Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Κομισιόν: Παραπέμπει την Ελλάδα στο ΔΕΕ, για ζημιές στη φύση από χωροκατακτητικά ξένα είδη

Κομισιόν: Παραπέμπει την Ελλάδα στο ΔΕΕ, για ζημιές στη φύση από χωροκατακτητικά ξένα είδη
Η Ελλάδα δεν εκπόνησε, δεν εφάρμοσε και δεν κοινοποίησε στην Επιτροπή σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων διαδρομών εισαγωγής και εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών

Η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα 26/1 να παραπέμψει την Ελλάδα και άλλα πέντε κράτη μέλη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν απέτρεψε την πρόκληση ζημιών στη φύση από ξένα είδη φυτών και ζώων (χωροκατακτητικά ξένα είδη).
Τα χωροκατακτητικά ξένα είδη είναι φυτά και ζώα τα οποία εισάγονται τυχαία ή σκοπίμως σε φυσικό περιβάλλον στο οποίο δεν απαντώνται κανονικά.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα δεν εφάρμοσε διάφορες διατάξεις του ευρωπαϊκού κανονισμού για την πρόληψη και διαχείριση της εισαγωγής και εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών.

Ο εν λόγω κανονισμός προβλέπει μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η Ελλάδα δεν εκπόνησε, δεν εφάρμοσε και δεν κοινοποίησε στην Επιτροπή σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων διαδρομών εισαγωγής και εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών.
Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2021 και αιτιολογημένη γνώμη το Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα, καθώς και πέντε ακόμη κράτη-μέλη (Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Πορτογαλία) δεν έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις τους και οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα δεν ήταν ικανοποιητικές και επαρκείς.
Επομένως, η Επιτροπή παραπέμπει τα εν λόγω κράτη μέλη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης