Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα προχωρούν οι έρευνες των Helleniq Energy και Energean

Νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα προχωρούν οι έρευνες των Helleniq Energy και Energean
Αναδημοσίευση του άρθρου από την «Καθημερινή»

Νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα ολοκληρώνουν τα προγράμματα γεωφυσικών ερευνών και οι ελληνικές εταιρίες HELLENiQ ENERGY και Energean, οι οποίες βρίσκονται στην αναζήτηση διεθνούς εταίρου για την επόμενη φάση, των ερευνητικών γεωτρήσεων. Η HELLENiQ ENERGY μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» σε παλαιότερο δημοσίευμα , φέρεται να έχει υπογράψει ήδη συμφωνία εχεμύθειας με την αμερικανική πολυεθνική Chevron, η οποία εξαγόρασε τον Οκτώβριο τα σεισμικά δεδομένα για την είσοδό της μέσω εξαγοράς μεριδίου στις υπό παραχώρηση περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου. H Chevron έχει τοποθετηθεί στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου από το 2020 με την εξαγορά της Noble Energy, που ανακάλυψε τα πρώτα κοιτάσματα στο Ισραήλ και στην Κύπρο. Αντιστοίχως η Energean φέρεται να βολιδοσκοπεί την Shell . Ο αγγλο-ολλανδικός πετρελαϊκός κολοσσός εκμεταλλεύεται ήδη κοίτασμα στην Αλβανία, σε περιοχή που αποτελεί συνέχεια της γεωλογικής ζώνης των Ιωαννίνων. Κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες των δύο ελληνικών εταιριών αναζήτησης επενδυτή, παίζει η ΕΔΕΥΕΠ αναγνωρίζοντας ότι οι επενδύσεις σε ερευνητικές γεωτρήσεις είναι εντάσεως κεφαλαίου και υψηλού ρίσκου. Προϋποθέτουν επίσης εμπειρία που δεν διαθέτουν.

Η HELLENiQ ENERGY δεν δραστηριοποιείται στο Upstream ενώ η Energean παρ ότι εκτός του κοιτάσματος του Πρίνου αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα και στο εξωτερικό, δεν έχει επενδύσει σε ανακαλύψεις κοιτασμάτων. Μπαίνει και αναπτύσσει κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί ήδη από άλλες εταιρίες. Τα προγράμματα που πρέπει να υλοποιήσουν στην Ελλάδα στις περιοχές που τους έχουν παραχωρηθεί είναι αμιγώς εξερευνητικά, που σημαίνει υψηλά κεφάλαια και υψηλό ρίσκο αφού η κάθε ερευνητική γεώτρηση κοστίζει πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Oι ενθαρρυντικές ενδείξεις

Και οι δύο ελληνικές εταιρίες πάντως έχουν επισπεύσει τα προγράμματα των σεισμικών ερευνών και τα ολοκλήρωσαν νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε η ΕΔΕΥΕΠ. Η Energean έχει  καταθέσει προς έγκριση και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, στην οποία έχει επενδύσει συνολικά μέχρι σήμερα περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ. Οι ενδείξεις από τις γεωφυσικές έρευνες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για την ύπαρξη κοιτάσματος και η εταιρία έχει δεσμευτεί για την πραγματοποίηση της πρώτης γεώτρησης μέσα στο 2023.

Ιδιαίτερης υψηλής ποιότητας δεδομένα 2.200 χιλιομέτρων συνέλλεξε η Energean και στο οικόπεδο 2 του Ιονίου,  στην παραχώρηση του οποίου συμμετέχει και η HELLENiQ ENERGY με ποσοστό 25%. Σύμφωνα με πηγές της εταιρίας, στη διάρκεια της έρευνας, κινητοποιήθηκαν συνολικά 5 εξειδικευμένα σκάφη με επικεφαλής το σεισμογραφικό Ramform Hyperion της PGS, εφοδιασμένα με τον πλέον εξελιγμένο για τις έρευνες αυτού του είδους εξοπλισμό. Η Energean ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ΕΔΕΥΕΠ να προχωρήσει απευθείας σε τρισδιάστατα δεδομένα τα οποία και ολοκλήρωσε και πλέον σε διάστημα 8-12 μηνών θα πρέπει να πάρουν απόφαση για ερευνητική γεώτρηση. Σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν  και εάν η HELLENiQ ENERGY που είναι ο έτερος μέτοχος στην παραχώρηση δεν αυξήσει το ποσοστό της για να αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος, τότε το η παραχώρηση επιστρέφει στο δημόσιο. Η αίσθηση που επικρατεί πάντως στα αρμόδια επιτελεία είναι ότι η Energean μετά και την εξαγορά της Edison έχει μεγαλώσει σημαντικά για να μπορεί να βρει τα κεφάλαια που απαιτούνται για ερευνητική γεώτρηση.

Με εξαιρετική ταχύτητα προχωράει και το πρόγραμμα σεισμικών ερευνών της HELLENiQ ENERGY, στην παραχώρηση του Ιονίου και στο οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Όπως τονίζει στην ¨Κ¨ ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΟ κ. Δημήτρης Στεφάτος, η HELLENiQ ENERGY «στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους θα έχει ολοκληρώσει και τις δισδιάστατες (2D) αλλά και τις τρισδιάστατες (3D) σεισμογραφικές έρευνες (4 στο σύνολο), γεγονός που σημαίνει ότι στις δυο αυτές παραχωρήσεις είμαστε μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί τον περασμένο Απρίλιο».  Θα ακολουθήσει η ανάλυση και ερμηνεία των δεδομένων βάσει των οποίων θα ληφθεί η απόφαση για ερευνητικές γεωτρήσεις τη διετία 2024-2025. Ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY πάντως, Ανδρέας Σιάμισιης έχει επισήμως δηλώσει ότι η εταιρία θα αναζητήσει εταίρο και για τις δύο περιοχές.

Αισιοδοξία και ικανοποίηση Στεφάτου

Ο κ. Στεφάτος δηλώνει αισιόδοξος και ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την πορεία των ερευνητικών προγραμμάτων σε όλες τις παραχωρήσεις. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την πρόοδο των εργασιών, καθώς ολοκληρώνονται τα προγράμματα γεωφυσικών ερευνών σε όλες τις παραχωρήσεις. Για να γίνει αντιληπτή η πρόοδος που έχει επιτευχθεί, αξίζει να συγκρίνουμε την εκτέλεση μόλις δύο σεισμογραφικών ερευνών την προηγούμενη δεκαετία με τις επτά, οι οποίες διενεργήθηκαν το τελευταίο έτος (5 έχουν ολοκληρωθεί ήδη και 2 βρίσκονται σε εξέλιξη). Η πρόοδος αυτή ουσιαστικά σημαίνει μία αύξηση των επενδύσεων της ExxonMobil, της HELLENiQ ENERGY και της Energean κατά 150%» τονίζει.

Με την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος η χώρα μας θα αποκτήσει για πρώτη φορά μια πραγματική εικόνα σε σχέση με την ύπαρξη δυνητικών αποθεμάτων της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου. Πρόκειται για ποσότητα ικανή να καλύψει το 15%-20% των ετήσιων αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης