Ενέργεια

ΡΑΕ: Σε επτά ημέρες αντί τέσσερις, ο χρόνος εκφόρτωσης LNG στη Ρεβυθούσα

ΡΑΕ: Σε επτά ημέρες αντί τέσσερις, ο χρόνος εκφόρτωσης LNG στη Ρεβυθούσα
Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ ο μειωμένος ρυθμός μετάγγισης, δικαιολογείται από την υψηλή αρχική θερμοκρασία του περιβάλλοντος των δεξαμενών του FSU και της περιορισμένης δυνατότητας διαχείρισης των παραγόμενων αερίων.

Στην τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας της πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSU) που έχει εγκαταστήσει ο ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα προχώρησε με απόφαση της η ΡΑΕ μετά από αίτημα του Διαχειριστή.  Με τη νέα απόφαση της Αρχής ο χρόνος εκφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο FSU αυξάνεται σε επτά ημέρες, έναντι των τεσσάρων ημερών που είχε αρχικώς αποφασιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι το FSU, που μίσθωσε ο ΔΕΣΦΑ για ένα χρόνο από την εταιρία Gaslog τον περασμένο Ιούλιο, έχει δέσει στα ανοικτά της Ρεβυθούσας και εξυπηρετεί τα αυξημένα φορτία LNG που καταφθάνουν στη χώρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Είναι ενδεικτικό ότι η Ρεβυθούσα, το 2022 αποτέλεσε την κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα, καλύπτοντας το 44,2% του συνόλου των εισαγωγών και παραλαμβάνοντας για πρώτη φορά 78 φορτία από 10 χώρες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου σχεδόν τετραπλασιάστηκαν το 2022 (+288,68%) σε σύγκριση με το 2021.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το FSU που αποτελεί τμήμα των συνολικών εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας και λειτουργεί ως πλωτή δεξαμενή ενισχύοντας την αποθηκευτική της υποδομής, έχει μισθωθεί μεν για 12 μήνες αλλά υπάρχει δυνατότητα παράτασης της χρήσης του για επιπλέον έξι μήνες.

Αυξάνεται η ευελιξία

Μάλιστα η λειτουργία του FSU αυξάνει την ευελιξία του σταθμού της Ρεβυθούσας στον οποίο μπορούν πλέον να εκφορτώνονται δυο πλοία ταυτόχρονα διπλασιάζοντας σχεδόν τη δυναμικότητα του.
Η πρώτη εκφόρτωση LNG στο FSU έγινε στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου από φορτίο LNG που εισήγαγε η Μυτιληναίος.
Μετά την πρώτη επιτυχημένη τεχνικά λειτουργία του πλοίου που διήρκεσε έξι ημέρες και 11 ώρες ο ΔΕΣΦΑ ζήτησε από τη ΡΑΕ να αυξηθεί ο χρόνος εκφόρτωσης στις επτά ημέρες έναντι των τεσσάρων που αρχικώς προβλεπόταν.

Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ ο μειωμένος ρυθμός μετάγγισης, δικαιολογείται από την υψηλή αρχική θερμοκρασία του περιβάλλοντος των δεξαμενών του FSU και της περιορισμένης δυνατότητας διαχείρισης των παραγόμενων αερίων.
Για να μην επαναληφθεί το ζήτημα αυτό, με τις αλυσιδωτές καθυστερήσεις που μπορεί να επιφέρει στην εκφόρτωση φορτίων από άλλα πλοία που τυχόν έχουν προγραμματιστεί σε κοντινές ημερομηνίες, ο ΔΕΣΦΑ εισηγήθηκε την αύξηση του χρόνου εκφόρτωσης στο FSU.

Το σχετικό αίτημα το οποίο μάλιστα ετέθη σε δημόσια διαβούλευση εγκρίθηκε με νέα απόφαση της ΡΑΕ.
Σημειώνεται ότι ο χρόνος των επτά ημερών αφορά την εκφόρτωση στην πλωτή δεξαμενή ΥΦΑ, δηλαδή το χρονικό διάστημα το οποίο καλύπτει την προσέγγιση και ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσδεσης στην πλωτή δεξαμενή ΥΦΑ, τη μετάγγιση και τις μετρήσεις LNG καθώς και το χρόνο απόπλου κάθε πλοίου από την πλωτή δεξαμενή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης