Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Birol: Βασικός μοχλός για τις τιμές του πετρελαίου είναι η Κίνα

Birol: Βασικός μοχλός για τις τιμές του πετρελαίου είναι η Κίνα
Ο IEA αναμένει ότι η μισή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος θα προέλθει από την Κίνα

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και οι διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης του εκτελεστικού διευθυντή του IEA Fatih Birol στη Βόρεια Αμερική την περασμένη εβδομάδα, όπου συναντήθηκε με αρκετούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών António Guterres και του ανώτερου στοιχεία στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά.

Birol και Guterres συζήτησαν την επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερη χρηματοδότηση καθαρής ενέργειας για τις αναδυόμενες οικονομίες, καθώς και τις προετοιμασίες για τη φετινή Διάσκεψη COP28 για την Κλιματική Αλλαγή στο Άμπου Ντάμπι.

Στη συνέχεια, βρέθηκε με ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης Biden στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν τις προκλήσεις της ενεργειακής ασφάλειας και του κλίματος και πώς ο πρόσφατος νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή τους. Μεταξύ αυτών ήταν η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Dave Turk, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Wendy Sherman, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan, ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Brian Deese και ο Senior Clean Energy Advisor John Podesta.

Ο παράγοντας «Κίνα»

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Fatih Birol τόνισε ότι η ανάκαμψη της Κίνας παραμένει βασικός μοχλός για τις τιμές του πετρελαίου.

Ο IEA αναμένει ότι η μισή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος θα προέλθει από την Κίνα, όπου ο Birol είπε ότι η ζήτηση καυσίμων αεριωθουμένων αυξάνεται. Είπε, ανάλογα με το πόσο ισχυρή είναι αυτή η ανάκαμψη, ο OPEC+ ίσως χρειαστεί να επανεκτιμήσει  την απόφασή του να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2023.

«Εάν η ζήτηση αυξηθεί πολύ έντονα, εάν η κινεζική οικονομία ανακάμψει, τότε θα χρειαστεί, κατά την άποψή μου, οι χώρες του ΟΠΕΚ+ να εξετάσουν τις πολιτικές τους παραγωγής» δήλωσε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης