Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Άνοδος 0,5% για τον Nasdaq, οριακή πτώση για τον S&P

Wall Street: Άνοδος 0,5% για τον Nasdaq, οριακή πτώση για τον S&P

156 μονάδες έχασε ο Dow

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street την Τρίτη, καθώς η έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιανουαρίου έδειξε ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,4%, ελαφρώς υψηλότερο από το αναμενόμενο.


Ο Dow Jones υποχώρησε 156 μονάδες ή 0,46% στις 34.089 μονάδες
Ο S&P 500 υποχώρησε 0,03% στις 4.136 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector υποχώρησε 0,04% στις 687,64 μονάδες.
Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,57% στις 11.960 μονάδες, ενισχυμένος από τις μετοχές τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Tesla και Nvidia οι οποίες αυξήθηκαν περισσότερο από 4%.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο, με την απόδοση του 6μήνου τίτλου να οδεύει πάνω από το 5% για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2007.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,5% για τον μήνα, που μεταφράστηκε σε ετήσια άνοδο 6,4%. Αυτό ήταν ελαφρώς υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για αύξηση του καλαθιού αγαθών και υπηρεσιών κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και 6,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με έρευνα του Dow Jones. Επιπλέον, η έκθεση του Δεκεμβρίου αναθεωρήθηκε σε ελαφρά κέρδη αντί για πτώση.Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε 5,6% σε ετήσια βάση έναντι 5,5% που εκτιμάται

Η JPMorgan προέβλεψε ότι μια ετήσια αύξηση 6,4% έως 6,5% θα προκαλούσε απώλεια του S&P 500 περίπου 1,5% την Τρίτη. Ήταν καλύτερο από τις ανησυχίες για ετήσια αύξηση μεγαλύτερη από 6,5%, μια επιτάχυνση του πληθωρισμού που θα είχε προκαλέσει πτώση του S&P 500 κατά 2,5%, σύμφωνα με την JPMorgan.

«Αν και δεν υπήρξαν σημαντικές εκπλήξεις στη σημερινή ανάγνωση του ΔΤΚ, είναι μια υπενθύμιση ότι ενώ ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, θα μπορούσε να περάσει λίγος χρόνος μέχρι να τον δούμε σε μέτρια έως κανονικά επίπεδα», δήλωσε ο Mike Loewengart, της Morgan Stanley Global Investment.

«Το ερώτημα παραμένει εάν ο πληθωρισμός θα μπορέσει να υποχωρήσει στα επίπεδα-στόχους της Fed με την αγορά εργασίας τόσο σφιχτή όσο είναι αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε. «Αυτή θα μπορούσε να είναι η συνταγή για μια ήπια προσγείωση, αλλά μένει να δούμε πότε η Fed θα απομακρυνθεί από τις αυξήσεις επιτοκίων και εάν η αγορά εργασίας θα χάσει την ανθεκτικότητά της».

Το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τρίτη μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι θα απελευθερώσει περισσότερο αργό από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου της, αίροντας ορισμένες ανησυχίες για την προσφορά από την αγορά.

Περί τις 22:40 ώρα Ελλάδας η τιμή του Brent υποχωρούσε 1,4%, στα 85,39 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωνε απώλειες 1,3%, στα 79,06 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες μειώθηκαν κατά περισσότερο από 2 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα στη συνεδρίαση, αλλά αντιστάθμισαν κάποιες απώλειες αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ επιταχύνθηκε με τον πιο αργό ετήσιο ρυθμό του από τα τέλη του 2021, αυξάνοντας την πιθανότητα λιγότερο επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Ομοσπονδία των ΗΠΑ Αποθεματικό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης