Τελευταία Νέα

Δ.Παπαλεξόπουλος στους Ιάπωνες: Επιχειρηματική ευκαιρία η ενεργειακή μετάβαση για την Ελλάδα

Δ.Παπαλεξόπουλος στους Ιάπωνες: Επιχειρηματική ευκαιρία η ενεργειακή μετάβαση για την Ελλάδα

Τι είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ στους Ιάπωνες επιχειρηματίες

 

Την αγωνία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά τους από το νόμο ΙRA των ΗΠΑ μετέφερε στους Ιάπωνες επιχειρηματίες στην εκδήλωση Japan External Trade Organization (JETRO) ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην επιχειρηματική αποστολή που συνόδεψε τον πρωθυπουργό στη χώρα του Ανατέλοντος Ηλίου.

“Ο νόμος IRA των ΗΠΑ που προσφέρει σημαντικά κίνητρα στη βιομηχανία να επενδύσει στις ΗΠΑ, πιέζει την Ευρώπη να λειτουργήσει με ταχύτητα και να προσθέσει κίνητρα¨ είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι “πρέπει να βρεθεί η ισορροπία μέσα στην Ευρώπη και να ληφθούν αποφάσεις για να γίνουν βιομηχανικές επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη στην Ευρώπη δεν είναι μόνο οι κρατικές ενισχύσεις" .
Σημείωσε ότι στην Ευρώπη παράλληλα με τα κίνητρα για επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση, ισχύουν και αντικίνητρα που δημιουργούν κόστη στη βιομηχανία μέσω του κόστους των εκπομπών ρύπων.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην επιβάλουν πρόστιμο εκπομπών, και δε λειτουργούν "με μαστίγιο αλλά μόνο με καρότο" και με δεδομένο ότι και το ενεργειακό κόστος είναι πολύ μικρότερο στις ΗΠΑ, η παραγωγή εκεί έχει γίνει πολύ ανταγωνιστική. "

Ιδανικός προορισμός η Ελλάδα

Αυτό που τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ απευθυνόμενος στους Ιάπωνες επιχειρηματίες, είναι ότι η ενεργειακή μετάβαση από ανάγκη για να σωθεί ο πλανήτης, έχει μετατραπεί σε επιχειρηματική ευκαιρία και πλέον διέπει κάθε οικονομικό σχεδιασμό. Το έδαφος έχει προετοιμαστεί σε όλο τον κόσμο αλλά ειδικά η Ευρώπη και η Ιαπωνία μπορούν να καθοδηγήσουν τις εξελίξεις στην ενεργειακή μετάβαση, σημείωσε και ανέφερε 10 λόγους για τους οποίους η Ελλάδα είναι ιδανικός επενδυτικός προορισμός.

Αναφέρθηκε στις καιρικές συνθήκες, ήλιο, αέρα, τη γεωγραφική θέση της χώρας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων την κάνουν ιδανικό logistic center, την ανάγκη επενδύσεων σε υποδομές που πρέπει να αναπτυχθούν προσελκύοντας funds και δημιουργώντας ευκαιρίες αποδόσεων, το ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα σχήματα, υπάρχουν απαιτήσεις σε τεχνολογία που θα μπορούσαν να καλυφθούν από ιαπωνικές εταιρείες.

Η ενεργειακή μετάβαση είναι προτεραιότητα για τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, η Ελλάδα έχει γίνει φιλική στις επιχειρήσεις έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις και υπάρχει φορολογική σταθερότητα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και υπάρχει σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό, και αν και είναι μικρή αγορά προσφέρει πρόσβαση στη μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά, τόνισε. Αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι επενδυτές στη χώρα μας , σημειώνοντας τις καθυστερήσεις στην αδειοδότηση και στην απονομή δικαιοσύνης, τομείς που όμως-σημείωσε- η ελληνική κυβέρνηση κάνει προσπάθειες να βελτιώσει. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπαλεξόπουλος κάλεσε τους Ιάπωνες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης