Ενέργεια

Η ενεργειακή μετάβαση «πουλά» τα περιουσιακά στοιχεία της Shell στη Νορβηγία

Η ενεργειακή μετάβαση «πουλά» τα περιουσιακά στοιχεία της Shell στη Νορβηγία
Η Shell και η ConocoPhillips είναι οι δύο τελευταίες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που εκμεταλλεύονται υπεράκτια κοιτάσματα στη Νορβηγία

Η Shell είχε συνομιλίες με την Harbour Energy για να πουλήσει τα νορβηγικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της πέρυσι, αλλά δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία λόγω της αστάθειας των τιμών του φυσικού αερίου και της αβεβαιότητας σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές, είπαν τρεις πηγές της εταιρείας στο Reuters.

Η Shell στοχεύει να μειώσει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και να αυξήσει τις δραστηριότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Οι συνομιλίες με τη Harbour Energy, τον μεγαλύτερο βρετανικό παραγωγό της Βόρειας Θάλασσας, έφτασαν σε προχωρημένο στάδιο προς τα τέλη του 2022, ανέφεραν οι πηγές, καθώς η Νορβηγία εδραίωσε τη θέση της ως ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η Shell και η ConocoPhillips είναι οι δύο τελευταίες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που εκμεταλλεύονται υπεράκτια κοιτάσματα στη Νορβηγία, ενώ η TotalEnergies διατηρεί μόνο μερίδια σε μη εκμεταλλευόμενα κοιτάσματα. Οι διαπραγματεύσεις με τη Harbour Energy περιελάμβαναν τα περιουσιακά στοιχεία της Shell στη Νορβηγία και τις μικρής κλίμακας δραστηριότητές της στην Ιταλία και πολλά παλαιωμένα περιουσιακά στοιχεία στη βρετανική Βόρεια Θάλασσα, ανέφεραν οι πηγές.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Shell, Wael Sawan, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ben van Beurden την 1η Ιανουαρίου μετά την εννιάχρονη θητεία του, δεν εξετάζει επί του παρόντος αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Το αποτύπωμα στη Νορβηγία

Οι ελπίδες της Shell να επεκτείνει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νορβηγία δέχθηκαν πλήγμα πέρυσι, αφού οι εταίροι στην ανακάλυψη αερίου Linnorm δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για την ανάπτυξή του ως αυτόνομου κοιτάσματος.

Η βρετανική ανταγωνίστρια BP κατέχει μειοψηφικό μερίδιο στην ανεξάρτητη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Aker BP, τη δεύτερη μεγαλύτερη νορβηγική εταιρεία παραγωγής, ενώ τόσο η Exxon Mobil (XOM.N) όσο και η Chevron (CVX.N) εκχώρησαν πλήρως τα υπεράκτια περιουσιακά τους στοιχεία στη Νορβηγία το 2019 και το 2018, αντίστοιχα.

Πέρα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η Shell συμμετέχει σε πολλά μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα στη Νορβηγία. H ετήσια έκθεσή της δείχνει ότι κατείχε μερίδια σε 21 νορβηγικές άδειες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στα τέλη του 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης