Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυξημένες πιθανότητες για κοίτασμα - μαμούθ νότια της Κρήτης σύμφωνα με τον Σκρέκα

Αυξημένες πιθανότητες για κοίτασμα - μαμούθ νότια της Κρήτης σύμφωνα με τον Σκρέκα
Το κοίτασμα εκτιμάται ικανό να αναπληρώσει το έλλειμμα του ρωσικού φυσικού αερίου της Ευρώπης για τα επόμενα 10 χρόνια
UPD (09.00): Σε σημαντική αποκάλυψη προέβη ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας στο περιθώριο της εκδήλωσης του rebranding της ΕΔΕΥΕΠ ως HEREMA και αφορά στις ιδιαίτερα αισιόδοξες ενδείξεις που φέρουν τα πρώτα σεσμικα δεδομένα από τις έρευνες στα ΝΔ της Κρήτης που ολοκληρώνονται τον Φεβρυουάριο.

Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΝ οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν, ότι το κοίτασμα εκτιμάται ικανό να αναπληρώσει το έλλειμμα του ρωσικού φυσικού αερίου της Ευρώπης για τα επόμενα 10 χρόνια. Οι γεωτρήσεις εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το 2024, δύο χρόνια πριν τον προγραμματισμό.
Σε αξία αυτό μεταφράζεται σε 30 δισ και εφόσον πράγματι επιβεβαιωθούν αυτές οι ενδείξεις θα αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό περιουσιακό στοιχείο τόσο για το Ελληνικό Δημόσιο, όσο και για την κοινοπραξία  EXXON - Helleniq Εnergy ( πρώην ΕΛΠΕ) .

Από εκεί και πέρα το μεγάλο ζήτημα που θα προκύψει, θα έχει να κάνει  με τις επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν στον τομέα των γεωτρήσεων και κυρίως από την πλευρά της ελληνικής εταιρίας, η οποία ήδη εκπονεί ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα στο σύνολο των ενεργειακών κλάδων με έμφαση την στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι αποφάσεις που θα κληθεί να να αναλάβει ο όμιλος Λάτση θα είναι σημαντικές καθώς  θα ενέχουν τις αναγκαιότητες μεγάλων χρηματοδοτήσεων.

Eπαφές σε ανώτατο επίπεδο

Στη χθεσινή συνάντηση φέρεται επίσης να δρομολογήθηκε η έλευση στην Αθήνα μέσα στο επόμενο διάστημα στελεχών του αμερικανικού κολοσσού σε ανώτατο επίπεδο για επαφές με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέλιξη ενδεικτική του ισχυρού ενδιαφέροντος της πολυεθνικής για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες και της αποφασιστικότητας για επίσπευση του προγράμματος. Χθες ήταν η δεύτερη φορά που στελέχη τη αμερικανικής εταιρίας συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Είχε προηγηθεί μια πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Κώστα Σκρέκα στις 9 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο του συνεδρίου Capital Link, στην διάρκεια της οποίας τα στελέχη της εχον απέσπασαν διαβεβαιώσεις για την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνηση στο ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρίας.

Ισχυρό φέρεται να είναι το ενδιαφέρον και της έτερης αμερικανικής πολυεθνικής, της Chevron όπως φάνηκε και από την παρουσία στελεχών της στην χθεσινή εκδήλωση της ΕΔΕΥΕΠ. Η Chevron φέρεται να ενδιαφέρεται για είσοδο στις παραχωρήσεις της Κρήτης και του Ιουνίου και όπως έχει αποκαλύψει η “Κ” έχει υπογράψει συμφωνία εχεμύθειας με την HELLENiQ ENERGY για την εξαγορά μεριδίου της στις  παραχωρήσει των δύο περιοχών.

“Είμαστε ανοιχτοί στην προσέλευση νέων εταιριών” δήλωσε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας ερωτηθείς για το ενδιαφέρον της Chevron, αποφεύγοντας πάντως να κάνει αναφορά στη συγκεκριμένη εταιρία. Διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από νέες εταιρίες θα επιδιώξει η Ελλάδα στο ετήσιο πετρελαϊκό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο το διάστημα 13-15 Φεβρουαρίου. Στο συνέδριο εκτός από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥΕΠ κ  Αριστοφάνη Στεφάτο θα παραβρεθεί και ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.


Προ επενδυτικών ανοιγμάτων θα βρεθεί η Helleniq Energy

Η EXXON που κατέχει το 70% της κοινοπραξίας, έχει αυξημένες χρηματοδοτικές δυνατότητες και εμπειρία στις γεωτρήσεις, ενώ η HE θα βρεθεί προ μιας μεγάλης πρόκλησης, που υπό όρους μπορεί να εκτοξεύσει την κεφαλαιοποίησή της. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες, που εδώ και χρόνια αναπύσσονται για τα κοιτάσματα στις ελληνικές θάλασσες και καθιστούν απορίας άξιον για μια ακόμα φορά, γιατί έπρεπε να φτάσουμε στην μεγάλη ενεργειακή κρίση για να επιταχυνθούν αυτες οι διαιδικασίες. Επίσης αλλάζει τελείως τα δεδομένα για μια οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ και δικαιώνει τις μέχρι τώρα αποφάσεις για ματαίωση της πώλησης ποσοστών σε ξένους.

Από επιχειρηματικής πλευράς οι παράμετροι αυτοί θα καταστήσουν το παιχνίδι πιο σύνθετο, καθώς η Helleniq Energy κατέχει ένα μεγάλο ποσοστό (30%)  στην κοινοπραξία των ερευνών.
Η εικόνα της HEREMA που μεταδόθηκε τόσο από τις δηλώσεις του ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα όσο και από αυτές της ΓΓ του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρας Σδούκου  αντανακλούν την ικακοποίηση για την δίοικηση Στεφάτου - Σκούφια με τα μέχρι τώρα επιτεύγματα. Παράλληλα η HEREMA αναπτύσσει τους τοεμίς των Υπεράκτιων Αιολικών και της Δέσμευσης Άνθρακα, που είναι μια τεχνολογία, η οποία βρίσκεται στο ξεκίνημά της . Η αγορά αναμένει να επιταχυνθούν οι εξελίξεις που αφορούν τον τομέα των Offshore Αιολικών.

Όπως είναι γνωστό το ερευνητικό πλοίο Sanco Swift ξεκίνησε τις έρευνες ΝΔ της Κρήτης  από τον περασμένο Νοέμβριο. Παράλληλα αναμένονται και τουρκικές αντιδράσεις, οι οποίες και λόγω της προεκλογικής περιόδου της Τουρκίας ενδέχεται να εμφανιστούν οξείς, στο άκουσμα αυξημένων πιθανοτήτων για εύρεση κοιτάσματος υδρογοναθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η παρουσία της EXXON αποτελεί έναν παράγοντα εγγύησης για την ελληνική πλευρά αλλά και για την ολοκλήρωση του project, που σε διπλωματικό επίπεδο έχει δοκιμάσει τις ακραίες προσπάθειες προώθησης του τουρκολιβικού μνημονίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης