Ναυτιλία

Συνεργασία Advent Technologies - Alfa Laval με στόχο την ανάπτυξη κυψελών καυσίμου για τη ναυτιλιακή βιομηχανία

Συνεργασία Advent Technologies - Alfa Laval με στόχο την ανάπτυξη κυψελών καυσίμου για τη ναυτιλιακή βιομηχανία
Το έργο στοχεύει στην ενσωμάτωση της επόμενης γενιάς κυψελών καυσίμου της Advent.

Η Advent Technologies, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου (fuel cells) υδρογόνου, ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με την Alfa Laval, παγκόσμιο ηγέτη στο χώρο της τεχνολογίας πλοίων. Η συνεργασία στοχεύει στην αξιολόγηση των κυψελών καυσίμου της Advent που λειτουργούν με μεθανόλη –και αργότερα με πράσινη μεθανόλη με μηδενικές εκπομπές– με σκοπό την αντικατάσταση των γεννητριών παροχής ηλεκτρικής ισχύος στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Επίδειξης Ενεργειακής Τεχνολογίας (Energy Technology Development and Demonstration Program) της Δανίας ενώ για την υλοποίησή του θα συνεργαστούν η Advent, η Alfa Laval και ομάδα Δανών πλοιοκτητών. Αρχικά, η συνεργασία θα επικεντρωθεί στη δοκιμή των κυψελών καυσίμου HT-PEM της Advent που λειτουργούν με μεθανόλη ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για πλοία. Κατά τη διάρκεια του έργου, το σύστημα κυψελών καυσίμου θα υποβληθεί σε αξιολόγηση κινδύνου από κορυφαίο νηογνώμονα της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Ταυτόχρονα, το έργο στοχεύει στην ενσωμάτωση της επόμενης γενιάς κυψελών καυσίμου της Advent. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες κυψέλες καυσίμου βασίζονται στη νέα μεμβράνη ανταλλαγής πρωτονίων υψηλής θερμοκρασίας που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του L’ Innovator, ενός αναπτυξιακού προγράμματος της Advent σε συνεργασία με το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Los Alamos του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, το Εθνικό Εργαστήριο Brookhaven και το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Με κύριο στόχο την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων της ναυτιλιακής βιομηχανίας, οι κυψέλες καυσίμου επόμενης γενιάς της Advent αναμένεται να επιδείξουν σημαντική αύξηση σε τομείς όπως η διάρκεια ζωής, η απόδοση και η αποδιδόμενη ηλεκτρική ισχύς.

Η προηγμένη τεχνολογία της Advent επιτρέπει στις κυψέλες καυσίμου της να λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες, μεταξύ 160°C και 220°C, χρησιμεύοντας ως πράσινη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη ναυτιλία, τις αερομεταφορές και τα φορτηγά οχήματα, τομείς που δεν μπορούν να στηριχθούν στην αποκλειστική χρήση μπαταριών. Η τεχνολογία HT-PEM της Advent μπορεί να χρησιμοποιήσει καύσιμα χαμηλών (μεθανόλη, βιομεθανόλη) ή μηδενικών εκπομπών (πράσινη μεθανόλη).

Ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Advent Technologies, σχολίασε: «Η ομάδα της Advent εστιάζει στην επιτάχυνση του ρυθμού απανθρακοποίησης στην ναυτιλιακή βιομηχανία. Οι κυψέλες καυσίμου μας λειτουργούν με μεθανόλη η οποία είναι ασφαλέστερη στη χρήση της από το αέριο υδρογόνο και μπορεί εύκολα να μεταφερθεί. Ήδη η μεθανόλη έχει προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον ως μελλοντικό καύσιμο για την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία και θεωρείται ως η πιθανότερη πηγή ενέργειας ώστε να τροφοδοτηθούν τα πλοία με πράσινο υδρογόνο (καθώς η πράσινη μεθανόλη παράγεται από πράσινο υδρογόνο). Η συνεργασία αυτή μας γεμίζει με αισιοδοξία για την επίτευξη της ουσιαστικής συνεισφοράς μας στον παγκόσμιο στόχο της ναυτιλιακής βιομηχανίας για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050. Προσβλέπουμε επίσης στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του εξαιρετικά καινοτόμου έργου και στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας με την Alfa Laval».

Ο Jeroen van Riel, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Ενεργειακών Λύσεων της Alfa Laval για τον τομέα της ναυτιλίας, δήλωσε: «Αναμένουμε με ενθουσιασμό το αποτέλεσμα αυτής της πολλά υποσχόμενης συνεργασίας με την Advent, ενός έμπειρου συνεργάτη με καινοτόμα προϊόντα κυψελών καυσίμου. Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία HT-PEM μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τομέα της ναυτιλίας ενώ ταυτόχρονα προσβλέπουμε στην περαιτέρω διερεύνηση της διαφοροποιημένης τεχνολογίας της Advent καθότι η ναυτιλιακή βιομηχανία στοχεύει στην απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα».

Ο Morten Hougaard Sørensen, Senior Vice President της Advent Technologies, πρόσθεσε: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Alfa Laval για τη δέσμευσή της να αξιοποιήσει την εκτενή τεχνογνωσία και την αποκλειστική τεχνολογία μας με στόχο την ανάπτυξη μίας λύσης για τη ναυτιλιακή βιομηχανία που θα βασίζεται στις κυψέλες καυσίμου. Στην Advent, πιστεύουμε ότι η μεθανόλη, η βιομεθανόλη και η πράσινη μεθανόλη θα αποτελέσουν τα καύσιμα του μέλλοντος στη ναυτιλία και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Alfa Laval συμμερίζεται αυτή την άποψη. Ελπίζουμε ότι το έργο αυτό θα αποτελέσει την αρχή μιας μακροχρόνιας και παραγωγικής συνεργασίας που θα συνεισφέρει στην ταχύτερη πράσινη μετάβαση του τομέα της ναυτιλίας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης

?>