Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Mytilineos, ΜΟΗ, HE, ΔΕΗ με σημαντικά περιθώρια ανόδου των κεφαλαιοποιήσεων

Mytilineos, ΜΟΗ, HE, ΔΕΗ με σημαντικά περιθώρια ανόδου των κεφαλαιοποιήσεων
BETA: Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έχει έρθει αντιμέτωπος με την πρώτη σημαντική μεσοπρόθεσμη αντίσταση στις 1048 -1040 μονάδες
Στις ενεργειακές μετοχές επικεντρώνονται τα επενδυτικά κεφάλαια με προξάρχουσα την Mitilineos, η κεφαλαιοποίηση της οποίας έχει σημειώσει άνοδο 18% από την αρχή του 2022 , όμως το P/E παραμένει στο 7,4.
Η μετοχή έχει γίνει αντικείμενο ενίσχυσης της θέσης των ξένων χαρτφυλακίων, ενώ ο στόχος της εταιρίας είναι η εισαγωγή στον δείκτη FTSE - 100 του Λονδίνου που σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίηση θα πρέπει να είναι υψηλότερη των 30 ευρώ. Μετά την άνοδό της με ενδοσυνεδριακό υψηλό τα 24,5 ευρώ, βρίσκεται σε φάση απορρόφησης της προσφοράς και μείωσης των υπεραγορασμένων δεικτών.
Αυτή την εβδομάδα θα γνωρίζουμε την αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI, καθώς η Motor Oil είναι υποψήφια για την επιστροφή.Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρία βρίσκεται στην κατεύθυνση εξαγοράς του τμήματος δειχείρισης αποβλήτων από τον Ελλάκτορα, ενώ υψηλή κερδοφορία και μερίσματα διατηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον μετά και  την πρόσφατη διόρθωση από τα βραχυχρόνια υψηλά των 23,8 ευρώ.

Η Helleniq Energy φιλοδοξεί επίσης να είναι από τις μετοχές της χρονιάς, καθώς έχει μπροστά το σημαντικό νέο για τα σεισμικά δεδομένα του κοιτάσματος ΝΔ της Κρήτης, όπου κατέχει το 30% της κοινππραξίας, υψηλή κερδοφορία και μερισματική απόδοση και επενδυτικό πόργραμμα με στροφή στις ΑΠΕ.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μετά την πρόσφατη εντολή πώλησης που την έφερε από τα 20 ευρώ στα 18,50, δείχνει σημαδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης, καθώς το επικείμενο deal δεν τίθεται εν αμφιβόλλω, ενώ η κεφαλαιοποίησή της παρουσιάζει ενδιαφέρον με βάση τα χαρακτηριστικά της.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την παράταση διαπραγματεύσεων με την ENEL μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά διέσπασε την περιοχή των 7,40 ευρώ προς το παρόν τουλάχιστον, που ήταν ένα σημαντικό πεδίο αντίστασης.
Τέλος ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ με βάση αποτιμήσεις, κέρδη και επιχειρηματικές εξελίξεις είναι στο συνολό του μια επενδυτική ευκαιρία συμπεριλαμβανομένων των CENERGY την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
Δύο μετοχές που επίσης αναμένεται να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι οι Ελλάκτωρ και Ιντρακάτ

Οι εκλογές

Η εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να είναι η βασική παράμετρος που θα επηρεάσει την αγορά. Η αναμενόμενη νίκη Μητσοτάκη και σχηματισμός κυβέρνησης μετά τον δεύττερο γύρο αναμένεται να τονώσουν την δυναμική της αγοράς υποστηρίζοντας την μακροχρόνια τάση. Οποιοδήποτε άλλο αποτέελσμα θα είναι αρνητικό. Επικοδμητικός πάντως αναμένεται ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ.

Η τεχνική εικόνα

Επτά συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης κατακτώντας νέα υψηλά οκταετίας
την εβδομάδα που πέρασε. Η άνοδος πάνω από το ορόσημο των 1000 μονάδων φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει καθώς εκτός από τις αναγνώσεις της αυξημένης κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών τα κυοφορούμενα
deals δείχνουν ότι έχουν συνέχεια και ουρές συναλλαγών που εκτός από την αποκάλυψη αξίας στις μετοχές απελευθερώνουν και κεφάλαια προς επανεπένδυση.

Παράλληλα η Τράπεζα
Πειραιώς την περασμένη Δευτέρα προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση της εκτιμώμενης κερδοφορίας της για το 2023 αυξάνοντας την ένταση του ενδιαφέροντος στον τραπεζικό κλάδο. Σε αυτό το κλίμα οι αναμενόμενες διορθώσεις λόγω της κατοχύρωσης των σημαντικών κερδών περιορίστηκαν από την επιλεκτική παρουσία ενδιαφέροντος σε άλλους υστερήσαντες τίτλους ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ξεπέρασαν εκ νέου με άνεση τα 100 εκατ. ευρώ. Το «κέρδος» της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου ήταν η αφύπνιση των μικρών και μεσαίων χαρτιών της Αγοράς βάζοντας στην εικόνα της ανόδου και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις
εταιριών με διαφορετικό προφίλ ρίσκου ενεργοποιώντας περισσότερα χαρτοφυλάκια λιανικής.

Στις ΗΠΑ η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του S&P-500 βρίσκεται στο 40% των εταιριών οι οποίες εμφανίζουν αυξημένα κέρδη και έσοδα κατά 1,5% και 7,2% αντίστοιχα. Ως τώρα οι θετικές εκπλήξεις σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς βρίσκονται στο συντριπτικό 72% συντηρώντας ένα ράλι τιμών που κινείται κόντρα στην περιρρέουσα απαισιοδοξία που είχε διατυπωθεί στο ξεκίνημα της χρονιάς. Επιπλέον η αδυναμία στις τιμές του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου στον τελευταίο μήνα του Χειμώνα δείχνουν ότι τουλάχιστον στο ξεκίνημα της χρονιάς οι επιχειρήσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πιο βατό ενεργειακό κόστος.

Η υποδοχή των νέων από τις κεντρικές τράπεζες ήταν εντός των αναμενομένων
ενώ η υποχώρηση του πληθωρισμού σε χαμηλότερα επίπεδα τον Ιανουάριο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα- αναπτέρωσε τις ελπίδες για ηπιότερες αυξήσεις στο μέλλον ωθώντας τους δείκτες μια ανάσα από το όριο του χαρακτηρισμού της ανοδικής αγοράς. Η ερχόμενη εβδομάδα στο εξωτερικό θα εστιάσει κυρίως σε ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις Activision, Pinterest (06/02), Gilead (07/02), Disney, Uber (08/02) και Pepsico, Philip Morris και Paypal (09/02)


Τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έχει έρθει αντιμέτωπος με την πρώτη σημαντική
μεσοπρόθεσμη αντίσταση στις 1048 -1040 μονάδες, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε η οκταετής περιήγηση της αγοράς κάτω από τις 1.000 μονάδες. Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η υπέρβαση του εν λόγω επίπεδου, όχι γιατί είναι μια κορυφή αναφοράς για πολλές μετοχές αλλά επειδή τα επτά συνεχόμενα ανοδικά εβδομαδιαία κλεισίματα έχουν οδηγήσει τους ταλαντωτές ακόμα και στα εβδομαδιαία διαγράμματα «στα κόκκινα» των υπερτιμήσεω
ν. Όλο το σετ δεικτών τάσης είναι ανοδικό σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση ενώ ο κινητός μέσος των 200...μηνών είναι η μόνη χρονοσειρά τάσης που έχει μείνει αλώβητη από την άνοδο στις 1.215 μονάδες. Με αυτά ως δεδομένα η ερχόμενη εβδομάδα συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες για ένα μικρό διορθωτικό πισωγύρισμα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων η διόρθωση θα έρθει με μια πλάγια κίνηση εκτόνωσης που

θα εξομαλύνει και την καμπύλη της αγοράς η οποία κινείται με αφύσικη κλίση.
Επίσης θα έχει ενδιαφέρον η ένταση της διόρθωσης καθώς οι χαμηλοί τζίροι θα υπονοήσουν μια μετριοπαθή στάση από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια.


Από την Δευτέρα ξεκινάει στην αγορά παραγώγων η διαπραγμάτευση έξι νέων Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί μετοχών. Τα νέα ΣΜΕ θα είναι επί των μετοχών Autohellas, Aegean Airlines, Quest, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Intrakat και Άβαξ. Την Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της MIG. Τα μεσάνυχτα τέλος της 9ης Φεβρουαρίου θα γνωρίζουμε αν τελικώς θα υπάρξουν αλλαγές στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley.

21_19.jpgwww.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης

?>