Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Habeck: Η Γερμανία θα επιταχύνει τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Habeck: Η Γερμανία θα επιταχύνει τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

 Σχεδιάζει για σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα - Στοχεύει σε 80% πράσινη ενέργεια το 2030

 

Η Γερμανία θα κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς φέτος για να προετοιμάσει την αγορά ενέργειας της για μεγαλύτερη εξάρτηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το τέλος της δεκαετίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck.

Ο Habeck στοχεύει να ανανεώσει την αγορά των 550 τεραβατώρων ετησίως (TWh), καθώς η ζήτηση αυξάνεται και η παραγωγή μετατοπίζεται σε άλλες πηγές, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για το κλίμα.

«Θα κάνουμε το μεγαλύτερο μέρος της απαραίτητης δουλειάς το 2023», είπε σε μια συνάντηση διαβούλευσης για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στόχος του Βερολίνου είναι να παράγει το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο έως το 2030, στόχος που έχει γίνει πιο πιεστικός από την υποχώρηση των ρωσικών εξαγωγών ορυκτών καυσίμων στη Γερμανία πέρυσι.


Ετοιμάζουν διαγωνισμούς

Για να υποστηρίξει τις μεταβολές της πράσινης ενέργειας καθώς η πιο αξιόπιστη πυρηνική παραγωγή και η παραγωγή άνθρακα καταργείται σταδιακά, η κυβέρνηση θα προετοιμάσει διαγωνισμούς για  ηλεκτρική ενέργεια με αέριο, είπε ο Habeck.

Μια στρατηγική για τους διαγωνισμούς θα είναι έτοιμη αυτό το τρίμηνο, είπε, τονίζοντας ότι αργότερα το αέριο θα αντικατασταθεί με εναλλακτικές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως το υδρογόνο από καθαρή ενέργεια μέσω ηλεκτρόλυσης.

Μια περαιτέρω πρόκληση θα είναι η ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης ενέργειας για τη λειτουργία ηλεκτρικών αυτοκινήτων και αντλιών θερμότητας.

Το σχέδιο της Γερμανίας θα μπορούσε να την διαφοροποιήσει από κάποιες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διατηρούν πιο σταθερές πηγές ενέργειας, είπε ο Habeck.

«Η δημιουργία εναλλακτικού βασικού φορτίου θα είναι μια πρόκληση», είπε ο υπουργός. «Κατά κάποιο τρόπο, θα είναι σαν να μαθαίνεις σε έναν ελέφαντα πώς να χορεύει».

Εκπρόσωποι του κλάδου δήλωσαν ότι η Γερμανία πρέπει να είναι ρεαλιστική και θα μπορούσε να μάθει από τις εμπειρίες άλλων.

Η Βρετανία εισήγαγε μια αγορά χωρητικότητας το 2014 για να προσελκύσει τους επενδυτές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μειώσει την ένταση του άνθρακα, δήλωσε ο Samuel Alt της Siemens Energy.
"Ας δούμε τι λειτούργησε αλλού για να μην χάσουμε χρόνο", σημείωσε ο Alt.

Ο Daniel Hoelder, εκπρόσωπος της εταιρείας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Baywa r.e., είπε ότι τα κίνητρα έκπτωσης φόρου που προτάθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν "μια πολύ, πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης