθυντής έρευνας στο περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό δίκτυο δράσης τροπικών δασών.

"Βλέπουμε επίσης ότι οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων στρέφονται σε λιγότερο παραδοσιακές πηγές κεφαλαίου, όπως τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, κάτι που είναι πολύ πιο δύσκολο για εμάς να παρακολουθήσουμε", δήλωσε ο Merleaux. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το σκηνικό, "είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά ότι υπάρχει μια νέα τάση στις κεφαλαιαγορές για το αν θα επεκταθούν σε πράσινες χρηματοδτήσεις το 2023."

Το μεγάλο ερώτημα για τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα είναι το πώς σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τους ισολογισμούς τους για να κάνουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, δήλωσε ο Merleaux. Επί του παρόντος, πολλοί λένε ότι σχεδιάζουν να επεκτείνουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων αρχικά και να επανέλθουν αργότερα στην στροφή στην πράσινη μετάβαση, σημείωσε.

"Αυτή είναι λανθασμένη αντίληψη" και δεν είναι αυτό που συνιστά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA)", ανέφερε. Όσο για τις τράπεζες, "ξέρουν τι πρέπει να γίνει, αλλά δεν βλέπουμε ακόμη στοιχεία, που να δείχνουν ότι είναι πραγματικά έτοιμες να ακολουθήσουν χρηματοδοτικά τους στόχους μείωσης των εκπομπών ".

Οι πράσινες χρηματοδτήσεις ξεπέρασαν για πρώτη φορά αυτές των ορυκτών καυσίμων

Πράσινο.png


Πράσινα ομόλογα

Οι τραπεζίτες δημιουργούν πολύ περισσότερα έσοδα αυτές τις μέρες από την πώληση πράσινων ομολόγων και δανείων. Το 2022, ανακοίνωσαν περίπου 3,3 δισ. δολάρια από αυτές τις συμφωνίες, υπερβαίνοντας τα 2,5 δισ. δολάρια από την επένδυση ομολόγων και δάνεια για τους καθιερωμένους τομείς ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Η Credit Agricole, η BNP Paribas και η Bank of America κατατάχθηκαν ως κορυφαίοι διαχειριστές πράσινων ομολόγων και δανείων πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, ενώ η RBC Capital Markets, η Wells Fargo & Co. και η JPMorgan Chase & Co. ηγήθηκαν των παρόχων στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Ωστόσο, αν κάποιος εξετάσει τη μεγαλύτερη εικόνα, η Wall Street και οι ανάλογες αγορές παραμένουν συγκεντρωμένες στη χρηματοδότηση των εταιρειών που είναι "υπεύθυνες" για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Δεδομένου ότι η συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού ανακοινώθηκε το 2015, οι τράπεζες έχουν διοχετεύσει σχεδόν 4,6 τρισ. δολάρια για εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα έναντι των 2,3 τρισ. δολαρίων που συγκεντρώθηκαν από τα πράσινα δάνεια και τις πωλήσεις τέτοιων ομολόγων.

Αλλά και αυτές οι μεγάλες τράπεζες πετρελαίου -συμπεριλαμβανομένων της JPMorgan - λένε, ότι έχουν φιλοδοξίες για το κλίμα και επεκτείνονται.


Μείωση εκπομπών ο στόχος της JP Morgan

Τον περασμένο μήνα,  η τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε νέους στόχους μείωσης των εκπομπών για αεροπορικές εταιρείες, κατασκευαστές τσιμέντου και εταιρείες σιδηρομεταλλεύματος και χάλυβα.

Αυτό προστίθεται στο πρώτο τμήμα των συνολικών στόχων της JPMorgan, το οποίο επικεντρώθηκε στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η JPMorgan ανακοίνωσε ότι οι έξι τομείς που καλύπτονται τώρα από τους στόχους της μείωσης εκπομπών αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία για τους κλάδους των εκπομπών παγκοσμίως. Οι νέοι στόχοι προορίζονται να ευθυγραμμιστούν με το καθαρό μηδέν του IEA έως το 2050 σύμφωνα με την τράπεζα.

Οι ακτιβιστές του κλίματος είχαν μια μικτή αντίδραση στους ισχυρισμούς της JPMorgan.

Ενώ η υιοθέτηση πρόσθετων τομεακών στόχων είναι "μεγάλη για να την δείτε", οι δεσμεύσεις  χρηματοδότησης πετρελαίου και φυσικού αερίου της JPMorgan έχουν μέχρι στιγμής " την ακλόνητη υποστήριξή της" για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, δήλωσε η Lucie Pinson, διευθύντρια της περιβαλλοντικής μη κερδοσκοπικής Reclaim Finance. 

Επίσης αμφισβητήθηκε η απόφαση της JPMorgan να επικεντρωθεί στο χαρτοφυλάκιο χρηματοδότησης στη μείωση της έντασης εκπομπών του άνθρακα, καθώς δεν δεσμεύτηκε να μειώσει τις απόλυτες εκπομπές.

Η JPMorgan ανταποκρίθηκε λέγοντας ότι οι μετρήσεις που βασίζονται στην ένταση είναι ο πιο "χρήσιμος τρόπος για την αξιολόγηση των πελατών κατά των σεναρίων του κλίματος".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης