Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

ΛΑΡΚΟ: Παράταση της Ειδικής Διαχείρισης έως το καλοκαίρι - Εντός των ημερών η ανακοίνωση για τον προτιμητέο επενδυτή

ΛΑΡΚΟ: Παράταση της Ειδικής Διαχείρισης έως το καλοκαίρι - Εντός των ημερών η ανακοίνωση για τον προτιμητέο επενδυτή
Προτιμητέος επενδυτής θα είναι η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings η οποία, βελτίωσε την προσφορά για τα μεταλλεί
Τον Ιούνιο αναμένεται τελικά ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης της ΛΑΡΚΟ, καθώς η Ειδική Διαχείριση, η οποία λήγει στις 7 Φεβρουαρίου, έχει ζητήσει νέα παράταση. Την τελική απόφαση αναμένεται ότι θα πάρει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο έχει αποσταλεί το σχετικό αίτημα, καθώς η παράταση συνεπάγεται και αρκετά εκατομμύρια ευρώ επιπλέον από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους μισθούς των υπαλλήλων της βιομηχανίας σιδηρονικελίου και τις υπόλοιπες διαδικασίες που απαιτούνται για τη μετάβαση στον νέο ιδιοκτήτη.

Πάντως, όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή, ο τελικός επενδυτής έχει βρεθεί. Έπειτα από την αποστολή την περασμένη εβδομάδα στα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών της σχετικής εισήγησης του Ειδικού Διαχειριστή που «τρέχει» τον διαγωνισμό για τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ, η απόφαση έχει ληφθεί και η σχετική ανακοίνωση αναμένεται από μέρα σε μέρα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή προτιμητέος επενδυτής θα είναι η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings, η οποία, βελτίωσε την προσφορά για τα μεταλλεία. Η ίδια κοινοπραξία είχε αναδειχθεί ως προτιμητέος επενδυτής και στον «δίδυμο» διαγωνισμό για το εργοστάσιο της νικελοβιομηχανίας που είχε διενεργηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.

Μετά τις εκλογές οι αποφάσεις για την Ειδική Διαχείριση

Ωστόσο, ο επενδυτής δεν αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης πριν τον Ιούλιο, καθώς πέρα από τα διαδικαστικά της μετάβασης της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη, η κυβέρνηση προτιμά να συνεχίσει η Ειδική Διαχείριση έως τις εκλογές ώστε να αποφύγει να διαχειριστεί την «καυτή πατάτα» των 1.060 εργαζομένων της νικελοβιομηχανίας. Σήμερα οι εργαζόμενοι παραμένουν με συμβάσεις που ανανεώνονται ανά δίμηνο και θεωρείται αμφίβολο ότι θα διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας υπό τη νέα διοίκηση. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει για το ερχόμενο Σάββατο 28 Ιανουαρίου 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, με πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Τα «ασημικά» της ΛΑΡΚΟ, τα οποία πωλούνται μέσω των δίδυμων διαγωνισμών ΤΑΙΠΕΔ – Ειδικής Διαχείρισης, περιλαμβάνουν το εργοστάσιο στη Λάρυμνα, τρία μεταλλεία, στην Εύβοια, τη Βοιωτία και την Καστοριά, ένα λιγνιτωρυχείο στην Κοζάνη και δύο ιδιόκτητα λιμάνια. Η βιομηχανία παράγει κοκκοποιημένο σιδηρονικέλιο, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα και αποτελεί μια από πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του τομέα παγκοσμίως.

Η ΛΑΡΚΟ αποτελεί τον μοναδικό παραγωγό σιδηρονικελίου στην Ευρώπη, όπως και τη μοναδική εταιρεία που εκμεταλλεύεται εγχώρια λατεριτικά κοιτάσματα. Διαθέτει τεράστια αποθέματα οξειδωμένων σιδηρονικελιούχων κοιτασμάτων, τα οποία περιέχουν κοβάλτιο, το οποίο ωστόσο σήμερα δεν διαχωρίζεται από το νικέλιο.

Το κοβάλτιο θεωρείται σημαντικό καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή συσσωρευτών ενέργειας ή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Γι΄ αυτό θεωρείται ότι η ζήτησή του θα εκτιναχθεί τα επόμενα χρόνια, λόγω της ενεργειακής μετάβασης και της προώθησης της ηλεκτροκίνησης. Μελέτη του οίκου Roskill αναφέρει ότι μόνο για την παραγωγή μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε ένα βασικό σενάριο αναμένεται μία αύξηση της ζήτησης από 17 kt το 2020 σε 542 kt Νi το έτος 2040 μόνο στην ΕΕ 27, παγκοσμίως δε από 92 kt σε 2,6 Mt. Σε αυτά τα νούμερα πρέπει να προστεθούν και οι ανάγκες συσσωρευτών για τη αποθήκευση ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης