Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρωσία: Οι ΗΠΑ να απαντήσουν σχετικά με τις εκρήξεις του Nord Stream

Ρωσία: Οι ΗΠΑ να απαντήσουν σχετικά με τις εκρήξεις του Nord Stream

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova κάλεσε τον Λευκό Οίκο να σχολιάσει τα «γεγονότα»

 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο τους στις εκρήξεις στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream πέρυσι.

Σχολιάζοντας μια έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα την Τετάρτη που ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν στις εκρήξεις, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova κάλεσε τον Λευκό Οίκο να σχολιάσει τα «γεγονότα» που έχουν παρουσιαστεί.
Σύμφωνα με το Reuters η έκθεση, δημοσιεύτηκε από τον Αμερικανό ερευνητή δημοσιογράφο Seymour Hersh στο ιστολόγιό του, και ισχυριζόταν την εμπλοκή των ΗΠΑ στις εκρήξεις.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο λογαριασμός του Hersh ήταν «εντελώς ψευδής και πλήρης φαντασία».

Ρωσικές κατηγορίες

Η Μόσχα, χωρίς να παρέχει στοιχεία, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Δύση ήταν πίσω από τις εκρήξεις που επηρέασαν τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 τον περασμένο Σεπτέμβριο - έργα υποδομής πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που μετέφεραν ρωσικό αέριο στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.
Δυτικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν αυτές τις κατηγορίες.

«Ο Λευκός Οίκος πρέπει τώρα να σχολιάσει όλα αυτά τα γεγονότα», είπε η Zakharova σε μια ανάρτηση στη σελίδα της στο Telegram όπου συνόψισε τους κύριους ισχυρισμούς του Χερς σχετικά με την υποτιθέμενη εμπλοκή των ΗΠΑ.

Ερευνητές από τη Σουηδία και τη Δανία -στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των οποίων σημειώθηκαν οι εκρήξεις- δήλωσαν ότι οι ρήξεις ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς, αλλά δεν είπαν ποιος πιστεύουν ότι ήταν υπεύθυνος.
Η Ρωσία είπε ότι οι χώρες «έχουν κάτι να κρύψουν» και σκόπιμα εμποδίζουν τη Ρωσία από την έρευνα.

Η κατασκευή του Nord Stream 2, που σχεδιάστηκε για να διπλασιάσει την ποσότητα φυσικού αερίου που η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει απευθείας στη Γερμανία , ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία αφού το Βερολίνο έθεσε υπό κράτηση την πιστοποίηση λίγες μέρες πριν η Μόσχα στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης